14 Aralık 2016 Çarşamba

Finlandiya Finland Helsinki

Kasım 2016
Hel Yeah! 

Helsinki, bir Schengen ülkesi olan Finlandiya'nın güneyinde Baltık Denizi'ne kıyısı olan huzurlu, küçük, yeşil ve güzel bir şehir. Biraz da pahalı bir şehir desek yanlış olmaz. Bizim sonraki durağımız Estonya olacağından, Helsinki'de hediyelik eşya dışında pek alışveriş yapmadık. Konuşulan dil Fince ve Rusça, İngilizce bilmeyen yok gibi, para birimleri euro, saat farkımız yok, Helsinki'den kuzey ışıkları (aurora borelais) görünmüyor ancak görmek için daha kuzeydeki Rovaniemi şehrine gidebilirsiniz. Helsinki'yi ve çevresini gezmek için 2 tam gün yeterlidir.
Helsinki havaalanına varınca Finair shuttle (6,3eur/kişibaşı) ile şehir merkezine, yol manzaralarına hayran kalarak ulaştık. Finair'ın otobüs biletini sürücüsünden satın alabilirsiniz. Otobüsten indiğimiz yer şehrin meydanı olup, birkaç metre ilerisindeki duraklardan (Stockmann Mall paralelindeki) tramvay (24 saatlik bilet 8eur, tekli bilet 2,70eur) ile otelin bulunduğu Old Town bölgesine (Katajanokka, 4 Tram) kısa sürede gittik. Tramvaylarda sıklıkla bilet kontrolü yapılıyor, aklınızda bulunsun. Saat 16:00 civarında havanın kararması nedeniyle Helsinki'de bu aylarda zamanı iyi değerlendirmek gerektiğinden, saat 18:00'a kadar açık olan müzeleri gezmeyi, hava karardıktan sonraya bırakmakta fayda var. Şehirde ulaşım imkanları çok iyi, tramvay, metro, otobüs, taksi ile istediğiniz yere kısa sürede gidebiliyorsunuz. Havaalanından 39eur'ya alacağınız Helsinki city pass (ulaşım ve indirim kartı) 48 saatlik olup, Helsinki'de bulunduğunuz sürece size yeterli olacak çeşitli indirim imkanları sağlayacaktır. 
Old Town bölgesindeki Allas Sea Pool'da özellikle akşamları o buz gibi havada denizin ortasına kurulu sıcak ve soğuk su havuzlarına giren insanları görünce, zatürre olacağımı düşündüm :) Kadın erkek havaya pek aldırış etmeden, o soğukta, saunadan çıkıp, açık havadaki  havuzlara koşturuyorlar,brrrrrrr. Sauna demişken, bolca göreceğiniz Fin hamamlarına/saunalarına girişler biraz maliyetli. 
Helsinki'nin güzel yanlarından biri de, yakın mesafede çok sayıda adası var, vaktiniz olursa bu adalardan Suomenlinna Island'ı görmenizi tavsiye ederiz. Old Town'dan adalara yarım saatte bir hareket eden gemilerle 15 dakikalık bir yolculuk ile gidilebiliyor. Adada ise eski tip evler ve birkaç müze var. Adayı yürüyerek gezmek gerekiyor. Enerjinizi fazla tüketmemek için, adaya gider gitmez ilk olarak kaleye yürümek, akabinde indiğiniz feribot iskelesine yakın olan deniz altıyı, adanın müzesini veya gemi tersanesini görmek doğru bir rota olur. Kış aylarında adayı çevreleyen deniz donuyormuş. Yaz ve kış hali ayrı güzellikte. 
Sokaklarda az sayıda insan var, şehirde kimse yaşamıyor mu diye düşünebilirsiniz. Finlandiyalılar oldukça yardımsever insanlar. Adres bulmakta zorluk çekerseniz yardım almanız doğru olur. 
Helsinki şehir meydanında banliyö istasyonunda, meydana yakın cafe restaurantlarda yeme içme işlerinizi yapabilirsiniz. Fiyatlar fena sayılmaz. Menülerde sıkça göreceğiniz et ise ayı eti olacaktır. Önereceğimiz ve yerel halkın da sıkça gittiği mekan, Hietalahden Kauppahalli (Market Square; 2 Tram) ve Old Merkat Hall. Fiyatlar makul denebilir. Tatlı tuzlu etli ne isterseniz bulabilirsiniz. 
Helsinki'den Tallinn'e gidecekseniz uçak yerine kesinlikle cruise gemileriyle seyahat etmenizi öneririz. TallinnK, Viking Line ve IHAlines firmalarının internet sitelerinden bilet alabilirsiniz. Biletler gün içindeki talebe göre farklı fiyatlarda, fiyatları 24-50eur arasında değişiyor. Gemi içinde çeşitli restaurantlar, barlar, eğlence klübü, alışveriş mağazaları vs. var. Ücretler ise fena sayılmaz. Yolculuk ortalama 2,5-3,5  saat kadar sürüyor. 
Konaklama için genelde uygun fiyatlar Old Town bölgesinde. Uygunluk ise geceliği 50eur'dan başlıyor. Kahvaltı genelde 9-15eur civarında değişiyor. Kahvaltıları oldukça çeşitli.


Helsinki'de gezilecek yerler kısaca;

  • Amusent Park; eğlence parkı,Linnanmaki bölgesinde. 3 ve 8 tram ile gidebilirsiniz. 
  • National Museum; Ulusal müze, 4,4T,10 tram ile gidebilirsiniz. 
  • Tram museum; Eski tramvayların olduğu müze, 2,4,4T,10 tram ile gidebilirsiniz.
  • Senate Square; Senato Binası'nın bulunduğu meydan, çevresinde güzel vakit geçireceğiniz cafeler de var. 2,4,4T tram ile gidebilirsiniz. 
  • Helsinki Cathedral; Presidential Palace; Senato Meydanındadır. 
  • Uspenski Cathedral; Old Town bölgesi yakınındaki katedral. Rus mimarisi ile yapılmış büyük bir Ortodoks kilisesi.
  • Ateneum Art Museum; Finlandiya'nın popüler müzelerinden biridir. Şehir meydanındadır. 
  • Temppeliaukio Church; Tarihi çok da eski olmayan modern mimarideki bir kilise ve konser salonu.
  • Bad Boy Sculpture; Heykel. Cruise gemilerine binilen Lansiterminaali lokasyonunda. 
Bol keyifli seyahatler.. ✈️

2 yorum:

  1. Yakın zamanda finlandiya gezisi planlıyorum. Verdiginiz bilgiler gezi sırasında yararlı olacaktır. Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginiz için teşekkürler, şimdiden iyi tatiller dileriz. ☺✈

      Sil