28 Aralık 2016 Çarşamba

Seb-i Arus Celebration / Konya Turkey

2016, December 17

Konya is the fifth big city of Turkey and based on a biggest plain of Turkey and placed center-mid of Turkey. In winters it is snowy and dry-cold and summers are hot and dry.
How you can access to Konya?
First, you can come over Istanbul Ataturk International Airport which is on european side of Istanbul and use Airport-Coach Station metro line and get a coach to Konya or direct flight to Konya from the airport.
The other option is you can come to Sabiha Gokçen airport located on asian side of Istanbul. After that you can get on high-speed train from Kartal region named line Istanbul(Pendik)-Konya accelerated train line. The other option is to fly from Sabiha Gokcen airport to Konya with direct flights.
Both of Ataturk and Sabiha Gokcen airports have frequent internal-flights to Konya.
There are lots of brand name and boutique hotels in Konya city. Staying in these hotels are cheap. Buses, midibuses and tramway are used for travel in the city. One way tickets are around 2TRL. Cousine of Konya is famous. "Etli ekmek", "bıçakarası" (pressed meats and pizza flavour), tirit (slow cooked meat) are most known meals of Konya. You can buy "Mevlana Şekeri" (big white sugar; candy of Konya) for your friends as a gift. One package around 4-15 TRL depends on weight. You can find sugar shops around the Mewlana Mausoleum. 
Konya is a famous city with its green landspaces, mosques, museums and dives. Also a humor person Nasreddin Hoca's house and Meram grape farms are located in Konya. 

Seb-i Arus (The Wedding Day)
Every year at 17 December, the night of Mewlana's death, thousands of people from all around the world gather at the magnificient 13th century Mewlana Mausoleum to celebrate his "wedding day", his reunion with his Beloved, with the Divine. Seb-i Arus is a celebration, like a festival of the beauties being offered every moment to the Lovers of God. Mewlana is known a symbol of tolerance and peace. His is a famous scholar of religion.

Some of his sayings; 

" Sema is delight, healing for the spirit, nourishment for the soul.."

"Come, come again, whoever you are, come.
Heathen, fire worshipper or idolatrous, come.
Come even if you broke your penitence a hundred times,
Ours is the portal of hope, come as you are."

The Semazen: 
His black cloak: By removing it, spiritually makes his way there, he rises to reality to the eternal world.
His tall hat: which represents the tombstone of his egos' that is on his head.
His white dress: like garment, that is on him.
In this way, the Semazen is affirming Allah's (God) unity, by outwardly symbolizing the number "1" ONE, by crossing his arms and when making Sema, with his arms wide open, he turn his face toward his raised left hand with longing eyes, while his right hand is turned to the sky as if in prayer. The Semazen is receiving from God and is spreading it out to the people. By turning from right-to-left around his heart. 

"Semâ" came out of the inspiration of the 13th century Muslim scholar, mystic Mawlana (Mevlana Celaleddin Rumi-1207-1273). "Sema" represents the true spiritual journey to maturity. It is like a mi'raj an ascent to heaven and a return to earth. "Sema" is the "turning" of the human being towards truth, elevating his mind with love, abandoning his ego, becoming annihilated in God and returning again to serve all of existence and creation with a new soul on account of love and service, now as a mature person. 
The Sema ceremony consists of seven sections. In first section, to exalt our prophet is to exalt Allah who created everything, including all of the prophets that came prior to him. In second section, the striking of a drum is heard. This beating represents the command "Be!" which came from Allah during the creation of the universe. In third section, an improvisation on the reed flute is heard. It respresenets the Breath of God which gives life to everything. In fourth section, this is when the Semazens walk in a circle and give greetings to each ohter three times. It is accompanied by a musical prelude. In the fifth section, the Sema ceremony consists of four greetings. The Semazen, by removing his black cloak which he is wearing, is symbolic of his rising to the truth. With his arms still crossed, he represents and testifies to the Oneness of Allah.
He then obtains permission to enter the Sema by kissing the leaders hand... and the Sema begins.
In the sixth section, Sema ceremony continues with the reciting of the Kur'an. Finally, ın the seventh section, the ceremony comes to an end with a prayer for the souls of all believers. 

Where to go in Konya;

  • Mevlana's museum and Mausoleum; Dergah(Holly school) has been welcoming visitors since 1926. There is a small museum inside. The graves of Mevlana and his family are located there.
  • Karatay Medresesi: One of the most nice example of Secuklu (Seljuk) architecture. Tile's are very impressive.
  • Alâeddin Hill: It is a rection spot; located core of the city and with cycle of it is world's biggest roundabout.
  • İnce (the thin) Minaret Medrese: One of rarely seen architecture of Selcuklu. Constructed at 13. a.c. 
  • Sille village: It's history comes from 6000 years ago. World's oldest monestary, that name called Ak monestary, located in there. Village is on Silkroad and Spicy road. It can be seen a lot of architectures from Bizantian ages.
  • Kilistra Antique Town and Rock Graves: (Konya Kapadokya's) Constructed B.C 1. Placed on  Hatunsaray town at Göktürk village. Houses and pray homes are very impressive.
  • Çatalhöyük Antique Town: World's first living place. Located at Çumra region.

Have fun ✈☺

27 Aralık 2016 Salı

KONYA TÜRKİYE TURKEY

17 Aralık 2016

Her yıl Aralık ayının 7-17'si arasında düzenlenen Sema Gösterileri ve Şeb-i Arûs gecesi/töreni için yönümüzü Konya'ya çevirdik.

Anadolu Selçuklu Devleti'ne başkentlik yapmış olan Konya, ülkemizin İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan, yüzölçümü en büyük olan illerimizdir. Nasreddin Hoca ile de ün yapan Konya, camileri, türbeleri, müzeleri, yeşil alanları ve mağaraları ile turistik güzel bir ilimizdir. Olabildiğince düz olan Konya, ova üzerine kuruludur. Merkezindeki, yüksek sayılan tepesi, Alaeddin Tepesi ise yaklaşık 5-6mt yüksekliktedir. 
Konya'ya ulaşım İstanbul ve Ankara'dan hızlı tren ile ya da tüm illerden hava veya karayolu ile kolayca sağlanmaktadır. Şehir içi ulaşım ise otobüs, taksi, dolmuş ve tramvay ile yapılmaktadır. Otobüslerde, temassız işlem özellikli banka kartları ile ödeme yapılabilmesi ayrıca memnuniyet sağlamakta. Taksilerin fiyatları da makul ancak taksimetrelerin sayaçları 0,60krş olarak fiyatlandırılıyor ve sanki biraz da hızlı sayıyor gibi gördük. :) Bize mi denk geldi bilemedik ancak, otobüs, dolmuş ve taksi şoförleri şimdiye kadar gördüğümüz en kibar ve iletişimi düzgün insanlardı. Yolculara yardımcı olmaya çalışmaları, yönlendirmeleri ve hitapları kibarcaydı. Dönüşte taksi tercih ettik ve şoför yol boyunca Konya hakkında kültürel bilgiler verdi; hizmetinden ve tren garına kadar ki yolculuğumuzdan oldukça memnun kaldık. 
Konya'da konaklamadık ancak ihtimal dahilinde araştırdık, çok sayıda butik ve marka oteller Konya'da da hizmet vermektedir. Birçoğu şehir merkezinde bulunduğundan, turistik yerlere de kolayca ulaşılabilir. 
Yeme-içme konusunda ise meşhur Konya mutfağını unutmayacağız. Tattığımız lezzetler gerçekten etkileyiciydi. Etli ekmek, bıçak arası, tirit, kebap vs. Hediye olarak ise Mevlana Şekeri (peynir şekeri, Konya şekeri), hurma şekeri alabilirsiniz. Mevlana Türbesi (Mevlana Çarşısı) civarında çok sayıda şekerleme dükkanı mevcuttur, fiyatları ağırlığına göre değişmekte olup, 4-15tl arasındadır. Tadına bakmak isterseniz de birçok esnaf şekerlemeleri tattırmaktadır. 
Vaktiniz olursa Meram Bağları gezisi yapabilirsiniz. Evliya Çelebi, Seyahatname adlı eserinde bu tarihi yeşil alandan bahsetmektedir. Akşehir ilçesine giderseniz Nasreddin Hoca Türbesi'ni de ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca, Türkiye'nin tek çölü olarak bilinen ve tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Karapınar Çölü de coğrafi güzelliği ile etkileyicidir. Bunların yanı sıra, yeşil alan severler, çocuklu aileler için ve kısa bir mola olarak da Japon Kyoto Parkı'nı ziyaret edebilirsiniz.

Şeb-i Arûs Töreni:
Her yıl 17 Aralık'ta Türkiye'nin birçok şehrinde anma etkinlikleri düzenleniyor. Konya'daki Şeb-i Arûs töreni büyüleyici bir atmosferde yaklaşık 3 saat sürüyor. Törene diğer ülkelerden de oldukça fazla ilgi ve katılım söz konusu. Törende, TSM dinletisinin akabinde tasavvuf müziği eşliğinde 50-60 kişilik semazen grubu Semâ Gösterisi/Töreni yapıyor. Bu tören, ara verilmeden yedi bölümde (dört selam ile) yapılıyor. 
Birinci bölümde Peygamberimiz methedilir, O'ndan önceki tüm Peygamberler ve hepsini yaratan Allah methedilir. İkinci bölümde, Allah'ın kainatı yaratışındaki "Kün" yani "Ol" emri temsil edilir. Üçüncü bölümde, herşeye can veren "Nefes" temsil edilir. Dördüncü bölümde, semâzenler birbirine üç kere selam vererek dairevi yürür, gizli ruhun diğer ruha selamıdır. Beşinci bölüm, dört selamın yapıldığı bölümdür. Altıncı bölüm, Kur'an-ı Kerîm tilavetiyle devam eder. Yedinci bölüm, Semâ töreni tüm Peygamberlerin, şehitlerin ve bütün insanların ruhları için okunan Fâtiha ile son bulur.

Mevlâna Celâleddîn-i Rûmî (asıl adı Muhammed bin Muhammed bin Hüseyin el-Belhî / Muhammed Celâleddin)
Hoşgörü ve barışın sembolüdür. İslam alimi, ilim ve din bilginidir. 1207 yılında Belh şehrinin Vahş kasabasında  (Afganistan) doğmuştur. 1212-1213 yıllarında aile fertleri ve yakın dostları şehirden ayrılmak durumunda kalmıştır. Önce Nişabur sonra Bağdat ve hac için Kâbe'ye akabinde Şam'a hareket etmişlerdir. Şam'dan sonra, Malatya, Erzincan, Sivas, Kayseri, Niğde ve son olarak Karaman'a gelip yerleştiler. Birkaç sene sonra Konya'ya geldiler. 2 evliliğinden 4 erkek ve 1 kız çocuk sahibi oldu. Alimlerin sultanı olan babasının ölümüyle, babasının talebeleri ve müridleri bu kez Mevlânâ'nın etrafında toplandı. İplikçi Medresesi'nde vaazlar veriyordu. 17 Aralık 1273'te Hakk'ın rahmetine kavuştu. Ölüm gününü, yeniden doğuş günü olarak kabul ediyordu. Bunun için Mevlânâ (bu ismi "efendimiz" anlamına gelmektedir) ölüm gününe "düğün günü" anlamına gelen "Şeb-i Arûs" diyordu. 
Kendisine Hudâvendigâr, Mollâ-yı Rûm, Molla Hünkâr, Rûmî de denmektedir.

Deyişleri

"Hamdım, piştim, yandım"

"Cömertlik ve yardım etme konusunda akarsu gibi ol,
Şefkat ve merhamette güneş gibi ol,
Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol,
Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol,
Tevazu ve alçakgönüllülükte toprak gibi ol,
Hoşgörülülükte deniz gibi ol,
Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol."

Semâ:
Hz. Mevlânâ'ya göre Semâ, Allah'ın "Ben sizin Rabbiniz değil miyim?" sorusuna ruhların: "Evet Rabbimizsiniz" değişlerinin sesini duymak, kendinden geçmek, Rabbine kavuşmaktır. 
Türk tarihinin, inançlarının bir parçası olan Semâ, Hz. Mevlânâ (1201-1273) ilhamıyla oluştur. Kemale doğru olan manevi bir yolculuğu temsil eder. 
Semâ, kulun hakikate yönelip, akılla, aşkla yücelip, nefsini terk ederek, Hakk'ta yok oluşu ve olgunluğa ermiş halde tekrar kulluğuna dönüşüdür. 

Semâzen:
Semazenin hırkası; Çıkardığında, manen, hakikate doğar ve orada ilerler.
Semazenin başındaki sikke; nefsinin mezar taşıdır.
Semazenin üzerindeki tennûre; kefenidir.
Sağdan sola doğru, kalbin etrafında dönerler. Kollarını çapraz bağladığında, görünüşte "1" rakamının temsili olurlar. Sema sırasında kolları açık ve sağ eli dua eder gibi göklere, Hakk gözüyle baktığı sol eli yere dönüktür.

Konya'da gezilecek yerler kısaca: 

  • Mevlânâ Müzesi ve Türbesi: Dergah, 1926 yılından bu yana ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Hz. Mevlânâ'nın ve ailesinin kabirleri buradadır. İçinde ufak bir de sergi alanı mevcuttur. İçeri girdiğiniz anda ruhani bir duygu kaplıyor. Çok etkileyici bir türbe.
  • Karatay Medresesi: Selçuklu mimarisinin güzel bir örneğidir. Çinileriyle göz alıcı güzelliktedir. 
  • Alâeddin Tepesi ve Cami: Mesire yeri olarak halka açık olan tepe, şehir merkezindedir ve çevresiyle, dünyadaki en büyük döner kavşağı oluşturmaktadır.
  • İnce Minareli Medrese: Tam bir sanat eseridir. Duvar işlemeleri ise nadir bir mimari örneğidir. Hadis ilmi öğretilmek amacıyla13. yy'da inşaa edilmiştir. 
  • Sille Köyü: 6000 yıllık bir tarihi geçmişe sahiptir. Dünyadaki en eski manastır olan Ak Manastır buradadır. Köy, İpek yolu ve Baharat Yolu üzerinde bulunduğundan, Bizans dönemine ait pek çok yapıyı da görmek mümkündür. Selçuklular'a ait hazinelerin de burada bulunduğu iddia edilmektedir.
  • Kilistra Antik Kenti ve Kaya Mezarlar: (Konya Kapadokyası) MÖ 1. yy'da kurulmuştur. Hatunsaray'a bağlı  Göktürk Köyü'nde yer alır. Evleri ve ibadethaneleri ile göz doldurmaktadır. 
  • Çatalhöyük Antik Kenti: Dünya tarihindeki ilk yerleşim yeridir. Çumra ilçesindedir. İlgi duyanlar,  çok sayıda kaynaktan detaylı bilgiye ulaşabilirler.

Bol keyifli seyahatler ✈☺




23 Aralık 2016 Cuma

Estonya Estonia Eesti Tallinn Tallinna Talin

18-19 Kasım 2016

Tallinn, Estonya'nın kuzeyinde, Baltık Denizi kıyısında yer alan, bir yanı tarihi diğer yanı modern, soğuk ikliminde sıcakkanlı insanları olan güzel ve dinginlik hissi veren bir şehir. Üstelik, Unesco Kültür Mirası Listesi'ndedir.

Tallinn'e gidişimiz Helsinki'den TallinnK Line cruise gemisiyle oldu. Oldukça rahat ve keyifli bir gemi yolcuydu bizim için. 18:30'da Helsinki'den hareket ettik ve 22:00 civarında Tallinn limanındaydık. Biletleri internetten de alabilirsiniz ancak biz, Helsinki merkezindeki ofislerini tesadüfen görünce, biletleri doğrudan ofisten satın aldık.

Valizimiz küçük boy olduğundan, konaklayacağımız Old Town bölgesine limandan  yürüyerek 15dk'da kolayca ulaştık. Bu lokasyondaki oteller oldukça eski. Hatta bir çoğunda asansör yok, bu yüzden valinizin ağırlığını düşünerek, mümkün olduğunca alt katlardan bir oda tercih etmeniz doğru olacaktır. Oteller genelde hostel tipi, yani sadece yatacak yer kiralıyorsun, banyo wc ortak kullanımlı, kahvaltı ise otellerde ek ücretli ya da otel çalışanları otel yakınlarındaki kafeleri öneriyorlar. Kahvaltı fiyatları 7eur'dan başlıyor.

Vanalinn Old Town bölgesindeki hemen herşey koruma altında. Şehir, Unesco Kültür Mirası listesinde olduğundan, yapılar eski tip ve bu haliyle hizmet sunmaya devam ediyor. Bu lokasyonda çok sayıda kafe, bar, restoran, çiçekçi ve hediyelik eşya dükkanları var. Fiyatlar oldukça uygun. Buraları gezme imkanınız olursa, tatlıları da denemeyi ihmal etmeyin. Bölgede gezilecek yer çok var ve birbirine yakın mesafede. Alışveriş yapmayı düşünenler için yeni şehir tarafı güzel bir alternatif olur. Toompea Tepesi'nde (kaleiçi) gezerken şehirin büyük bir kısmının muhteşem manzarasını görebileceğiniz seyir balkonları var. Old Town'da Avrupa'nın en eski eczanesi olan Raeapateek (Balthasar) yer alıyor; içinde küçük bir eczane müzesi de var. (1,2,3 no.lu tramvaylarla gidebilirsiniz)
Doğa severler için ise Tallinn huzur veren, doğası muhteşem bir şehir. Tallinn'i gezmek için de 2 tam gün yeterli. Estonya, Letonya, Litvanya gibi kuzeyde ve Rusya'ya yakın olan ülkelere, tam bir Avrupa ülkesidir demek pek doğru olmaz diye düşünüyoruz, bunlar, Rus kültüründen etkilenmiş ve bunu Avrupa kültürüne entegre etmiş farklı ülkeler.
Şehirdeki cafe ve butiklerin önündeki Estonyalı kız-erkek figürleri, farklı bir ambiyans oluşturmakta. Yeme-içmede ise fiyatlar Helsinki'ye göre daha makul. Özel bir yemeğine rastlamadık. Meşhur olan Beer House dışında, birçok cafe-barda da çeşitli biraları makul fiyatlara bulabiliyorsunuz, alkollü içeceklerin bulunduğu mekanlar "alko" eki ile ifade ediliyor. Meşhur alkollü içeceği ise "vana". Ayrıca, Belçika veya İsviçre kadar olmasa da Estonya çikolatası da lezzetli. Estonya ekmeği ile meşhurmuş ancak biz tatmadık. Estonya ve diğer Baltık ülkeleri 'amber' taşıyla da ünlüdür. 

Tallinn Card (24 saat 32€, 48saat 42€, 72saat 52€) ile ulaşım ve şehir turu avantajının yanı sıra, şehirdeki birçok müze, kilise ve yeşil alan ücretsiz iken, restoran veya kafelerde %15'e varan indirimler sağlıyor. Kartı havaalanı, feribot, liman, otellerden veya turist bilgi edinme ofislerinden satın alabilirsiniz. Şehirdeki ulaşım ise genellikle otobüslerle ve tramvay ile sağlanıyor. Tek yön bilet fiyatı 2€, 24 saatlik bilet (kart) ise 3€, artı 5€ kart depozitosuyla toplam 8€. Taksiler ise renklerine göre fiyatlandırılıyor, bizce, acil bir durum olmadığı sürece, taksi kullanılmasına gerek yoktur. Araç kiralama fiyatları ise oldukça makul rakamlarda. 2 gün ve üzeri konaklayacaksanız, araç kiralamak da akıllıca olur.
Biz rotamızı buradan Riga'ya çeviriyoruz, bunun için de 17 no.lu otobüs ile şehir merkezinden otobüs terminali Tallinna Bussijaam'a ulaşıyoruz. Riga yazımızda görüşmek dileğimizle..☺

Tallinn'de gezilecek yerler özetle:

  • Alexander Nevsky Cathedral: Vanalinn Old Town bölgesindedir, yürüyerek kolayca ulaşabilirsiniz. Kahverengi beyaz boyalı, Rus mimarisiyle 1890'lı yıllarda yapılmış, en büyük Ortodoks kilisesidir.
  • Dome Church: Girişi ücretli olan, yapımına 13. yy'da başlanan bir kilise ve müzedir. 
  • Tallinn Town Hall: 5€ ücreti, Tallinn Card'lılar için ücretsiz. 
  • St. Olav's Church Tower: Girişi 2€, Tallinn Card'lılar için ücretsiz olan, yeşil renkte sivri kulesi olan, 12. Yy'da yapıldığı söylenmekte olan 124 metre uzunluktaki önemli bir kilise. (1,2 no.lu tramvayla gidilebilir)
  • Seaplane Harbour(Lennusadam): Kalamaja bölgesindedir. Denizaltılara merakı olanlar, bu müzeyi gezerken oldukça keyif alacaktır. Girişi 14€, Tallinn Card'lılar için ücretsiz. 
  • Tallinn TV Tower(Teletorn) : Şehrin her yüksek kesiminden de görünen oldukça yüksek televizyon kulesi. Girişi 13€, Tallinn Card'lılar için ücretsiz. Şehir merkezine uzak bir nokta olan Laiaküla bölgesinde ancak vaktiniz varsa görmenizi tavsiye ederiz. Buraya gidecek olursanız, hemen yakınındaki Tallinn Botanic Garden'ı da gezebilirsiniz. 
  • Estonian Open Air Museum: (Eesti Vabaöhumuuseum) Rocca Al Mare bölgesinde yer alıyor. Şehir merkezinden 41 no.lu otobüsle gidebileceğiniz, 1970'li yıllara kadar yaşamın devam ettiği, Estonyalıların yaşadıkları orijinal evlerin bulunduğu koruma altındaki yeşil alan. Giriş 8€, Tallinn Card'lılar için ücretsiz. 
  • Vabaduse Valjak/Freedom Square: Özgürlük sembolünün bulunduğu meydan.
  • St. Bridget's Convent: Pirita bölgesinde yer alan, 15. yy'da tüccarlar için ticarethane olarak inşa edilmiş yapı şimdilerde manastırdır. 
  • Estonian History Museum: Paevalja bölgesindedir. Tarih severler için ilgi çeken popüler bir müze. Giriş 5€, Tallinn Card'lılar için ücretsiz.
  • Valaste Waterfall: Yüksek ve görseli harika olan bir şelale. 
  • Kadriorg Park: Farklı görsellikte hazırlanmış central park olarak da adlandırılan Midtown bölgesindeki park alanı. (1,3 no.lu tramvay ile gidilebilir)
Bol keyifli seyahatler.. ✈☺

14 Aralık 2016 Çarşamba

Finlandiya Finland Helsinki

Kasım 2016
Hel Yeah! 

Helsinki, bir Schengen ülkesi olan Finlandiya'nın güneyinde Baltık Denizi'ne kıyısı olan huzurlu, küçük, yeşil ve güzel bir şehir. Biraz da pahalı bir şehir desek yanlış olmaz. Bizim sonraki durağımız Estonya olacağından, Helsinki'de hediyelik eşya dışında pek alışveriş yapmadık. Konuşulan dil Fince ve Rusça, İngilizce bilmeyen yok gibi, para birimleri euro, saat farkımız yok, Helsinki'den kuzey ışıkları (aurora borelais) görünmüyor ancak görmek için daha kuzeydeki Rovaniemi şehrine gidebilirsiniz. Helsinki'yi ve çevresini gezmek için 2 tam gün yeterlidir.
Helsinki havaalanına varınca Finair shuttle (6,3eur/kişibaşı) ile şehir merkezine, yol manzaralarına hayran kalarak ulaştık. Finair'ın otobüs biletini sürücüsünden satın alabilirsiniz. Otobüsten indiğimiz yer şehrin meydanı olup, birkaç metre ilerisindeki duraklardan (Stockmann Mall paralelindeki) tramvay (24 saatlik bilet 8eur, tekli bilet 2,70eur) ile otelin bulunduğu Old Town bölgesine (Katajanokka, 4 Tram) kısa sürede gittik. Tramvaylarda sıklıkla bilet kontrolü yapılıyor, aklınızda bulunsun. Saat 16:00 civarında havanın kararması nedeniyle Helsinki'de bu aylarda zamanı iyi değerlendirmek gerektiğinden, saat 18:00'a kadar açık olan müzeleri gezmeyi, hava karardıktan sonraya bırakmakta fayda var. Şehirde ulaşım imkanları çok iyi, tramvay, metro, otobüs, taksi ile istediğiniz yere kısa sürede gidebiliyorsunuz. Havaalanından 39eur'ya alacağınız Helsinki city pass (ulaşım ve indirim kartı) 48 saatlik olup, Helsinki'de bulunduğunuz sürece size yeterli olacak çeşitli indirim imkanları sağlayacaktır. 
Old Town bölgesindeki Allas Sea Pool'da özellikle akşamları o buz gibi havada denizin ortasına kurulu sıcak ve soğuk su havuzlarına giren insanları görünce, zatürre olacağımı düşündüm :) Kadın erkek havaya pek aldırış etmeden, o soğukta, saunadan çıkıp, açık havadaki  havuzlara koşturuyorlar,brrrrrrr. Sauna demişken, bolca göreceğiniz Fin hamamlarına/saunalarına girişler biraz maliyetli. 
Helsinki'nin güzel yanlarından biri de, yakın mesafede çok sayıda adası var, vaktiniz olursa bu adalardan Suomenlinna Island'ı görmenizi tavsiye ederiz. Old Town'dan adalara yarım saatte bir hareket eden gemilerle 15 dakikalık bir yolculuk ile gidilebiliyor. Adada ise eski tip evler ve birkaç müze var. Adayı yürüyerek gezmek gerekiyor. Enerjinizi fazla tüketmemek için, adaya gider gitmez ilk olarak kaleye yürümek, akabinde indiğiniz feribot iskelesine yakın olan deniz altıyı, adanın müzesini veya gemi tersanesini görmek doğru bir rota olur. Kış aylarında adayı çevreleyen deniz donuyormuş. Yaz ve kış hali ayrı güzellikte. 
Sokaklarda az sayıda insan var, şehirde kimse yaşamıyor mu diye düşünebilirsiniz. Finlandiyalılar oldukça yardımsever insanlar. Adres bulmakta zorluk çekerseniz yardım almanız doğru olur. 
Helsinki şehir meydanında banliyö istasyonunda, meydana yakın cafe restaurantlarda yeme içme işlerinizi yapabilirsiniz. Fiyatlar fena sayılmaz. Menülerde sıkça göreceğiniz et ise ayı eti olacaktır. Önereceğimiz ve yerel halkın da sıkça gittiği mekan, Hietalahden Kauppahalli (Market Square; 2 Tram) ve Old Merkat Hall. Fiyatlar makul denebilir. Tatlı tuzlu etli ne isterseniz bulabilirsiniz. 
Helsinki'den Tallinn'e gidecekseniz uçak yerine kesinlikle cruise gemileriyle seyahat etmenizi öneririz. TallinnK, Viking Line ve IHAlines firmalarının internet sitelerinden bilet alabilirsiniz. Biletler gün içindeki talebe göre farklı fiyatlarda, fiyatları 24-50eur arasında değişiyor. Gemi içinde çeşitli restaurantlar, barlar, eğlence klübü, alışveriş mağazaları vs. var. Ücretler ise fena sayılmaz. Yolculuk ortalama 2,5-3,5  saat kadar sürüyor. 
Konaklama için genelde uygun fiyatlar Old Town bölgesinde. Uygunluk ise geceliği 50eur'dan başlıyor. Kahvaltı genelde 9-15eur civarında değişiyor. Kahvaltıları oldukça çeşitli.


Helsinki'de gezilecek yerler kısaca;

  • Amusent Park; eğlence parkı,Linnanmaki bölgesinde. 3 ve 8 tram ile gidebilirsiniz. 
  • National Museum; Ulusal müze, 4,4T,10 tram ile gidebilirsiniz. 
  • Tram museum; Eski tramvayların olduğu müze, 2,4,4T,10 tram ile gidebilirsiniz.
  • Senate Square; Senato Binası'nın bulunduğu meydan, çevresinde güzel vakit geçireceğiniz cafeler de var. 2,4,4T tram ile gidebilirsiniz. 
  • Helsinki Cathedral; Presidential Palace; Senato Meydanındadır. 
  • Uspenski Cathedral; Old Town bölgesi yakınındaki katedral. Rus mimarisi ile yapılmış büyük bir Ortodoks kilisesi.
  • Ateneum Art Museum; Finlandiya'nın popüler müzelerinden biridir. Şehir meydanındadır. 
  • Temppeliaukio Church; Tarihi çok da eski olmayan modern mimarideki bir kilise ve konser salonu.
  • Bad Boy Sculpture; Heykel. Cruise gemilerine binilen Lansiterminaali lokasyonunda. 
Bol keyifli seyahatler.. ✈️