23 Aralık 2016 Cuma

Estonya Estonia Eesti Tallinn Tallinna Talin

18-19 Kasım 2016

Tallinn, Estonya'nın kuzeyinde, Baltık Denizi kıyısında yer alan, bir yanı tarihi diğer yanı modern, soğuk ikliminde sıcakkanlı insanları olan güzel ve dinginlik hissi veren bir şehir. Üstelik, Unesco Kültür Mirası Listesi'ndedir.

Tallinn'e gidişimiz Helsinki'den TallinnK Line cruise gemisiyle oldu. Oldukça rahat ve keyifli bir gemi yolcuydu bizim için. 18:30'da Helsinki'den hareket ettik ve 22:00 civarında Tallinn limanındaydık. Biletleri internetten de alabilirsiniz ancak biz, Helsinki merkezindeki ofislerini tesadüfen görünce, biletleri doğrudan ofisten satın aldık.

Valizimiz küçük boy olduğundan, konaklayacağımız Old Town bölgesine limandan  yürüyerek 15dk'da kolayca ulaştık. Bu lokasyondaki oteller oldukça eski. Hatta bir çoğunda asansör yok, bu yüzden valinizin ağırlığını düşünerek, mümkün olduğunca alt katlardan bir oda tercih etmeniz doğru olacaktır. Oteller genelde hostel tipi, yani sadece yatacak yer kiralıyorsun, banyo wc ortak kullanımlı, kahvaltı ise otellerde ek ücretli ya da otel çalışanları otel yakınlarındaki kafeleri öneriyorlar. Kahvaltı fiyatları 7eur'dan başlıyor.

Vanalinn Old Town bölgesindeki hemen herşey koruma altında. Şehir, Unesco Kültür Mirası listesinde olduğundan, yapılar eski tip ve bu haliyle hizmet sunmaya devam ediyor. Bu lokasyonda çok sayıda kafe, bar, restoran, çiçekçi ve hediyelik eşya dükkanları var. Fiyatlar oldukça uygun. Buraları gezme imkanınız olursa, tatlıları da denemeyi ihmal etmeyin. Bölgede gezilecek yer çok var ve birbirine yakın mesafede. Alışveriş yapmayı düşünenler için yeni şehir tarafı güzel bir alternatif olur. Toompea Tepesi'nde (kaleiçi) gezerken şehirin büyük bir kısmının muhteşem manzarasını görebileceğiniz seyir balkonları var. Old Town'da Avrupa'nın en eski eczanesi olan Raeapateek (Balthasar) yer alıyor; içinde küçük bir eczane müzesi de var. (1,2,3 no.lu tramvaylarla gidebilirsiniz)
Doğa severler için ise Tallinn huzur veren, doğası muhteşem bir şehir. Tallinn'i gezmek için de 2 tam gün yeterli. Estonya, Letonya, Litvanya gibi kuzeyde ve Rusya'ya yakın olan ülkelere, tam bir Avrupa ülkesidir demek pek doğru olmaz diye düşünüyoruz, bunlar, Rus kültüründen etkilenmiş ve bunu Avrupa kültürüne entegre etmiş farklı ülkeler.
Şehirdeki cafe ve butiklerin önündeki Estonyalı kız-erkek figürleri, farklı bir ambiyans oluşturmakta. Yeme-içmede ise fiyatlar Helsinki'ye göre daha makul. Özel bir yemeğine rastlamadık. Meşhur olan Beer House dışında, birçok cafe-barda da çeşitli biraları makul fiyatlara bulabiliyorsunuz, alkollü içeceklerin bulunduğu mekanlar "alko" eki ile ifade ediliyor. Meşhur alkollü içeceği ise "vana". Ayrıca, Belçika veya İsviçre kadar olmasa da Estonya çikolatası da lezzetli. Estonya ekmeği ile meşhurmuş ancak biz tatmadık. Estonya ve diğer Baltık ülkeleri 'amber' taşıyla da ünlüdür. 

Tallinn Card (24 saat 32€, 48saat 42€, 72saat 52€) ile ulaşım ve şehir turu avantajının yanı sıra, şehirdeki birçok müze, kilise ve yeşil alan ücretsiz iken, restoran veya kafelerde %15'e varan indirimler sağlıyor. Kartı havaalanı, feribot, liman, otellerden veya turist bilgi edinme ofislerinden satın alabilirsiniz. Şehirdeki ulaşım ise genellikle otobüslerle ve tramvay ile sağlanıyor. Tek yön bilet fiyatı 2€, 24 saatlik bilet (kart) ise 3€, artı 5€ kart depozitosuyla toplam 8€. Taksiler ise renklerine göre fiyatlandırılıyor, bizce, acil bir durum olmadığı sürece, taksi kullanılmasına gerek yoktur. Araç kiralama fiyatları ise oldukça makul rakamlarda. 2 gün ve üzeri konaklayacaksanız, araç kiralamak da akıllıca olur.
Biz rotamızı buradan Riga'ya çeviriyoruz, bunun için de 17 no.lu otobüs ile şehir merkezinden otobüs terminali Tallinna Bussijaam'a ulaşıyoruz. Riga yazımızda görüşmek dileğimizle..☺

Tallinn'de gezilecek yerler özetle:

  • Alexander Nevsky Cathedral: Vanalinn Old Town bölgesindedir, yürüyerek kolayca ulaşabilirsiniz. Kahverengi beyaz boyalı, Rus mimarisiyle 1890'lı yıllarda yapılmış, en büyük Ortodoks kilisesidir.
  • Dome Church: Girişi ücretli olan, yapımına 13. yy'da başlanan bir kilise ve müzedir. 
  • Tallinn Town Hall: 5€ ücreti, Tallinn Card'lılar için ücretsiz. 
  • St. Olav's Church Tower: Girişi 2€, Tallinn Card'lılar için ücretsiz olan, yeşil renkte sivri kulesi olan, 12. Yy'da yapıldığı söylenmekte olan 124 metre uzunluktaki önemli bir kilise. (1,2 no.lu tramvayla gidilebilir)
  • Seaplane Harbour(Lennusadam): Kalamaja bölgesindedir. Denizaltılara merakı olanlar, bu müzeyi gezerken oldukça keyif alacaktır. Girişi 14€, Tallinn Card'lılar için ücretsiz. 
  • Tallinn TV Tower(Teletorn) : Şehrin her yüksek kesiminden de görünen oldukça yüksek televizyon kulesi. Girişi 13€, Tallinn Card'lılar için ücretsiz. Şehir merkezine uzak bir nokta olan Laiaküla bölgesinde ancak vaktiniz varsa görmenizi tavsiye ederiz. Buraya gidecek olursanız, hemen yakınındaki Tallinn Botanic Garden'ı da gezebilirsiniz. 
  • Estonian Open Air Museum: (Eesti Vabaöhumuuseum) Rocca Al Mare bölgesinde yer alıyor. Şehir merkezinden 41 no.lu otobüsle gidebileceğiniz, 1970'li yıllara kadar yaşamın devam ettiği, Estonyalıların yaşadıkları orijinal evlerin bulunduğu koruma altındaki yeşil alan. Giriş 8€, Tallinn Card'lılar için ücretsiz. 
  • Vabaduse Valjak/Freedom Square: Özgürlük sembolünün bulunduğu meydan.
  • St. Bridget's Convent: Pirita bölgesinde yer alan, 15. yy'da tüccarlar için ticarethane olarak inşa edilmiş yapı şimdilerde manastırdır. 
  • Estonian History Museum: Paevalja bölgesindedir. Tarih severler için ilgi çeken popüler bir müze. Giriş 5€, Tallinn Card'lılar için ücretsiz.
  • Valaste Waterfall: Yüksek ve görseli harika olan bir şelale. 
  • Kadriorg Park: Farklı görsellikte hazırlanmış central park olarak da adlandırılan Midtown bölgesindeki park alanı. (1,3 no.lu tramvay ile gidilebilir)
Bol keyifli seyahatler.. ✈☺

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder