14 Eylül 2016 Çarşamba

ISTANBUL / TURKEY

Istanbul, is one of the most beatiful city at the top of the list.

I had mentioned about how to get to Istanbul at my previous articles. I'll explain about places that you should see, where to stay on several parts. This article is first part of Istanbul adventure.

Part 1:

Istanbul placed at the north-west of Turkey. Population of Istanbul is apporoximetely 17 million. Istanbul is joint point of European and Asian continents. Istanbul is surrounded with Marmara and Black sea's.

The world had became to new age by conquesting Istanbul at 1453. Istanbul is one of the most important places at the world historical.

I'll mention about the most important tourism region of Istanbul's is Sarayburnu; as known as "Golden Horn".

Sultan Ahmet Square: You can access this square by Bagcilar-Kabatas tramway line. You should get off from tramway at Sultanahmet(Blue mosque) station. You can get help and maps from tourist information points at square. Around the square most important places; Dikilitas, Sultan Ahmet Mosque ( Blue Mosque ), Hagia Sophia, The Basilica Cistern, Gulhane Park, Topkapi Palace and Suleymaniye Mosque.

Grand Bazaar: You should get on Sultanahmet or Gulhane tramway stations and get off at the Beyazit/ Grandbazaar station. When you go out from exits of tramway station, go north-west and you'll access to 5th entrance of historical Grand Bazaar. There are lots of jewelery shops, diamond, leather, silk or cashmere carpets and specified Turkey's gift and food sellers. Dont't forget to make negotiations at shopping.

Galata Tower: Placed at Beyoglu region. You can access to Galata by red Taksim-Tunel tramway line from Taksim square. You can arrive to tower from Taksim Square to Tower by walking on Istiklal Street. By elevator you can go up to tower and inside you can eat and drink. When you go out from Tower you can walk through the Galata Bridge to go to Eminonu Square.

Eminönü Square: Get of at the Eminonu station of Bagcilar-Kabatas tramway line. When you go straight of square, you'll see a lot of cheap shops. You can find everything that you need at Eminonu region.

Dolmabahçe Palace: Located in the Besiktas district at bosphorus seaside. You can start to walk from Taksim and passing through Gumussuyu area, and then you'll see Dolmabahçe Palace at the seaside. It is placed downtown of Vodafone Arena Soccer Stadium and it has huge doors. This palace is the one of the original palace. 

Çırağan Palace: It is located in the Çırağan Street. You can access to palace by walk from Dolmabahçe Palace to Ortakoy. It's a historical palace.

Yıldız Palace: It's also same street with Çırağan Palace. When you enter arched door first you'll see garden of palace. By walking through Palace you'll access up parts Yıldız Park and small lake.

To visit these points 2 days will be enough for you overall. Stay places that nearby these points Laleli, Sirkeci, Aksaray and Taksim Square. There are lots of big or small hotels in these regions. Also Bağcılar-Kabataş tramway line passes through these regions. Coin price is 4TRL, Istanbul Card deposit pray is 5TRL. You can top up cash money to Istanbul Card for get on lines or buses. 

You can prefer cafe and restaurants for eat&drink which are in Beyazıt Square, Sultan Ahmet Square, Taksim Square, Sirkeci and Eminönü Square. Kabap, lahmajun, bean meal& rice, iskender, ezogelin soup, and mercimek soup you can taste. Kadayıf, baklava and irmik helva are bets choices for desert. Don't forget to taste Turkish coffee. If you go Ortakoy Square you can taste baked potato (kumpir). 

Have fun ☺️


7 Eylül 2016 Çarşamba

Schengen Ülkeleri ve Vize Belgeleri



Türkiye'de dahil olmak üzere AB üyesi olmayan birçok ülkenin vatandaşı, Schengen Alanı'na (bölgesine/ülkelerine) gitmeden önce vize almak durumundadır. Bu vize (Schengen Vizesi /Schengen Visa) başvurusu, seyahat edilecek olan ülkenin(lerin) konsolosluklarına şahsen veya konsolosluklarının ön gördüğü aracı şirketler vasıtasıyla yapılmaktadır.

Türk vatandaşlarına vize uygulayan Schengen ülkeleri (Schengen vizesi alınması gereken ülkeler);

Avusturya
Almanya
Belçika
Çek Cumhuriyeti
Danimarka
Estonya
Finlandiya
Fransa
Hırvatistan
Hollanda
İspanya
İsveç
İsviçre
İzlanda
İtalya
Letonya
Liechtenstein
Litvanya
Lüksemburg
Macaristan
Malta
Norveç
Polonya
Portekiz
Romanya
Slovakya
Slovenya
Yunanistan

KKTC ise Schengen ülkesi değildir.


Turizm amaçlı Schengen Vizesi başvurusu için gerekli belgeler

Başvuru sahiplerinden Schengen vizesine müracaat ederken biyometrik verilerini (parmak izleri ve dijital fotoğraf) sunmaları istenecektir. Bu sadece birkaç dakika süren bir prosedürdür. 5 yıl içerisinde yapılacak müteakip vize başvurularında veriler sistemden temin edilmekte olup, 1 kez parmak izi verilmesi yeterlidir.

Vize Başvurusu için Gerekli Evraklara İlişkin Bilgiler;

Başvuru için kendinize bir dosya bulun ve içine şeffaf dosyalar yerleştirin, aşağıdaki belgeleri sıra ile dosyanızda klase edin, bu şekilde hem düzenli olur hem de aradığınız dokümanı daha hızlı ve kolay bulabilirsiniz.

  • Pasaport: Schengen Bölgesi'nden ayrılış tarihinden itibaren en az 90 gün (3 ay) daha geçerliliğini sürdürmeli ve pasaportun en az 2 adet boş sayfası bulunmalıdır. Pasaport son 10 yıl içerisinde alınmış olmalıdır. Evlilik sonrası soyadı değişikliği olan kişilerin, evlilik tarihinden itibaren 3 ay içerisinde güncel soy isimlerine göre düzenlenerek yenilenen pasaportları ile başvurmaları gerekmektedir. (Başvurudan sonra yaklaşık 2 hafta içinde pasaport tarafınıza posta yoluyla ulaşıyor.)
  • Nüfus Cüzdanı Fotokopisi: 1 adet yeterli.
  • Başvuru Formu / Vize Talep Formu: Gidilecek ülkenin konsolosluğunun internet sitesinden çıktı alıp, doldurup imzalayınız. Ebeveynlerinin pasaportuna kayıtlı 18 yaşından küçükler, ebeveyni veya yasal vasisi tarafından imzalanmış, kendilerine ait ayrı bir başvuru formu sunmalıdır.
  • Biometrik Fotoğraf: Başvuru için 2 adet yeterli. Bazı fotoğrafçılar hangi ülkenin ne tür bir biometrik fotoğrafı kabul ettiğini bildiklerinden, fotoğraf çektirmeden önce vize başvurusu yapacağınız ülkeyi fotoğrafçıya söyleyiniz. Bilgisi yok ise;  35 x 45mm (3,5 x 4cm) boyutunda, 6 ay içinde, ön cepheden ve beyaz arka fonda çekilmiş biyometrik fotoğraf/vize başvuru fotoğrafı çektiriniz. (30dk. içinde temin edilebiliyor)

  • Vize Ücreti: Aracı şirketler vasıtasıyla başvuru yapacaksanız şirketten bu tutarı öğrenebilirsiniz. Şahsen konsolosluğa gidip başvuru yapılacak ise her ülkenin konsolosluğunu arayıp vize başvuru ücretini öğrenebilirsiniz. Parayı nakit olarak vermeniz gerekiyor. (60-80EUR arasında değişebiliyor.)

  • Seyahat Sağlık Sigortası: Seyahatiniz süresince geçerli olacak, 30.000 EUR teminatlı, Schengen ülkelerinde geçerli bir Seyahat Sağlık Sigortası olmalı. Bunun için sigorta şirketlerinden ya da hesabınızın bulunduğu bankanın sigorta biriminden yardım alabilirsiniz.10dk süren bir işlemdir; "30.000EUR'luk ve ...../..... tarihlerini kapsayan Seyahat Sigortası yaptırmak istiyorum" demeniz yeterlidir. Sigortanın tarih aralığını seyahat tarihinizin 1-2 gün önce ve sonrası şeklinde belirtmenizde fayda var. Sigorta ücretleri 20-40TL arasında değişiklik göstermektedir.
  • Seyahat masraflarının nasıl karşılanacağını gösterir belgeler: Banka hesabınızın son üç aylık hesap hareketlerini gösteren banka memurlarınca kaşe+imza yapılmış hesap dökümüdür. Banakalar genel olarak cüzi bir ücret karşılığında bu belgeleri vermektedir ancak siz internetten hesap hareketlerinizin çıktısını alırsanız, banka şubesine gidip "vize için kaşe ve imza istiyorum" derseniz ücret ödemeyebilirsiniz. İmzalayan memurların imza sirkülerini de istemeyi unutmayınız.
  • Ulaşım Aracına İlişkin Belge: Adınıza düzenlenmiş uçak/otobüs biletlerinizin bir kopyasını alıp başvuru dosyanıza ekleyiniz.
  • Konaklamanıza Dair Belgeler: Kalacağınız otele ait rezervasyonunuzu gösterir belgenin ya da davet ile gidiyorsanız bu belgenin kopyasını dosyanıza ekleyin.
  • Şirket Belgeleri: Çalıştığınız şirketin imza sirküleri ve ticaret sicil gazetesinin birer (onaylı/kaşe+imzalı) kopyası
         Şirketin faaliyet belgesinin ve vergi levhasının birer kopyası.

         Çalışan iseniz, işyerindeki görevinizi, çalıştığınız süreyi (ve bazı durumlarda aylık maaşınızı) belirten işyerine ait antetli kağıtta hazırlanmış ve kaşe+imzalı işveren mektubu almalısınız.

         SGK'lı çalışan iseniz, SGK işe giriş bildirgesi (işyeri kaşe+imzalı).
  • Gelir Beyan Belgesi: Son 3 aya ait maaş bordronuz (işyeri kaşe+imzalı)


Çalışmıyorsanız son 2 maddedeki belgelere ihtiyacınız yoktur.

Öğrenci iseniz okulunuzdan vize başvurusu için öğrenci belgesi almanız yeterli. Bunun yanında, seyahat masrafları ebeveyn tarafından karşılanacak öğrencinin ilgili aile bireyine ait aynı nitelikteki banka hesap dokümanı ve masrafları karşılayacağına dair imzalı yazısı.

Banka hesabınızda ise asgari 4000TL ve muadili sabit bir bakiyenin/paranın olması ve bunu gösterir kaşe+imzalı belgeyi de başvuru belgelerinizin arasında iletmeniz önemlidir.

Eğer şahsınıza ait tapu, araç ruhsatı var ise bunların da birer kopyasını başvuru dosyanıza ekleyiniz, vize almanız konusunda kolaylık sağlayacaktır.

İlk etapta 1, 3 veya 6 aylık Schengen vizesi veriliyor.

Kolay gelsin ☺️