13 Mart 2018 Salı

Tromsø Norway

Tromso 
5-7 Mart 2018
Kuzeyin parlayan yeşil yıldızı Tromso ve Kuzey Işıkları üzerine deneyimimi paylaşmak istedim, keyifli bir yazı olmuştur umarım.
Tromso Norveç’in kuzeyinde fiyordlarla çevrili güzel bir şehir. Şehire tren ile ulaşım yokmuş. Oslo’dan yaklaşık 2000km, arabayla yaklaşık 35saat sürebiliyor. Oslo’dan direkt feribot/cruise ile de gidilmiyor maalesef. Cruise şansınızı Bergen’den deneyebilirsiniz. Ülke genelinde gencinden yaşlısına, kasiyerinden şoförüne hemen herkes İngilizce biliyor. Ülkenin ve Tromso’nun pek çok noktasında şifresiz wi-fi bulmak mümkün. Tromso turist ofisi şehir merkezindeki sahilde, kilisenin sağ çaprazında bulunuyor. Turist ofislerinden aktivite turları için rezervasyon yapılabiliyor. Şehirde ulaşım taksi ve otobüslerle yapılıyor. Para birimi Norveç Kronu (NOK). En büyük metal paraları 20kron (~10₺). Çok pahalı bir ülke; ekmek 17₺’den, küçük şişe su 11₺’den, çikolata 6₺’den başlıyor. Hesaplama yaparken, kron türünden yazan fiyatı 2’ye bölerseniz, TL türünden yaklaşık değerini hesaplamış olursunuz. Ülkeye gitmeden önce yanınıza alacağınız nakit tutarı euro’dan nok’a çevirmek daha mantıklı (tabii eur birikiminiz varsa). Para bozdurma işini son güne bırakmayın, NOK türünden parayı piyasada her an bulmak zor, birçok ofis/banka isteğiniz üzerine getiriyor.  Tromso’yu gezmek için 2 gün yeterli.
Tromso’ya Norveç hava yolu ile Oslo’dan ulaştık (uçuş süresi 2sa). Tromso havaalanından şehir merkezine shuttle,taksi ve şehiriçi toplu taşıma araçları var. Toplu taşıma için otobüsler, havaalanının önünde otoparkın altındaki ana caddeden hareket ediyor (42no.lu otobüs) ve bileti şoförden satın alabilirsiniz (24 saatlik 1 kişi bileti 50kron). Shuttle ve taksiler ise havaalanın çıkış kapısının önünden hareket ediyor. Şehir merkezinde ise hemen her caddede otobüs durağı var. Şehir merkezinde ve çevresinde çok sayıda otel, camping, hostel, kiralık evler mevcut. Kiwi, Coop, Joker, Narvessen gibi marketler alışveriş için uygun. Marketlerde ürünlerin %90’ı Norveç üretimi. 
Kuzey ışıkları kış aylarında gece genelde 22:00’dan sonra görülebiliyor. Aniden ortaya çıkıyorlar ve bir kaç dakika şovunu yapıp kayboluyor, sonra tekrar çıkıyor. :) Müthiş bir doğa olayı. Işıkların belirmesiyle heyecan dolu anlar başlıyor. Gece çekim yapabilen kamera/ fotoğraf makinası kullanmak son derece önemli, cep telefonları ile gökyüzünü gece görüntülemek iyi bir fikir değil, keza, o dondurucu soğukta zaten pek çok telefon ve hatta kamera bile çalışmayabiliyor. Yedek bataryalara güvenmeyin, onlar da çalışmayabiliyor. :( Fotoğraf makinesini uzun çekime ayarlayıp, eğer bir kişi ile birlikte gökyüzünü çekecekseniz, çekeceğiniz kişinin yüzüne kısa süreli flaş verip deklanşöre basmak doğru bir yöntemmiş (profesyonel ışık turu rehberinin tekniğiydi). İlk gece ışıkları kamp alanından rahatlıkla gördük, çünkü şehir merkezinden ve şehrin ışıklarından uzak bir alandaydık, saatlerce izleme fırsatı bulduk. İkinci gece ise turist ofisten rezervasyon yaptığımız ışık turuna katıldık. Turlar genelde 18:00’da hareket ediyor ve genelde 5-6 saat sürüyor, Tromso dışına gittikleri için erken yola çıkıyorlar ancak Kuzey Işıkları, yukarda da bahsettiğim gibi, 22:00’dan önce görünmüyor pek. Turlar şehir merkezinden hareket ediyor, bazıları küçük araçlarla bazıları büyük otobüslerle götürüyor, bazıları rehberin sizi çektiği fotoğrafları da tur fiyatına dahil ediyor, bazıları da sıcak içecek, termal giysi, sıcak yemek, otele bırakma gibi ek hizmetler de sunuyor. Biz küçük araçlı otele bırakma ve yiyecek içecek ikramı olan fotoğraflı turu aldık (1kişi 1200kron). Maksimum 14 kişilik tura toplam 6 kişi katılmıştı ve çok keyifli bir tur oldu. Rehber gecenin çok güzel fotoğraflarını çekti ve ertesi gün mail adresimize çektirdiğimiz tüm fotoğrafları gönderdi. Böylece 2 gece üst üste Kuzey Işıkları’nı görme fırsatımız oldu. Daha ne olsun :) Turların daha uygun veya daha fazla bütçeli olanları da var tabii.

Tromsø şehir merkezinde ise gezilebilecek tarihi yer yok haliyle ancak müze ve akvaryumları ziyaret edebilirsiniz. Tromsdalen bölgesindeki cable car (teleferik) ile Fjellheisen dağına çıkıp (1kişi 190kron) muhteşem manzaranın keyfini sürerken kahvenizi içip, bolca fotoğraf çekebilirsiniz.  Şehir merkezinden otobüsle teleferiğin bulunduğu lokasyona (fjellheisen durağı) rahatlıkla ulaşılabilir. 

Bu arada unutmadan belirteyim, Tromso konumu itibariyle kuzey kutup dairesinde (arctic cycling) bulunuyor. Ayrıca, Meksika’dan başlayan sıcak su akıntısı (gulf stream) Tromso’dan geçtiğinden kuzeydeki pek çok şehire göre daha ılıman iklime sahip (her ne kadar en yüksek sıcaklık -3° olsa da) :) Tromso’nun koordinatları ise 69°38’55’’K(N) ; 19°0’56’’D(E).
Yeme-içme için ise cafe ve restoranlar var, en çok yeme alışkanlığının pizza ve hamburger olmasına şaşırdık biraz. Norveç somonunu tadabileceğiniz küçük küçük restoranlar var. Somonun menü fiyatı 230krondan başlıyor. Marketler akşam 21:00-23:00’a kadar açık, birçok Avrupa şehrinin aksine. Ancak marketlerdeki alkollü içecek standları saat 21:00 itibariyle satışa kapatılıyor. 
Tromso’dan sonra ki durağımız Lofoten Adaları oldu. Tromso’dan Narvik’e kadar 3-3,5 saat süren otobüs yolculuğunun ardından, Narvik’ten bir diğer otobüsle Svolvaer’e (Lofoten Adaları’nın merkez şehri) 4 saat daha otobüsle gittik, toplamda 10 saatimiz, nerdeyse 1 günümüz yolda geçti. Narvik şehrinde 2 saate yakın diğer otobüsün hareket saatini bekledik. Tromso’dan Narvik’e gece saat 01:30 cruise/feribot var ancak biz o gece tura katıldığımız için yetişemedik, gerçi cruise gemisi de 16 saatte Svolvaer’e varıyormuş. Uçak ise diğer bir seçenek, 50-60dk’lık uçuşla Narvik’e varıp, oradan Svolvaer’e otobüsle devam edebilirsiniz. Tüm yolu otobüsle gitsek de manzaraya doyduk, yüzlerce fotoğraf çektik. Şehirlerarası otobüsler Tromso turist ofisinin hemen yanından hareket ediyor. Tromso-Svolvaer 1 kişi otobüs bileti 500kron. 
Tromso’dan Svalbard’e gitmek de istedik ancak turist ofisin verdiği bilgiye göre, oraya gitmek için ya özel tekne ya da özel uçak ayarlamak gerekiyormuş, oldukça da maliyetliymiş. Svalbard neresi mi, belgesellerin çekildiği en kuzeydeki Norveç adası. Kutup ayılarının, fokların, balinaların görüntülendiği ada.
Bir sonraki yazım Lofoten Adaları üzerine. 



Keyifli gezmeler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder