12 Nisan 2017 Çarşamba

Strazburg / Strasbourg / Fransa / France

29 Nisan 2017


"Le petite France" ... 
Strasbourg denince akla gelen tarif     "Küçük Fransa"

Strasbourg Fransanın doğusunda Almanya sınırında yer alan, bir zamanlar Almanya toprağı olan masal kentidir. Her iki ülkenin sınırını Ren Nehri'nin kolları belirlemektedir. Şehir de bu nehire yakın kurulmuştur. Öyle sınır tabelaları 1-2 metre mesafe ile birbirinden ayrılmıştır. Şehirde yaşayan Türkler de azımsanmayacak sayıda. Her an her yerde karşılaşmanız mümkün. Şehirde gezmek için 2-3 tam gün yeterli olacaktır. Para birimleri euro, saat farkımız 1 saat ile gerideler. Fransızca resmi dil ancak İngilizce bilmeyen de yok diyebiliriz. Ünlü Alman yazar Goethe'nin yaşamının büyük kısmı burada geçmiş. 
Strazburg'a Stuttgart havalimanından, 6 günlüğünü yaklaşık 550₺'ye kiraladığımız araba ile gittik. Şehir merkezine 10dk yürüme mesafesi olan uygun fiyatlı bir otelde konakladık. Araç ile gidecek olanlar için, şehirde, genellikle, saat 19:00-09:00 saatleri arasında cadde ve bulvarlarda park ücretsiz, park fişi yine de alıyorsunuz ancak bu saatler dışında da araç park yerindeyse o ücreti ödüyorsunuz. Şehir merkezinde ise hemen her semtte uygun ücretli otoparklar var. Hangi otoparkta kaç boş ver olduğunu ışıklı tabelalardan görebilirsiniz. Park ücretlerinin saati 2-3€'dan başlıyor. 
Şehirde ulaşım tramvay ile de kolaylıkla sağlanmakta ve hemen her noktaya da tramvay hattı mevcut. Şehir merkezine vardıktan sonra da, görülecek önemli yerler birbirine oldukça yakın olduğundan, bir ulaşım aracına pek de ihtiyaç duyulmuyor. Bisiklet kullanımını ise çok yaygın, sayıları araçtan bile fazla denebilir.  
Strasbourg "Alsace-Loren şarap yolu" üzerinde yer aldığından, eğer vaktiniz var ise, Colmar şehrine kadar olan bu yol üzerinde de gezebilir, şarap evlerini görebilirsiniz. Rotayı, internetteki haritalardan temin edebilirsiniz. 
Venedik gezimizde şehri vaporettolar ile gezebilmiştik. Aynı sistem burada adını 'batorama' olarak değiştiriyor. Batoramalar ile Strazburg kanallarında keyifli tur yapabilirsiniz. 
Yemek konusunda ise alternatif çok. Bütçenize göre uygun bir yerde her an yemek yemeniz mümkün. Meşhur yiyeceklerinden biri ise 'tarte flambee', bir tür ince pizza. Tadı gerçekten güzeldi, 1 kişi için ise büyüklüğü yeterli hatta fazlaydı. 1 tarte flambee ve 2 bira 15€.  Yanında da Fransız şarap ya da birası deneyebilirsiniz. Alsas keki denilen ekmekleri de meşhur, Grande İli'de çok sayıda fırın ya da pastanede bu ekmeklerden dilimler halinde alabilirsiniz. Fransızların peynirlerinin de meşhur olduğunu hatırlatalım. Bu bölgede çok sayıda satış yapan dükkan bulabilirsiniz. Can alıcı bir diğer lezzet ise, bizim için, makaron oldu. Şimdiye kadar bu kadar lezzetlisini yediğimi hatırlamıyorum, adet fiyatı 1,2€'dan başlıyor. Şehrin önemli ve en eski iki evinden biri olan Maison Kammerzell (Kammerzell'in evi) restoranı da katedral yakınında ve Gotik mimarisi ise göze çarpan bir bina. Fiyatlar biraz pahalı ancak dışarıda oturup birşeyler içebilirsiniz. Kaz ciğeri ile ünlenen Gerorges Bruck'ün dükkanı (kapısının üst tarafında asılı, metal bir kaz simgesi var) ise Rue Des Orfevres caddesi üzerinde; bu caddesi de meşhurdur, kafelerinde vakit geçirebilirsiniz. Palace Kleber meydanı çevresinde güzel restaurant ve cafeler mevcut. Saat 19:00'dan sonra birçok restoran kapalı olduğundan, yemek yemek epey zor oluyor, bu yüzden yemek yemeyi daha erken saatlerde yapmak önemli. 
Şehir her daim canlı. Akşamüstü otelinizden çıkıp, kanalların kenarında yürüyüş yapmayı unutmayın, bolca fotoğraf da çektirin. Kanal kenarına inip oturabilir, bisiklete binebilir ya da şarkı söyleyenleri dinleyebilirsiniz. Dilerseniz kanal üzerindeki büyük gemilerde yemek yiyebilir, birşeyler içebilirsiniz. 

Görülecek yerler özetle



  • Cathedrala Notre Dame de Strasbourg: 1176-1439 yılları arasında inşaa edilmiş. Katedral o kadar büyük ve gösterişli ki, sokak aralarındaki görüntüsü bile etkiliyor. Yüksekliği 142 metre imiş. Kulesine çıkıp şehrin panoramik manzarasını izleyebilirsiniz. Bu bölgedeyseniz zaten, sırayla birçok önemli yeri de görüyorsunuz olacaksınız. Bunlar;
  • Strasbourg Astronomical Clock: Notre-Dame katedralinin içindeki tarihi saattir. 1843 yılında kurulmuş. Katedral girişinden içeri girildiğinde ileride sağ köşede yer alıyor. Hemen yanındaki, yerdeki mazgaldan aşağıya da para atıp dilek dileyebilirsiniz, mazgal altında adeta para denizi var :) 
  • Palace Kleber: Saray girişi ücretli. Katedralin hemen karşısındaki bina. İçinde 
  • Palais Rohan: Saray nehir kıyısındadır. 1681 yılında Barok mimarisi ile inşaa edilmiş. Girişi ücreti. İçinde Arkeoloji ve Sanat müzeleri yer alıyor. 
  • Le Petite France: 16. yy'a ait Alsas evlerinin yer aldığı büyüleyici bir tarihi lokasyon. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ndedir. Eskiden balıkçıların uğrak yeriyken, günümüzde turistik bölge olarak anılmakta. Sokaklarında kaybolmadan dönmeyin :)
  • Barrage Vauban : Barajın yanındaki üniversite binasının önündeki tarihi köprüye girip üst katına çıkın... Ve şahane manzaranın tadını çıkarın. 
  • Parc de I'Orangerie: Avrupa'da görebiliceğiniz güzel parklardan biri. Ağaçlardaki leylekler ve çıkardıkları gaga sesleri de etkileyici. İçerdeki gölette, kayıklarla gezinebilir, çocuklarınız için hazırlanmış parkurlarda onlarla güzel vakit geçirebilirsiniz. Park girişi ücretsiz. Parkın karşısında ise aşağıdaki binalar mevcut;
  • Council of Europe: Avrupa konseyi ve Avrupa Parlamentosu binası. İçeriye girmek pek mümkün değil. 
  • Cour Europenne des Droits de L'Homme: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi. Her iki önemli binayı ise nehir ayırıyor. Bu bölgeye tramvay ile rahatlıkla ulaşabilirsiniz. 




Keyifli seyahatler dileriz... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder