25 Mart 2018 Pazar

Lofoten Adaları / Lofoten Islands


7-9 Mart 2018

                   Cennetin kuzeydeki adı Lofoten olmalı 💚💙 


Lofoten, Tromsø’nun güneyinde Norveç’in kuzeyinde Norveç Denizi’nde (Kuzey Atlas Okyanusu’nda) bulunan yarım adaların toplu adı. Adalara en yakın havaalanı Narvik şehrinde. Oslo ve Tromsø’dan uçakla gidebileceğiniz gibi, Tromsø’den şehirlerarası otobüs ile (1kişi 500kron) önce Narvik’e akabinde Lofoten’in baş kasabası olan Svolvaer’e yaklaşık 7-8 saatte, muhteşem manzaralar eşliğinde varabilirsiniz. Narvik’ten aktarma yapmak için 2 saate yakın bir bekeleme süreci de var. Svolvaer’de otobüs terminali ve liman aynı yerde, zaten çok küçük bir kasaba. Havaalanından araç kiralayarak da tüm adayı gezebilirsiniz ancak her zaman araç bulmak mümkün olmuyor. Üstelik Norveç’te benzinin litre fiyatı 7,5₺ civarında, yollarında da kat ve kat buzlu olduğunu düşünürseniz, o yolda araç kullanmaya alışık olmayan biri bence araç kiralama fikrini Lofoten’de düşünmesin. :) Tromsø’dan gemi ile 15-16 saat süren bir yolculuk ile Svolvaer’e ulaşılabiliyor; geceleri 01:30’da Tromsø limanından hareket ediyor, ertesi gün akşamüstü Svolvaer’e varmış oluyor ve gün içinde geminin başka bir seferi yok maalesef. 
Çok şirin bir balıkçı kasabası. Kasabanın meydanına yakın bir tane büyük market var, geceleri 22:00’a kadar açık. İhtiyaçlarınızı bu marketten karışılayabilirsiniz. Kuzeyin tipik ev mimarisi burada iyice göze çarpıyor. Renkli ve deniz seviyesinden yukarda, iskeleler üzerine kurulmuş evler, restoranlar, dükkanlar... Hediyelik, hatıra amaçlı eşyaları meydandaki turist ofisten de satın alabilirsiniz. Bir önceki yazımda da belirtmiştim, Norveç’te birçok turist ofislerinden aktiviteler için rezervasyon yapma, bilet satın alma imkanı var. Kasabanın tamanını gezmek zaten birkaç sürüyor, adada Svolvaer’den A i Lofoten kasabasına kadar giden bir otobüs de var. Şahane manzaralar eşliğinde tüm adayı dolaşmış oluyorsunuz. Otobüs bileti ise 1 kişi 210kron, otobüste şoförden satın alabilirsiniz.
 Nakit ya da kredi kartı ile ödeme alıyorlar. A i Lofoten yarımadanın en sonu ve meşhur kırmızı ahşap evlerin olduğu Svolvaer’den de küçük 
bir kasaba ve dönüş otobüsü için en az 2 saat beklemek gerekiyor bu sebeple, bu evleri yol üstündeki ve çok daha popüler olan Reine kasabasında da görebilirsiniz, üstelik bu kasaba şahane! Güneş ışınları yer yüzünde başka bir noktaya bu kadar güzel düşemez herhalde. Zaten kasabanın girişinde de onlarca tripodu muhteşem manzarayı çekerken görürseniz, bana hak verirsiniz. Reine’de bolca fotoğraf çekmenin yanı sıra, şirin cafelerinde vakit geçirebilirsiniz, kasabada kullanıma açık wi-fi da bulabilirsiniz. Otobüs saatini beklemek hiç bu kadar keyifli olmamıştı. Dönüşte Leknes’e kadar otobüsle gittik, Svolvaer’e gidecek son otobüs erken saatlerde olduğundan yetişemedik. Leknes’ten yine bir aktarma ile Stamsund kasabasına gittik ve oradan gemi ile Svolvaer’e 2,5 saatlik bir deniz yolculuğu ile ulaştık. Gemi için kişi başı 204kron ödedik. Akşam da boş kalmayalım derseniz, Lofoten’den de Kuzey Işıkları görünüyor, kasabadan biraz uzaklaşırsanız gece 22:00’dan sonra görme şansınız var. 
Lofoten'de Andøya kasabasından köpek balıklarını görmek için turlar var ancak Kasım aylarında daha kuzeye gittikleri için kış döneminde görülmesi mümkün olmuyormuş, bu yüzden tura gidemedik, ‘deniz kartalı’ dedikleri kuşlar için turlar var, karda at binme, balık tutma gibi gündüz aktiviteleri var aklınızda olsun, bu tür turlar sabahtan en geç 10:30 civarında hareket etmiş oluyorlar. Turlara katılmak istiyorsanız, 1 gün öncesinden turu ayarlamanızda fayda var. 
Ertesi gün de adayı gezmek isterseniz, yine fotoğraflarda sıkça gördüğünüz güneşte açık alanda dondurulan somon çiftlikleri olan ve futbol stadının meşhur olduğu Henningsvaer kasabasına gitmenizi tavsiye ederim. Otobüsle gidiliyor ve bilet ücreti 202kron, üstelik Svolvaer’e de yakın bir kasaba. Otobüsten meydanda ya da son durakta inebilirsiniz. Somon çiftlikleri son durağa yakın, stat da öyle. Bu statta genellikle drone ile fotoğraf çekiyorlar. Siz de tepelere çıkarak çekerseniz bence güzel kareler yakalamış olursunuz. Henningsvaer’i de kısa sürede gezip, marketlerdeki dinlenme alanlarında kahve içip, otobüs saatine kadar oturabilirisiniz. Kasabada cam işçiliği üzerine birçok dükkan var, dükkanların bir kısmında da atölyeleri var. Fiyatları bize göre fazla ancak, alınamayacak fiyatlar değil tabii ki. 
Muhteşem, harika, şahane Lofoten turumuz da böylelikle sona erdi. Akşam saatinde Oslo’ya uçmak üzere Narvik’teki Harstad havaalanına shuttle ile (1 kişi 309kron) 2,5-3 saatte gittik.Oldukça küçük bir havaalanı. Uçağa bindik, uçuş prosedürleri için kaptanın anonsları vs. derken kalkıştan kısa bir süre sonra kaptan anons için tekrar devreye girdi, “... şu an solumuzda harika bir Kuzey Işıkları gösterisi var, izlemenizi tavsiye ederim...) duyduğum en güzel anonstu :) Uçaktan 15-20 dk boyunca ışıkları çok net izleme şansım oldu, daha ne isterim ki! :) 
Oslo ve Tromsø yazılarımı da okumanızı öneririm.  


