17 Eylül 2017 Pazar

Nereye Gitsek?

İstanbul'da yaşayanlar ya da yolu İstanbul'a düşüp de şehiri gezmek/tanımak isteyenler için hazırladığımız bir yazıdır. İstanbul'da günübirlik yapabileceğiniz gezintiler için naçizane birkaç tavsiyeyi sizlerle paylaşıyoruz.

1- Genellikle haftasonları düzenlenen sabahtan akşam üstü saatlerine kadar süren ve genelde yürüyerek gerçekleştirilen İstanbul kültür (Sultanahmet, Balat, Kadıköy, Adalar, Su kemerleri, müze ve saraylar vb.) turlarına katılabilirsiniz. Fiyatları oldukça cüzi oluyor. Yürümeyi ve tarihi seviyorsanız güzel bir gün geçireceğinizden eminiz.

2- İstanbul'u bir turist gibi gezmek isteyenler de İstanbul'un çeşitli tarihi veya önemli noktalarına ulaşımı sağlayan çift katlı otobüslerle kısa ya da uzun turlara katılabilirler. Hem çok yorulmamış olursunuz hem de çeşitli noktaları aynı gün gezip görmüş olursunuz. 

3- Şehirden biraz uzaklaşmak isteyenler ise Kemerburgaz-Sarıyer (Avrupa yakasında) arasında olan Belgrad Ormanları'na giderek piknik, yürüyüş yapabilirler.

4- Sakin ve şehirden uzak yerleri sevenler için ise Terkos Gölü ve çevresi (Avrupa yakası) iyi bir tercih olabilir. Göl çevresinde piknik alanlarının yanı sıra kısa yürüyüşler yapabileceğiniz güzel bir doğa sizi bekliyor.

5- Anadolu yakasının Karadeniz kıyısında yer alan Şile ve Ağva İstanbul'a yaklaşık 50km mesafede yer alsa da, görmeye değer yerlerden. Sabah kahvaltınızı yapacağınız çok sayıda mekan var. Konaklamak isteyenler için de kamp yerleri ve butik oteller mevcut.

6- Doğanın kalbinde bir gün geçirmeyi isteyenler Polonezköy (Anadolu yakasında) size göre. Kahvaltı, mangal, aktivitelerle dolu bir gün sizi bekliyor. Çevredeki butik otellerde konaklayarak dilerseniz birkaç gününüzü geçirebileceğiniz güzel bir yer.

7- Yine Şile tarafında yer alan Saklıgöl'e de gitmek iyi bir seçenek olabilir. Göl çevresinde tek tesis olması sebebiyle, kahvaltı hizmeti veren bu tesis randevusuz çalışıyor ve bunun için erken gitmek gerekli. Göl çevresinde yürüyüş yapabilirsiniz, piknik için de ayrılan alanlarda güzel bir gün geçirebilirsiniz. Göldeki ördekleri izlemek insana huzur veriyor.

8- Deniz ve doğa bir arada olsun, şehrin trafiğinden de bıktım diyorsanız Adalar'a gitmeye ne dersiniz. Şehir hatları vapurları ya da İdo ile Heybeliada, Burgazada, Kınalıada ve Büyükada'ya gidip, bisiklete binebilir, fayton turlarına katılabilir ya da yürüyüş yaparak şahane fotoğraflar çekip güzel bir gün geçirebilirsiniz. Yine adalarda da konaklama imkanları mevcut.

9- Denizi görmezsem İstanbul'da olmanın önemi yok düşüncesindeyseniz, size tavsiyemiz boğaz turları olacaktır. Haliç'ten, Eminönü'nden, Ortaköy'den, Kadıköy'den vb. iskelelerden hareket eden tur vapurlarına uygun bir ücretle binerek, gününüzü şahane görüntülerle geçirebilirsiniz. Yanınıza şal, şapka vb. koruyucular almanız önemli, deniz havası çarpabilir. 

10- Manzaraya bakmayı sevenler için birkaç önerimizden ilki Pierre Lotti tepesi. Tepe Avrupa yakasında Eyüp ilçesindedir. Haliç'i neredeyse Sarayburnu'na kadar görebilen nefis bir manzarası var. Eyüp Sultan Cami arkasındaki teleferik ile de tepeye ulaşım imkanı var. Tepedeki cafelerde içeceğiniz Türk kahvesiyle, çayla eşsiz manzarayı izlemenin keyfi bir başka.

11- Manzara severler için diğer seçenekler ise, Mimar Sinan'daki (Süleymaniye cami civarı) cafelerin terasları, İstiklal Caddesi'ndeki birkaç marka cafe/otelin terası, Anadolu yakası Otağtepe'deki boğaz manzaralı birkaç cafe. 

Yazıda cafe, restoran, otel ismi belirtmek istemedim. İlgilenenler, yazının yorum kısmında ya da e-mail ile öneri isterse, isimleri de yazabilirim.



Keyifli gezmeler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder