25 Mart 2018 Pazar

Lofoten Adaları / Lofoten Islands


7-9 Mart 2018

                   Cennetin kuzeydeki adı Lofoten olmalı 💚💙 


Lofoten, Tromsø’nun güneyinde Norveç’in kuzeyinde Norveç Denizi’nde (Kuzey Atlas Okyanusu’nda) bulunan yarım adaların toplu adı. Adalara en yakın havaalanı Narvik şehrinde. Oslo ve Tromsø’dan uçakla gidebileceğiniz gibi, Tromsø’den şehirlerarası otobüs ile (1kişi 500kron) önce Narvik’e akabinde Lofoten’in baş kasabası olan Svolvaer’e yaklaşık 7-8 saatte, muhteşem manzaralar eşliğinde varabilirsiniz. Narvik’ten aktarma yapmak için 2 saate yakın bir bekeleme süreci de var. Svolvaer’de otobüs terminali ve liman aynı yerde, zaten çok küçük bir kasaba. Havaalanından araç kiralayarak da tüm adayı gezebilirsiniz ancak her zaman araç bulmak mümkün olmuyor. Üstelik Norveç’te benzinin litre fiyatı 7,5₺ civarında, yollarında da kat ve kat buzlu olduğunu düşünürseniz, o yolda araç kullanmaya alışık olmayan biri bence araç kiralama fikrini Lofoten’de düşünmesin. :) Tromsø’dan gemi ile 15-16 saat süren bir yolculuk ile Svolvaer’e ulaşılabiliyor; geceleri 01:30’da Tromsø limanından hareket ediyor, ertesi gün akşamüstü Svolvaer’e varmış oluyor ve gün içinde geminin başka bir seferi yok maalesef. 
Çok şirin bir balıkçı kasabası. Kasabanın meydanına yakın bir tane büyük market var, geceleri 22:00’a kadar açık. İhtiyaçlarınızı bu marketten karışılayabilirsiniz. Kuzeyin tipik ev mimarisi burada iyice göze çarpıyor. Renkli ve deniz seviyesinden yukarda, iskeleler üzerine kurulmuş evler, restoranlar, dükkanlar... Hediyelik, hatıra amaçlı eşyaları meydandaki turist ofisten de satın alabilirsiniz. Bir önceki yazımda da belirtmiştim, Norveç’te birçok turist ofislerinden aktiviteler için rezervasyon yapma, bilet satın alma imkanı var. Kasabanın tamanını gezmek zaten birkaç sürüyor, adada Svolvaer’den A i Lofoten kasabasına kadar giden bir otobüs de var. Şahane manzaralar eşliğinde tüm adayı dolaşmış oluyorsunuz. Otobüs bileti ise 1 kişi 210kron, otobüste şoförden satın alabilirsiniz.
 Nakit ya da kredi kartı ile ödeme alıyorlar. A i Lofoten yarımadanın en sonu ve meşhur kırmızı ahşap evlerin olduğu Svolvaer’den de küçük 
bir kasaba ve dönüş otobüsü için en az 2 saat beklemek gerekiyor bu sebeple, bu evleri yol üstündeki ve çok daha popüler olan Reine kasabasında da görebilirsiniz, üstelik bu kasaba şahane! Güneş ışınları yer yüzünde başka bir noktaya bu kadar güzel düşemez herhalde. Zaten kasabanın girişinde de onlarca tripodu muhteşem manzarayı çekerken görürseniz, bana hak verirsiniz. Reine’de bolca fotoğraf çekmenin yanı sıra, şirin cafelerinde vakit geçirebilirsiniz, kasabada kullanıma açık wi-fi da bulabilirsiniz. Otobüs saatini beklemek hiç bu kadar keyifli olmamıştı. Dönüşte Leknes’e kadar otobüsle gittik, Svolvaer’e gidecek son otobüs erken saatlerde olduğundan yetişemedik. Leknes’ten yine bir aktarma ile Stamsund kasabasına gittik ve oradan gemi ile Svolvaer’e 2,5 saatlik bir deniz yolculuğu ile ulaştık. Gemi için kişi başı 204kron ödedik. Akşam da boş kalmayalım derseniz, Lofoten’den de Kuzey Işıkları görünüyor, kasabadan biraz uzaklaşırsanız gece 22:00’dan sonra görme şansınız var. 
Lofoten'de Andøya kasabasından köpek balıklarını görmek için turlar var ancak Kasım aylarında daha kuzeye gittikleri için kış döneminde görülmesi mümkün olmuyormuş, bu yüzden tura gidemedik, ‘deniz kartalı’ dedikleri kuşlar için turlar var, karda at binme, balık tutma gibi gündüz aktiviteleri var aklınızda olsun, bu tür turlar sabahtan en geç 10:30 civarında hareket etmiş oluyorlar. Turlara katılmak istiyorsanız, 1 gün öncesinden turu ayarlamanızda fayda var. 
Ertesi gün de adayı gezmek isterseniz, yine fotoğraflarda sıkça gördüğünüz güneşte açık alanda dondurulan somon çiftlikleri olan ve futbol stadının meşhur olduğu Henningsvaer kasabasına gitmenizi tavsiye ederim. Otobüsle gidiliyor ve bilet ücreti 202kron, üstelik Svolvaer’e de yakın bir kasaba. Otobüsten meydanda ya da son durakta inebilirsiniz. Somon çiftlikleri son durağa yakın, stat da öyle. Bu statta genellikle drone ile fotoğraf çekiyorlar. Siz de tepelere çıkarak çekerseniz bence güzel kareler yakalamış olursunuz. Henningsvaer’i de kısa sürede gezip, marketlerdeki dinlenme alanlarında kahve içip, otobüs saatine kadar oturabilirisiniz. Kasabada cam işçiliği üzerine birçok dükkan var, dükkanların bir kısmında da atölyeleri var. Fiyatları bize göre fazla ancak, alınamayacak fiyatlar değil tabii ki. 
Muhteşem, harika, şahane Lofoten turumuz da böylelikle sona erdi. Akşam saatinde Oslo’ya uçmak üzere Narvik’teki Harstad havaalanına shuttle ile (1 kişi 309kron) 2,5-3 saatte gittik.Oldukça küçük bir havaalanı. Uçağa bindik, uçuş prosedürleri için kaptanın anonsları vs. derken kalkıştan kısa bir süre sonra kaptan anons için tekrar devreye girdi, “... şu an solumuzda harika bir Kuzey Işıkları gösterisi var, izlemenizi tavsiye ederim...) duyduğum en güzel anonstu :) Uçaktan 15-20 dk boyunca ışıkları çok net izleme şansım oldu, daha ne isterim ki! :) 
Oslo ve Tromsø yazılarımı da okumanızı öneririm.  


Keyifli seyahatler...✈️🌌





1 yorum:

  1. Yazılarını takip ediyorum, tarzını beğeniyorum. Hep gez hep yaz:)

    YanıtlaSil