Keyifli seyahatler...✈️🌌





13 Mart 2018 Salı

Tromsø Norway

Tromso 
5-7 Mart 2018
Kuzeyin parlayan yeşil yıldızı Tromso ve Kuzey Işıkları üzerine deneyimimi paylaşmak istedim, keyifli bir yazı olmuştur umarım.
Tromso Norveç’in kuzeyinde fiyordlarla çevrili güzel bir şehir. Şehire tren ile ulaşım yokmuş. Oslo’dan yaklaşık 2000km, arabayla yaklaşık 35saat sürebiliyor. Oslo’dan direkt feribot/cruise ile de gidilmiyor maalesef. Cruise şansınızı Bergen’den deneyebilirsiniz. Ülke genelinde gencinden yaşlısına, kasiyerinden şoförüne hemen herkes İngilizce biliyor. Ülkenin ve Tromso’nun pek çok noktasında şifresiz wi-fi bulmak mümkün. Tromso turist ofisi şehir merkezindeki sahilde, kilisenin sağ çaprazında bulunuyor. Turist ofislerinden aktivite turları için rezervasyon yapılabiliyor. Şehirde ulaşım taksi ve otobüslerle yapılıyor. Para birimi Norveç Kronu (NOK). En büyük metal paraları 20kron (~10₺). Çok pahalı bir ülke; ekmek 17₺’den, küçük şişe su 11₺’den, çikolata 6₺’den başlıyor. Hesaplama yaparken, kron türünden yazan fiyatı 2’ye bölerseniz, TL türünden yaklaşık değerini hesaplamış olursunuz. Ülkeye gitmeden önce yanınıza alacağınız nakit tutarı euro’dan nok’a çevirmek daha mantıklı (tabii eur birikiminiz varsa). Para bozdurma işini son güne bırakmayın, NOK türünden parayı piyasada her an bulmak zor, birçok ofis/banka isteğiniz üzerine getiriyor.  Tromso’yu gezmek için 2 gün yeterli.
Tromso’ya Norveç hava yolu ile Oslo’dan ulaştık (uçuş süresi 2sa). Tromso havaalanından şehir merkezine shuttle,taksi ve şehiriçi toplu taşıma araçları var. Toplu taşıma için otobüsler, havaalanının önünde otoparkın altındaki ana caddeden hareket ediyor (42no.lu otobüs) ve bileti şoförden satın alabilirsiniz (24 saatlik 1 kişi bileti 50kron). Shuttle ve taksiler ise havaalanın çıkış kapısının önünden hareket ediyor. Şehir merkezinde ise hemen her caddede otobüs durağı var. Şehir merkezinde ve çevresinde çok sayıda otel, camping, hostel, kiralık evler mevcut. Kiwi, Coop, Joker, Narvessen gibi marketler alışveriş için uygun. Marketlerde ürünlerin %90’ı Norveç üretimi. 
Kuzey ışıkları kış aylarında gece genelde 22:00’dan sonra görülebiliyor. Aniden ortaya çıkıyorlar ve bir kaç dakika şovunu yapıp kayboluyor, sonra tekrar çıkıyor. :) Müthiş bir doğa olayı. Işıkların belirmesiyle heyecan dolu anlar başlıyor. Gece çekim yapabilen kamera/ fotoğraf makinası kullanmak son derece önemli, cep telefonları ile gökyüzünü gece görüntülemek iyi bir fikir değil, keza, o dondurucu soğukta zaten pek çok telefon ve hatta kamera bile çalışmayabiliyor. Yedek bataryalara güvenmeyin, onlar da çalışmayabiliyor. :( Fotoğraf makinesini uzun çekime ayarlayıp, eğer bir kişi ile birlikte gökyüzünü çekecekseniz, çekeceğiniz kişinin yüzüne kısa süreli flaş verip deklanşöre basmak doğru bir yöntemmiş (profesyonel ışık turu rehberinin tekniğiydi). İlk gece ışıkları kamp alanından rahatlıkla gördük, çünkü şehir merkezinden ve şehrin ışıklarından uzak bir alandaydık, saatlerce izleme fırsatı bulduk. İkinci gece ise turist ofisten rezervasyon yaptığımız ışık turuna katıldık. Turlar genelde 18:00’da hareket ediyor ve genelde 5-6 saat sürüyor, Tromso dışına gittikleri için erken yola çıkıyorlar ancak Kuzey Işıkları, yukarda da bahsettiğim gibi, 22:00’dan önce görünmüyor pek. Turlar şehir merkezinden hareket ediyor, bazıları küçük araçlarla bazıları büyük otobüslerle götürüyor, bazıları rehberin sizi çektiği fotoğrafları da tur fiyatına dahil ediyor, bazıları da sıcak içecek, termal giysi, sıcak yemek, otele bırakma gibi ek hizmetler de sunuyor. Biz küçük araçlı otele bırakma ve yiyecek içecek ikramı olan fotoğraflı turu aldık (1kişi 1200kron). Maksimum 14 kişilik tura toplam 6 kişi katılmıştı ve çok keyifli bir tur oldu. Rehber gecenin çok güzel fotoğraflarını çekti ve ertesi gün mail adresimize çektirdiğimiz tüm fotoğrafları gönderdi. Böylece 2 gece üst üste Kuzey Işıkları’nı görme fırsatımız oldu. Daha ne olsun :) Turların daha uygun veya daha fazla bütçeli olanları da var tabii.

Tromsø şehir merkezinde ise gezilebilecek tarihi yer yok haliyle ancak müze ve akvaryumları ziyaret edebilirsiniz. Tromsdalen bölgesindeki cable car (teleferik) ile Fjellheisen dağına çıkıp (1kişi 190kron) muhteşem manzaranın keyfini sürerken kahvenizi içip, bolca fotoğraf çekebilirsiniz.  Şehir merkezinden otobüsle teleferiğin bulunduğu lokasyona (fjellheisen durağı) rahatlıkla ulaşılabilir. 

Bu arada unutmadan belirteyim, Tromso konumu itibariyle kuzey kutup dairesinde (arctic cycling) bulunuyor. Ayrıca, Meksika’dan başlayan sıcak su akıntısı (gulf stream) Tromso’dan geçtiğinden kuzeydeki pek çok şehire göre daha ılıman iklime sahip (her ne kadar en yüksek sıcaklık -3° olsa da) :) Tromso’nun koordinatları ise 69°38’55’’K(N) ; 19°0’56’’D(E).
Yeme-içme için ise cafe ve restoranlar var, en çok yeme alışkanlığının pizza ve hamburger olmasına şaşırdık biraz. Norveç somonunu tadabileceğiniz küçük küçük restoranlar var. Somonun menü fiyatı 230krondan başlıyor. Marketler akşam 21:00-23:00’a kadar açık, birçok Avrupa şehrinin aksine. Ancak marketlerdeki alkollü içecek standları saat 21:00 itibariyle satışa kapatılıyor. 
Tromso’dan sonra ki durağımız Lofoten Adaları oldu. Tromso’dan Narvik’e kadar 3-3,5 saat süren otobüs yolculuğunun ardından, Narvik’ten bir diğer otobüsle Svolvaer’e (Lofoten Adaları’nın merkez şehri) 4 saat daha otobüsle gittik, toplamda 10 saatimiz, nerdeyse 1 günümüz yolda geçti. Narvik şehrinde 2 saate yakın diğer otobüsün hareket saatini bekledik. Tromso’dan Narvik’e gece saat 01:30 cruise/feribot var ancak biz o gece tura katıldığımız için yetişemedik, gerçi cruise gemisi de 16 saatte Svolvaer’e varıyormuş. Uçak ise diğer bir seçenek, 50-60dk’lık uçuşla Narvik’e varıp, oradan Svolvaer’e otobüsle devam edebilirsiniz. Tüm yolu otobüsle gitsek de manzaraya doyduk, yüzlerce fotoğraf çektik. Şehirlerarası otobüsler Tromso turist ofisinin hemen yanından hareket ediyor. Tromso-Svolvaer 1 kişi otobüs bileti 500kron. 
Tromso’dan Svalbard’e gitmek de istedik ancak turist ofisin verdiği bilgiye göre, oraya gitmek için ya özel tekne ya da özel uçak ayarlamak gerekiyormuş, oldukça da maliyetliymiş. Svalbard neresi mi, belgesellerin çekildiği en kuzeydeki Norveç adası. Kutup ayılarının, fokların, balinaların görüntülendiği ada.
Bir sonraki yazım Lofoten Adaları üzerine. 



Keyifli gezmeler...