28 Aralık 2016 Çarşamba

Seb-i Arus Celebration / Konya Turkey

2016, December 17

Konya is the fifth big city of Turkey and based on a biggest plain of Turkey and placed center-mid of Turkey. In winters it is snowy and dry-cold and summers are hot and dry.
How you can access to Konya?
First, you can come over Istanbul Ataturk International Airport which is on european side of Istanbul and use Airport-Coach Station metro line and get a coach to Konya or direct flight to Konya from the airport.
The other option is you can come to Sabiha Gokçen airport located on asian side of Istanbul. After that you can get on high-speed train from Kartal region named line Istanbul(Pendik)-Konya accelerated train line. The other option is to fly from Sabiha Gokcen airport to Konya with direct flights.
Both of Ataturk and Sabiha Gokcen airports have frequent internal-flights to Konya.
There are lots of brand name and boutique hotels in Konya city. Staying in these hotels are cheap. Buses, midibuses and tramway are used for travel in the city. One way tickets are around 2TRL. Cousine of Konya is famous. "Etli ekmek", "bıçakarası" (pressed meats and pizza flavour), tirit (slow cooked meat) are most known meals of Konya. You can buy "Mevlana Şekeri" (big white sugar; candy of Konya) for your friends as a gift. One package around 4-15 TRL depends on weight. You can find sugar shops around the Mewlana Mausoleum. 
Konya is a famous city with its green landspaces, mosques, museums and dives. Also a humor person Nasreddin Hoca's house and Meram grape farms are located in Konya. 

Seb-i Arus (The Wedding Day)
Every year at 17 December, the night of Mewlana's death, thousands of people from all around the world gather at the magnificient 13th century Mewlana Mausoleum to celebrate his "wedding day", his reunion with his Beloved, with the Divine. Seb-i Arus is a celebration, like a festival of the beauties being offered every moment to the Lovers of God. Mewlana is known a symbol of tolerance and peace. His is a famous scholar of religion.

Some of his sayings; 

" Sema is delight, healing for the spirit, nourishment for the soul.."

"Come, come again, whoever you are, come.
Heathen, fire worshipper or idolatrous, come.
Come even if you broke your penitence a hundred times,
Ours is the portal of hope, come as you are."

The Semazen: 
His black cloak: By removing it, spiritually makes his way there, he rises to reality to the eternal world.
His tall hat: which represents the tombstone of his egos' that is on his head.
His white dress: like garment, that is on him.
In this way, the Semazen is affirming Allah's (God) unity, by outwardly symbolizing the number "1" ONE, by crossing his arms and when making Sema, with his arms wide open, he turn his face toward his raised left hand with longing eyes, while his right hand is turned to the sky as if in prayer. The Semazen is receiving from God and is spreading it out to the people. By turning from right-to-left around his heart. 

"Semâ" came out of the inspiration of the 13th century Muslim scholar, mystic Mawlana (Mevlana Celaleddin Rumi-1207-1273). "Sema" represents the true spiritual journey to maturity. It is like a mi'raj an ascent to heaven and a return to earth. "Sema" is the "turning" of the human being towards truth, elevating his mind with love, abandoning his ego, becoming annihilated in God and returning again to serve all of existence and creation with a new soul on account of love and service, now as a mature person. 
The Sema ceremony consists of seven sections. In first section, to exalt our prophet is to exalt Allah who created everything, including all of the prophets that came prior to him. In second section, the striking of a drum is heard. This beating represents the command "Be!" which came from Allah during the creation of the universe. In third section, an improvisation on the reed flute is heard. It respresenets the Breath of God which gives life to everything. In fourth section, this is when the Semazens walk in a circle and give greetings to each ohter three times. It is accompanied by a musical prelude. In the fifth section, the Sema ceremony consists of four greetings. The Semazen, by removing his black cloak which he is wearing, is symbolic of his rising to the truth. With his arms still crossed, he represents and testifies to the Oneness of Allah.
He then obtains permission to enter the Sema by kissing the leaders hand... and the Sema begins.
In the sixth section, Sema ceremony continues with the reciting of the Kur'an. Finally, ın the seventh section, the ceremony comes to an end with a prayer for the souls of all believers. 

Where to go in Konya;

  • Mevlana's museum and Mausoleum; Dergah(Holly school) has been welcoming visitors since 1926. There is a small museum inside. The graves of Mevlana and his family are located there.
  • Karatay Medresesi: One of the most nice example of Secuklu (Seljuk) architecture. Tile's are very impressive.
  • Alâeddin Hill: It is a rection spot; located core of the city and with cycle of it is world's biggest roundabout.
  • İnce (the thin) Minaret Medrese: One of rarely seen architecture of Selcuklu. Constructed at 13. a.c. 
  • Sille village: It's history comes from 6000 years ago. World's oldest monestary, that name called Ak monestary, located in there. Village is on Silkroad and Spicy road. It can be seen a lot of architectures from Bizantian ages.
  • Kilistra Antique Town and Rock Graves: (Konya Kapadokya's) Constructed B.C 1. Placed on  Hatunsaray town at Göktürk village. Houses and pray homes are very impressive.
  • Çatalhöyük Antique Town: World's first living place. Located at Çumra region.

Have fun ✈☺

27 Aralık 2016 Salı

KONYA TÜRKİYE TURKEY

17 Aralık 2016

Her yıl Aralık ayının 7-17'si arasında düzenlenen Sema Gösterileri ve Şeb-i Arûs gecesi/töreni için yönümüzü Konya'ya çevirdik.

Anadolu Selçuklu Devleti'ne başkentlik yapmış olan Konya, ülkemizin İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan, yüzölçümü en büyük olan illerimizdir. Nasreddin Hoca ile de ün yapan Konya, camileri, türbeleri, müzeleri, yeşil alanları ve mağaraları ile turistik güzel bir ilimizdir. Olabildiğince düz olan Konya, ova üzerine kuruludur. Merkezindeki, yüksek sayılan tepesi, Alaeddin Tepesi ise yaklaşık 5-6mt yüksekliktedir. 
Konya'ya ulaşım İstanbul ve Ankara'dan hızlı tren ile ya da tüm illerden hava veya karayolu ile kolayca sağlanmaktadır. Şehir içi ulaşım ise otobüs, taksi, dolmuş ve tramvay ile yapılmaktadır. Otobüslerde, temassız işlem özellikli banka kartları ile ödeme yapılabilmesi ayrıca memnuniyet sağlamakta. Taksilerin fiyatları da makul ancak taksimetrelerin sayaçları 0,60krş olarak fiyatlandırılıyor ve sanki biraz da hızlı sayıyor gibi gördük. :) Bize mi denk geldi bilemedik ancak, otobüs, dolmuş ve taksi şoförleri şimdiye kadar gördüğümüz en kibar ve iletişimi düzgün insanlardı. Yolculara yardımcı olmaya çalışmaları, yönlendirmeleri ve hitapları kibarcaydı. Dönüşte taksi tercih ettik ve şoför yol boyunca Konya hakkında kültürel bilgiler verdi; hizmetinden ve tren garına kadar ki yolculuğumuzdan oldukça memnun kaldık. 
Konya'da konaklamadık ancak ihtimal dahilinde araştırdık, çok sayıda butik ve marka oteller Konya'da da hizmet vermektedir. Birçoğu şehir merkezinde bulunduğundan, turistik yerlere de kolayca ulaşılabilir. 
Yeme-içme konusunda ise meşhur Konya mutfağını unutmayacağız. Tattığımız lezzetler gerçekten etkileyiciydi. Etli ekmek, bıçak arası, tirit, kebap vs. Hediye olarak ise Mevlana Şekeri (peynir şekeri, Konya şekeri), hurma şekeri alabilirsiniz. Mevlana Türbesi (Mevlana Çarşısı) civarında çok sayıda şekerleme dükkanı mevcuttur, fiyatları ağırlığına göre değişmekte olup, 4-15tl arasındadır. Tadına bakmak isterseniz de birçok esnaf şekerlemeleri tattırmaktadır. 
Vaktiniz olursa Meram Bağları gezisi yapabilirsiniz. Evliya Çelebi, Seyahatname adlı eserinde bu tarihi yeşil alandan bahsetmektedir. Akşehir ilçesine giderseniz Nasreddin Hoca Türbesi'ni de ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca, Türkiye'nin tek çölü olarak bilinen ve tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Karapınar Çölü de coğrafi güzelliği ile etkileyicidir. Bunların yanı sıra, yeşil alan severler, çocuklu aileler için ve kısa bir mola olarak da Japon Kyoto Parkı'nı ziyaret edebilirsiniz.

Şeb-i Arûs Töreni:
Her yıl 17 Aralık'ta Türkiye'nin birçok şehrinde anma etkinlikleri düzenleniyor. Konya'daki Şeb-i Arûs töreni büyüleyici bir atmosferde yaklaşık 3 saat sürüyor. Törene diğer ülkelerden de oldukça fazla ilgi ve katılım söz konusu. Törende, TSM dinletisinin akabinde tasavvuf müziği eşliğinde 50-60 kişilik semazen grubu Semâ Gösterisi/Töreni yapıyor. Bu tören, ara verilmeden yedi bölümde (dört selam ile) yapılıyor. 
Birinci bölümde Peygamberimiz methedilir, O'ndan önceki tüm Peygamberler ve hepsini yaratan Allah methedilir. İkinci bölümde, Allah'ın kainatı yaratışındaki "Kün" yani "Ol" emri temsil edilir. Üçüncü bölümde, herşeye can veren "Nefes" temsil edilir. Dördüncü bölümde, semâzenler birbirine üç kere selam vererek dairevi yürür, gizli ruhun diğer ruha selamıdır. Beşinci bölüm, dört selamın yapıldığı bölümdür. Altıncı bölüm, Kur'an-ı Kerîm tilavetiyle devam eder. Yedinci bölüm, Semâ töreni tüm Peygamberlerin, şehitlerin ve bütün insanların ruhları için okunan Fâtiha ile son bulur.

Mevlâna Celâleddîn-i Rûmî (asıl adı Muhammed bin Muhammed bin Hüseyin el-Belhî / Muhammed Celâleddin)
Hoşgörü ve barışın sembolüdür. İslam alimi, ilim ve din bilginidir. 1207 yılında Belh şehrinin Vahş kasabasında  (Afganistan) doğmuştur. 1212-1213 yıllarında aile fertleri ve yakın dostları şehirden ayrılmak durumunda kalmıştır. Önce Nişabur sonra Bağdat ve hac için Kâbe'ye akabinde Şam'a hareket etmişlerdir. Şam'dan sonra, Malatya, Erzincan, Sivas, Kayseri, Niğde ve son olarak Karaman'a gelip yerleştiler. Birkaç sene sonra Konya'ya geldiler. 2 evliliğinden 4 erkek ve 1 kız çocuk sahibi oldu. Alimlerin sultanı olan babasının ölümüyle, babasının talebeleri ve müridleri bu kez Mevlânâ'nın etrafında toplandı. İplikçi Medresesi'nde vaazlar veriyordu. 17 Aralık 1273'te Hakk'ın rahmetine kavuştu. Ölüm gününü, yeniden doğuş günü olarak kabul ediyordu. Bunun için Mevlânâ (bu ismi "efendimiz" anlamına gelmektedir) ölüm gününe "düğün günü" anlamına gelen "Şeb-i Arûs" diyordu. 
Kendisine Hudâvendigâr, Mollâ-yı Rûm, Molla Hünkâr, Rûmî de denmektedir.

Deyişleri

"Hamdım, piştim, yandım"

"Cömertlik ve yardım etme konusunda akarsu gibi ol,
Şefkat ve merhamette güneş gibi ol,
Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol,
Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol,
Tevazu ve alçakgönüllülükte toprak gibi ol,
Hoşgörülülükte deniz gibi ol,
Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol."

Semâ:
Hz. Mevlânâ'ya göre Semâ, Allah'ın "Ben sizin Rabbiniz değil miyim?" sorusuna ruhların: "Evet Rabbimizsiniz" değişlerinin sesini duymak, kendinden geçmek, Rabbine kavuşmaktır. 
Türk tarihinin, inançlarının bir parçası olan Semâ, Hz. Mevlânâ (1201-1273) ilhamıyla oluştur. Kemale doğru olan manevi bir yolculuğu temsil eder. 
Semâ, kulun hakikate yönelip, akılla, aşkla yücelip, nefsini terk ederek, Hakk'ta yok oluşu ve olgunluğa ermiş halde tekrar kulluğuna dönüşüdür. 

Semâzen:
Semazenin hırkası; Çıkardığında, manen, hakikate doğar ve orada ilerler.
Semazenin başındaki sikke; nefsinin mezar taşıdır.
Semazenin üzerindeki tennûre; kefenidir.
Sağdan sola doğru, kalbin etrafında dönerler. Kollarını çapraz bağladığında, görünüşte "1" rakamının temsili olurlar. Sema sırasında kolları açık ve sağ eli dua eder gibi göklere, Hakk gözüyle baktığı sol eli yere dönüktür.

Konya'da gezilecek yerler kısaca: 

  • Mevlânâ Müzesi ve Türbesi: Dergah, 1926 yılından bu yana ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Hz. Mevlânâ'nın ve ailesinin kabirleri buradadır. İçinde ufak bir de sergi alanı mevcuttur. İçeri girdiğiniz anda ruhani bir duygu kaplıyor. Çok etkileyici bir türbe.
  • Karatay Medresesi: Selçuklu mimarisinin güzel bir örneğidir. Çinileriyle göz alıcı güzelliktedir. 
  • Alâeddin Tepesi ve Cami: Mesire yeri olarak halka açık olan tepe, şehir merkezindedir ve çevresiyle, dünyadaki en büyük döner kavşağı oluşturmaktadır.
  • İnce Minareli Medrese: Tam bir sanat eseridir. Duvar işlemeleri ise nadir bir mimari örneğidir. Hadis ilmi öğretilmek amacıyla13. yy'da inşaa edilmiştir. 
  • Sille Köyü: 6000 yıllık bir tarihi geçmişe sahiptir. Dünyadaki en eski manastır olan Ak Manastır buradadır. Köy, İpek yolu ve Baharat Yolu üzerinde bulunduğundan, Bizans dönemine ait pek çok yapıyı da görmek mümkündür. Selçuklular'a ait hazinelerin de burada bulunduğu iddia edilmektedir.
  • Kilistra Antik Kenti ve Kaya Mezarlar: (Konya Kapadokyası) MÖ 1. yy'da kurulmuştur. Hatunsaray'a bağlı  Göktürk Köyü'nde yer alır. Evleri ve ibadethaneleri ile göz doldurmaktadır. 
  • Çatalhöyük Antik Kenti: Dünya tarihindeki ilk yerleşim yeridir. Çumra ilçesindedir. İlgi duyanlar,  çok sayıda kaynaktan detaylı bilgiye ulaşabilirler.

Bol keyifli seyahatler ✈☺




23 Aralık 2016 Cuma

Estonya Estonia Eesti Tallinn Tallinna Talin

18-19 Kasım 2016

Tallinn, Estonya'nın kuzeyinde, Baltık Denizi kıyısında yer alan, bir yanı tarihi diğer yanı modern, soğuk ikliminde sıcakkanlı insanları olan güzel ve dinginlik hissi veren bir şehir. Üstelik, Unesco Kültür Mirası Listesi'ndedir.

Tallinn'e gidişimiz Helsinki'den TallinnK Line cruise gemisiyle oldu. Oldukça rahat ve keyifli bir gemi yolcuydu bizim için. 18:30'da Helsinki'den hareket ettik ve 22:00 civarında Tallinn limanındaydık. Biletleri internetten de alabilirsiniz ancak biz, Helsinki merkezindeki ofislerini tesadüfen görünce, biletleri doğrudan ofisten satın aldık.

Valizimiz küçük boy olduğundan, konaklayacağımız Old Town bölgesine limandan  yürüyerek 15dk'da kolayca ulaştık. Bu lokasyondaki oteller oldukça eski. Hatta bir çoğunda asansör yok, bu yüzden valinizin ağırlığını düşünerek, mümkün olduğunca alt katlardan bir oda tercih etmeniz doğru olacaktır. Oteller genelde hostel tipi, yani sadece yatacak yer kiralıyorsun, banyo wc ortak kullanımlı, kahvaltı ise otellerde ek ücretli ya da otel çalışanları otel yakınlarındaki kafeleri öneriyorlar. Kahvaltı fiyatları 7eur'dan başlıyor.

Vanalinn Old Town bölgesindeki hemen herşey koruma altında. Şehir, Unesco Kültür Mirası listesinde olduğundan, yapılar eski tip ve bu haliyle hizmet sunmaya devam ediyor. Bu lokasyonda çok sayıda kafe, bar, restoran, çiçekçi ve hediyelik eşya dükkanları var. Fiyatlar oldukça uygun. Buraları gezme imkanınız olursa, tatlıları da denemeyi ihmal etmeyin. Bölgede gezilecek yer çok var ve birbirine yakın mesafede. Alışveriş yapmayı düşünenler için yeni şehir tarafı güzel bir alternatif olur. Toompea Tepesi'nde (kaleiçi) gezerken şehirin büyük bir kısmının muhteşem manzarasını görebileceğiniz seyir balkonları var. Old Town'da Avrupa'nın en eski eczanesi olan Raeapateek (Balthasar) yer alıyor; içinde küçük bir eczane müzesi de var. (1,2,3 no.lu tramvaylarla gidebilirsiniz)
Doğa severler için ise Tallinn huzur veren, doğası muhteşem bir şehir. Tallinn'i gezmek için de 2 tam gün yeterli. Estonya, Letonya, Litvanya gibi kuzeyde ve Rusya'ya yakın olan ülkelere, tam bir Avrupa ülkesidir demek pek doğru olmaz diye düşünüyoruz, bunlar, Rus kültüründen etkilenmiş ve bunu Avrupa kültürüne entegre etmiş farklı ülkeler.
Şehirdeki cafe ve butiklerin önündeki Estonyalı kız-erkek figürleri, farklı bir ambiyans oluşturmakta. Yeme-içmede ise fiyatlar Helsinki'ye göre daha makul. Özel bir yemeğine rastlamadık. Meşhur olan Beer House dışında, birçok cafe-barda da çeşitli biraları makul fiyatlara bulabiliyorsunuz, alkollü içeceklerin bulunduğu mekanlar "alko" eki ile ifade ediliyor. Meşhur alkollü içeceği ise "vana". Ayrıca, Belçika veya İsviçre kadar olmasa da Estonya çikolatası da lezzetli. Estonya ekmeği ile meşhurmuş ancak biz tatmadık. Estonya ve diğer Baltık ülkeleri 'amber' taşıyla da ünlüdür. 

Tallinn Card (24 saat 32€, 48saat 42€, 72saat 52€) ile ulaşım ve şehir turu avantajının yanı sıra, şehirdeki birçok müze, kilise ve yeşil alan ücretsiz iken, restoran veya kafelerde %15'e varan indirimler sağlıyor. Kartı havaalanı, feribot, liman, otellerden veya turist bilgi edinme ofislerinden satın alabilirsiniz. Şehirdeki ulaşım ise genellikle otobüslerle ve tramvay ile sağlanıyor. Tek yön bilet fiyatı 2€, 24 saatlik bilet (kart) ise 3€, artı 5€ kart depozitosuyla toplam 8€. Taksiler ise renklerine göre fiyatlandırılıyor, bizce, acil bir durum olmadığı sürece, taksi kullanılmasına gerek yoktur. Araç kiralama fiyatları ise oldukça makul rakamlarda. 2 gün ve üzeri konaklayacaksanız, araç kiralamak da akıllıca olur.
Biz rotamızı buradan Riga'ya çeviriyoruz, bunun için de 17 no.lu otobüs ile şehir merkezinden otobüs terminali Tallinna Bussijaam'a ulaşıyoruz. Riga yazımızda görüşmek dileğimizle..☺

Tallinn'de gezilecek yerler özetle:

  • Alexander Nevsky Cathedral: Vanalinn Old Town bölgesindedir, yürüyerek kolayca ulaşabilirsiniz. Kahverengi beyaz boyalı, Rus mimarisiyle 1890'lı yıllarda yapılmış, en büyük Ortodoks kilisesidir.
  • Dome Church: Girişi ücretli olan, yapımına 13. yy'da başlanan bir kilise ve müzedir. 
  • Tallinn Town Hall: 5€ ücreti, Tallinn Card'lılar için ücretsiz. 
  • St. Olav's Church Tower: Girişi 2€, Tallinn Card'lılar için ücretsiz olan, yeşil renkte sivri kulesi olan, 12. Yy'da yapıldığı söylenmekte olan 124 metre uzunluktaki önemli bir kilise. (1,2 no.lu tramvayla gidilebilir)
  • Seaplane Harbour(Lennusadam): Kalamaja bölgesindedir. Denizaltılara merakı olanlar, bu müzeyi gezerken oldukça keyif alacaktır. Girişi 14€, Tallinn Card'lılar için ücretsiz. 
  • Tallinn TV Tower(Teletorn) : Şehrin her yüksek kesiminden de görünen oldukça yüksek televizyon kulesi. Girişi 13€, Tallinn Card'lılar için ücretsiz. Şehir merkezine uzak bir nokta olan Laiaküla bölgesinde ancak vaktiniz varsa görmenizi tavsiye ederiz. Buraya gidecek olursanız, hemen yakınındaki Tallinn Botanic Garden'ı da gezebilirsiniz. 
  • Estonian Open Air Museum: (Eesti Vabaöhumuuseum) Rocca Al Mare bölgesinde yer alıyor. Şehir merkezinden 41 no.lu otobüsle gidebileceğiniz, 1970'li yıllara kadar yaşamın devam ettiği, Estonyalıların yaşadıkları orijinal evlerin bulunduğu koruma altındaki yeşil alan. Giriş 8€, Tallinn Card'lılar için ücretsiz. 
  • Vabaduse Valjak/Freedom Square: Özgürlük sembolünün bulunduğu meydan.
  • St. Bridget's Convent: Pirita bölgesinde yer alan, 15. yy'da tüccarlar için ticarethane olarak inşa edilmiş yapı şimdilerde manastırdır. 
  • Estonian History Museum: Paevalja bölgesindedir. Tarih severler için ilgi çeken popüler bir müze. Giriş 5€, Tallinn Card'lılar için ücretsiz.
  • Valaste Waterfall: Yüksek ve görseli harika olan bir şelale. 
  • Kadriorg Park: Farklı görsellikte hazırlanmış central park olarak da adlandırılan Midtown bölgesindeki park alanı. (1,3 no.lu tramvay ile gidilebilir)
Bol keyifli seyahatler.. ✈☺

14 Aralık 2016 Çarşamba

Finlandiya Finland Helsinki

Kasım 2016
Hel Yeah! 

Helsinki, bir Schengen ülkesi olan Finlandiya'nın güneyinde Baltık Denizi'ne kıyısı olan huzurlu, küçük, yeşil ve güzel bir şehir. Biraz da pahalı bir şehir desek yanlış olmaz. Bizim sonraki durağımız Estonya olacağından, Helsinki'de hediyelik eşya dışında pek alışveriş yapmadık. Konuşulan dil Fince ve Rusça, İngilizce bilmeyen yok gibi, para birimleri euro, saat farkımız yok, Helsinki'den kuzey ışıkları (aurora borelais) görünmüyor ancak görmek için daha kuzeydeki Rovaniemi şehrine gidebilirsiniz. Helsinki'yi ve çevresini gezmek için 2 tam gün yeterlidir.
Helsinki havaalanına varınca Finair shuttle (6,3eur/kişibaşı) ile şehir merkezine, yol manzaralarına hayran kalarak ulaştık. Finair'ın otobüs biletini sürücüsünden satın alabilirsiniz. Otobüsten indiğimiz yer şehrin meydanı olup, birkaç metre ilerisindeki duraklardan (Stockmann Mall paralelindeki) tramvay (24 saatlik bilet 8eur, tekli bilet 2,70eur) ile otelin bulunduğu Old Town bölgesine (Katajanokka, 4 Tram) kısa sürede gittik. Tramvaylarda sıklıkla bilet kontrolü yapılıyor, aklınızda bulunsun. Saat 16:00 civarında havanın kararması nedeniyle Helsinki'de bu aylarda zamanı iyi değerlendirmek gerektiğinden, saat 18:00'a kadar açık olan müzeleri gezmeyi, hava karardıktan sonraya bırakmakta fayda var. Şehirde ulaşım imkanları çok iyi, tramvay, metro, otobüs, taksi ile istediğiniz yere kısa sürede gidebiliyorsunuz. Havaalanından 39eur'ya alacağınız Helsinki city pass (ulaşım ve indirim kartı) 48 saatlik olup, Helsinki'de bulunduğunuz sürece size yeterli olacak çeşitli indirim imkanları sağlayacaktır. 
Old Town bölgesindeki Allas Sea Pool'da özellikle akşamları o buz gibi havada denizin ortasına kurulu sıcak ve soğuk su havuzlarına giren insanları görünce, zatürre olacağımı düşündüm :) Kadın erkek havaya pek aldırış etmeden, o soğukta, saunadan çıkıp, açık havadaki  havuzlara koşturuyorlar,brrrrrrr. Sauna demişken, bolca göreceğiniz Fin hamamlarına/saunalarına girişler biraz maliyetli. 
Helsinki'nin güzel yanlarından biri de, yakın mesafede çok sayıda adası var, vaktiniz olursa bu adalardan Suomenlinna Island'ı görmenizi tavsiye ederiz. Old Town'dan adalara yarım saatte bir hareket eden gemilerle 15 dakikalık bir yolculuk ile gidilebiliyor. Adada ise eski tip evler ve birkaç müze var. Adayı yürüyerek gezmek gerekiyor. Enerjinizi fazla tüketmemek için, adaya gider gitmez ilk olarak kaleye yürümek, akabinde indiğiniz feribot iskelesine yakın olan deniz altıyı, adanın müzesini veya gemi tersanesini görmek doğru bir rota olur. Kış aylarında adayı çevreleyen deniz donuyormuş. Yaz ve kış hali ayrı güzellikte. 
Sokaklarda az sayıda insan var, şehirde kimse yaşamıyor mu diye düşünebilirsiniz. Finlandiyalılar oldukça yardımsever insanlar. Adres bulmakta zorluk çekerseniz yardım almanız doğru olur. 
Helsinki şehir meydanında banliyö istasyonunda, meydana yakın cafe restaurantlarda yeme içme işlerinizi yapabilirsiniz. Fiyatlar fena sayılmaz. Menülerde sıkça göreceğiniz et ise ayı eti olacaktır. Önereceğimiz ve yerel halkın da sıkça gittiği mekan, Hietalahden Kauppahalli (Market Square; 2 Tram) ve Old Merkat Hall. Fiyatlar makul denebilir. Tatlı tuzlu etli ne isterseniz bulabilirsiniz. 
Helsinki'den Tallinn'e gidecekseniz uçak yerine kesinlikle cruise gemileriyle seyahat etmenizi öneririz. TallinnK, Viking Line ve IHAlines firmalarının internet sitelerinden bilet alabilirsiniz. Biletler gün içindeki talebe göre farklı fiyatlarda, fiyatları 24-50eur arasında değişiyor. Gemi içinde çeşitli restaurantlar, barlar, eğlence klübü, alışveriş mağazaları vs. var. Ücretler ise fena sayılmaz. Yolculuk ortalama 2,5-3,5  saat kadar sürüyor. 
Konaklama için genelde uygun fiyatlar Old Town bölgesinde. Uygunluk ise geceliği 50eur'dan başlıyor. Kahvaltı genelde 9-15eur civarında değişiyor. Kahvaltıları oldukça çeşitli.


Helsinki'de gezilecek yerler kısaca;

  • Amusent Park; eğlence parkı,Linnanmaki bölgesinde. 3 ve 8 tram ile gidebilirsiniz. 
  • National Museum; Ulusal müze, 4,4T,10 tram ile gidebilirsiniz. 
  • Tram museum; Eski tramvayların olduğu müze, 2,4,4T,10 tram ile gidebilirsiniz.
  • Senate Square; Senato Binası'nın bulunduğu meydan, çevresinde güzel vakit geçireceğiniz cafeler de var. 2,4,4T tram ile gidebilirsiniz. 
  • Helsinki Cathedral; Presidential Palace; Senato Meydanındadır. 
  • Uspenski Cathedral; Old Town bölgesi yakınındaki katedral. Rus mimarisi ile yapılmış büyük bir Ortodoks kilisesi.
  • Ateneum Art Museum; Finlandiya'nın popüler müzelerinden biridir. Şehir meydanındadır. 
  • Temppeliaukio Church; Tarihi çok da eski olmayan modern mimarideki bir kilise ve konser salonu.
  • Bad Boy Sculpture; Heykel. Cruise gemilerine binilen Lansiterminaali lokasyonunda. 
Bol keyifli seyahatler.. ✈️

14 Eylül 2016 Çarşamba

ISTANBUL / TURKEY

Istanbul, is one of the most beatiful city at the top of the list.

I had mentioned about how to get to Istanbul at my previous articles. I'll explain about places that you should see, where to stay on several parts. This article is first part of Istanbul adventure.

Part 1:

Istanbul placed at the north-west of Turkey. Population of Istanbul is apporoximetely 17 million. Istanbul is joint point of European and Asian continents. Istanbul is surrounded with Marmara and Black sea's.

The world had became to new age by conquesting Istanbul at 1453. Istanbul is one of the most important places at the world historical.

I'll mention about the most important tourism region of Istanbul's is Sarayburnu; as known as "Golden Horn".

Sultan Ahmet Square: You can access this square by Bagcilar-Kabatas tramway line. You should get off from tramway at Sultanahmet(Blue mosque) station. You can get help and maps from tourist information points at square. Around the square most important places; Dikilitas, Sultan Ahmet Mosque ( Blue Mosque ), Hagia Sophia, The Basilica Cistern, Gulhane Park, Topkapi Palace and Suleymaniye Mosque.

Grand Bazaar: You should get on Sultanahmet or Gulhane tramway stations and get off at the Beyazit/ Grandbazaar station. When you go out from exits of tramway station, go north-west and you'll access to 5th entrance of historical Grand Bazaar. There are lots of jewelery shops, diamond, leather, silk or cashmere carpets and specified Turkey's gift and food sellers. Dont't forget to make negotiations at shopping.

Galata Tower: Placed at Beyoglu region. You can access to Galata by red Taksim-Tunel tramway line from Taksim square. You can arrive to tower from Taksim Square to Tower by walking on Istiklal Street. By elevator you can go up to tower and inside you can eat and drink. When you go out from Tower you can walk through the Galata Bridge to go to Eminonu Square.

Eminönü Square: Get of at the Eminonu station of Bagcilar-Kabatas tramway line. When you go straight of square, you'll see a lot of cheap shops. You can find everything that you need at Eminonu region.

Dolmabahçe Palace: Located in the Besiktas district at bosphorus seaside. You can start to walk from Taksim and passing through Gumussuyu area, and then you'll see Dolmabahçe Palace at the seaside. It is placed downtown of Vodafone Arena Soccer Stadium and it has huge doors. This palace is the one of the original palace. 

Çırağan Palace: It is located in the Çırağan Street. You can access to palace by walk from Dolmabahçe Palace to Ortakoy. It's a historical palace.

Yıldız Palace: It's also same street with Çırağan Palace. When you enter arched door first you'll see garden of palace. By walking through Palace you'll access up parts Yıldız Park and small lake.

To visit these points 2 days will be enough for you overall. Stay places that nearby these points Laleli, Sirkeci, Aksaray and Taksim Square. There are lots of big or small hotels in these regions. Also Bağcılar-Kabataş tramway line passes through these regions. Coin price is 4TRL, Istanbul Card deposit pray is 5TRL. You can top up cash money to Istanbul Card for get on lines or buses. 

You can prefer cafe and restaurants for eat&drink which are in Beyazıt Square, Sultan Ahmet Square, Taksim Square, Sirkeci and Eminönü Square. Kabap, lahmajun, bean meal& rice, iskender, ezogelin soup, and mercimek soup you can taste. Kadayıf, baklava and irmik helva are bets choices for desert. Don't forget to taste Turkish coffee. If you go Ortakoy Square you can taste baked potato (kumpir). 

Have fun ☺️


7 Eylül 2016 Çarşamba

Schengen Ülkeleri ve Vize Belgeleri



Türkiye'de dahil olmak üzere AB üyesi olmayan birçok ülkenin vatandaşı, Schengen Alanı'na (bölgesine/ülkelerine) gitmeden önce vize almak durumundadır. Bu vize (Schengen Vizesi /Schengen Visa) başvurusu, seyahat edilecek olan ülkenin(lerin) konsolosluklarına şahsen veya konsolosluklarının ön gördüğü aracı şirketler vasıtasıyla yapılmaktadır.

Türk vatandaşlarına vize uygulayan Schengen ülkeleri (Schengen vizesi alınması gereken ülkeler);

Avusturya
Almanya
Belçika
Çek Cumhuriyeti
Danimarka
Estonya
Finlandiya
Fransa
Hırvatistan
Hollanda
İspanya
İsveç
İsviçre
İzlanda
İtalya
Letonya
Liechtenstein
Litvanya
Lüksemburg
Macaristan
Malta
Norveç
Polonya
Portekiz
Romanya
Slovakya
Slovenya
Yunanistan

KKTC ise Schengen ülkesi değildir.


Turizm amaçlı Schengen Vizesi başvurusu için gerekli belgeler

Başvuru sahiplerinden Schengen vizesine müracaat ederken biyometrik verilerini (parmak izleri ve dijital fotoğraf) sunmaları istenecektir. Bu sadece birkaç dakika süren bir prosedürdür. 5 yıl içerisinde yapılacak müteakip vize başvurularında veriler sistemden temin edilmekte olup, 1 kez parmak izi verilmesi yeterlidir.

Vize Başvurusu için Gerekli Evraklara İlişkin Bilgiler;

Başvuru için kendinize bir dosya bulun ve içine şeffaf dosyalar yerleştirin, aşağıdaki belgeleri sıra ile dosyanızda klase edin, bu şekilde hem düzenli olur hem de aradığınız dokümanı daha hızlı ve kolay bulabilirsiniz.

  • Pasaport: Schengen Bölgesi'nden ayrılış tarihinden itibaren en az 90 gün (3 ay) daha geçerliliğini sürdürmeli ve pasaportun en az 2 adet boş sayfası bulunmalıdır. Pasaport son 10 yıl içerisinde alınmış olmalıdır. Evlilik sonrası soyadı değişikliği olan kişilerin, evlilik tarihinden itibaren 3 ay içerisinde güncel soy isimlerine göre düzenlenerek yenilenen pasaportları ile başvurmaları gerekmektedir. (Başvurudan sonra yaklaşık 2 hafta içinde pasaport tarafınıza posta yoluyla ulaşıyor.)
  • Nüfus Cüzdanı Fotokopisi: 1 adet yeterli.
  • Başvuru Formu / Vize Talep Formu: Gidilecek ülkenin konsolosluğunun internet sitesinden çıktı alıp, doldurup imzalayınız. Ebeveynlerinin pasaportuna kayıtlı 18 yaşından küçükler, ebeveyni veya yasal vasisi tarafından imzalanmış, kendilerine ait ayrı bir başvuru formu sunmalıdır.
  • Biometrik Fotoğraf: Başvuru için 2 adet yeterli. Bazı fotoğrafçılar hangi ülkenin ne tür bir biometrik fotoğrafı kabul ettiğini bildiklerinden, fotoğraf çektirmeden önce vize başvurusu yapacağınız ülkeyi fotoğrafçıya söyleyiniz. Bilgisi yok ise;  35 x 45mm (3,5 x 4cm) boyutunda, 6 ay içinde, ön cepheden ve beyaz arka fonda çekilmiş biyometrik fotoğraf/vize başvuru fotoğrafı çektiriniz. (30dk. içinde temin edilebiliyor)

  • Vize Ücreti: Aracı şirketler vasıtasıyla başvuru yapacaksanız şirketten bu tutarı öğrenebilirsiniz. Şahsen konsolosluğa gidip başvuru yapılacak ise her ülkenin konsolosluğunu arayıp vize başvuru ücretini öğrenebilirsiniz. Parayı nakit olarak vermeniz gerekiyor. (60-80EUR arasında değişebiliyor.)

  • Seyahat Sağlık Sigortası: Seyahatiniz süresince geçerli olacak, 30.000 EUR teminatlı, Schengen ülkelerinde geçerli bir Seyahat Sağlık Sigortası olmalı. Bunun için sigorta şirketlerinden ya da hesabınızın bulunduğu bankanın sigorta biriminden yardım alabilirsiniz.10dk süren bir işlemdir; "30.000EUR'luk ve ...../..... tarihlerini kapsayan Seyahat Sigortası yaptırmak istiyorum" demeniz yeterlidir. Sigortanın tarih aralığını seyahat tarihinizin 1-2 gün önce ve sonrası şeklinde belirtmenizde fayda var. Sigorta ücretleri 20-40TL arasında değişiklik göstermektedir.
  • Seyahat masraflarının nasıl karşılanacağını gösterir belgeler: Banka hesabınızın son üç aylık hesap hareketlerini gösteren banka memurlarınca kaşe+imza yapılmış hesap dökümüdür. Banakalar genel olarak cüzi bir ücret karşılığında bu belgeleri vermektedir ancak siz internetten hesap hareketlerinizin çıktısını alırsanız, banka şubesine gidip "vize için kaşe ve imza istiyorum" derseniz ücret ödemeyebilirsiniz. İmzalayan memurların imza sirkülerini de istemeyi unutmayınız.
  • Ulaşım Aracına İlişkin Belge: Adınıza düzenlenmiş uçak/otobüs biletlerinizin bir kopyasını alıp başvuru dosyanıza ekleyiniz.
  • Konaklamanıza Dair Belgeler: Kalacağınız otele ait rezervasyonunuzu gösterir belgenin ya da davet ile gidiyorsanız bu belgenin kopyasını dosyanıza ekleyin.
  • Şirket Belgeleri: Çalıştığınız şirketin imza sirküleri ve ticaret sicil gazetesinin birer (onaylı/kaşe+imzalı) kopyası
         Şirketin faaliyet belgesinin ve vergi levhasının birer kopyası.

         Çalışan iseniz, işyerindeki görevinizi, çalıştığınız süreyi (ve bazı durumlarda aylık maaşınızı) belirten işyerine ait antetli kağıtta hazırlanmış ve kaşe+imzalı işveren mektubu almalısınız.

         SGK'lı çalışan iseniz, SGK işe giriş bildirgesi (işyeri kaşe+imzalı).
  • Gelir Beyan Belgesi: Son 3 aya ait maaş bordronuz (işyeri kaşe+imzalı)


Çalışmıyorsanız son 2 maddedeki belgelere ihtiyacınız yoktur.

Öğrenci iseniz okulunuzdan vize başvurusu için öğrenci belgesi almanız yeterli. Bunun yanında, seyahat masrafları ebeveyn tarafından karşılanacak öğrencinin ilgili aile bireyine ait aynı nitelikteki banka hesap dokümanı ve masrafları karşılayacağına dair imzalı yazısı.

Banka hesabınızda ise asgari 4000TL ve muadili sabit bir bakiyenin/paranın olması ve bunu gösterir kaşe+imzalı belgeyi de başvuru belgelerinizin arasında iletmeniz önemlidir.

Eğer şahsınıza ait tapu, araç ruhsatı var ise bunların da birer kopyasını başvuru dosyanıza ekleyiniz, vize almanız konusunda kolaylık sağlayacaktır.

İlk etapta 1, 3 veya 6 aylık Schengen vizesi veriliyor.

Kolay gelsin ☺️

25 Ağustos 2016 Perşembe

Beyrut / Beirut / Beyrouth / Lübnan / Lebanon


Türk vatandaşlarına vize uygulamayan (vizesiz gidilen) Beyrut,  ülkemizin güneyinde, Lübnan'ın kıyı şeridinde, Akdeniz'de yer alır. Ülke daha önce Fransız sömürgesi olduğundan Fransız ve Arapça ana dilleridir. Halkın %80'i ise İngilizce de biliyor. Lübnan Lirası (LBP) ve Amerikan Doları (USD) ülkede geçerli olan para birimleridir (adisyonlarda her iki para birimi de yer alır). 1 dolar ~ 1500 Lübnan Lirasıdır. Şehirde Hristiyan ve Müslüman halk birarada yaşıyor. Beyrut Akdeniz'in Paris'i olarak anılıyor. Bence doğu-batı sentezinin net olarak yaşandığı bir şehir. Çok lüks; otomobilleri, semtleri, mağazaları sizi şaşırtabilir ancak merak etmeyin gerçekten Beyrut'tasınız. ☺️

Beyrut'a direkt uçuşlar var ve 1,5 saat kadar sürüyor. Şehire 9-10km uzaklıktaki Rafic Hariri uluslararası havaalanından şehir merkezine taksilerle (20usd) gidebilirsiniz. Şehir içi ulaşımı ise otobüs ve taksilerle sağlanıyor. Taksileri sıkı pazarlık yaparak kullanmanızı tavsiye ederiz. 

Kıbrıs'taki savaş döneminde Beyrut'un popülerliği daha da artmış. Halen de Beyrut'ta eğlence gırla devam ediyor. Eğlence kültürü sizi şaşırtabilir; oldukça kaliteli ve elit bir eğlence anlayışları var. Şehir çok modern ve biraz pahalı bir şehir. Su fiyatı yaklaşık 2,5-3TL, pizza 25-40 TL. Burdan yola çıkarsak eğlenmek, yemek içmek de semtten semte farklılık gösteriyor ve fiyatlar daima artıyor ☺️

Ülkede 1991 yılına kadar iç savaş vardı, savaşın etkilerini şehirde her an görebiliyorsunuz. Beyrut'ta hala devletin yıkmadığı savaştan kalma binalar ile yeni yapılar yan yana; insanlar savaşın ne kadar kötü olduğunu unutmasın diye. Şehirde elektirik ise tekel yönetiminde, akşam saat 18:00 itibariyle tüm şehirde elektrik kesiliyor ve herkeste bulunan jeneratörler devreye giriyor (bu kesinti anına ise en iyi Harissa tepesinden şahit olabilirsiniz). UN tanklarını ise sokaklarda hala görebiliyorsunuz. 

Konaklamayı ise El Hamra bölgesinde uygun fiyatlara (30-80USD) yapabilirsiniz. Lüks otelleri ise kıyı şeridinde yer alıyor. Hamra'dayken ucuza alışveriş yapma imkanınız da var. Yeni şehir olarak adlandırılan Downtown'da kalabileceğiniz uygun oteller bulmak mümkün. Alışveriş için bir başka alternatif ise Beirut Souks çarşısı olabilir.

Corniche kordon boyunda gezerken bol bol fotoğraf çektirip, cafelerde vakit geçirebilirsiniz. Kıyıdaki şekilli kayalar (Pigeon Rocks) farklı bir görünüm sağlamakta. Bay Rock Cafe'de gün batımını izleyebilir ve Almaza marka yerel biralarından tadabilirsiniz.

Yeme içme yönünden Beyrut'ta sıkıntı yaşamayacağınıza eminim. Türk mutfağına çok yakın bir mutfak kültürleri var. Özellikle Hatay mutfağını sevenler ve yemeklerin isimlerine hakim olan benzer tat ve isimleri Beyrut'ta da bulacaklardır. Beyrutlular sabahları ekmek arası künefe yiyorlar, işe giderken ellerinde sıkça görebilirsiniz. Künefe ise aslında bizim revani görünümünde. Tavsiyemiz ise tadın, ancak oldukça küçük bir parça olsun ☺️ Pizzaya benzeyen manqouse ise farklı bir lezzettir, tadı biraz şekerlidir. Falefel dedikleri köfteler ise gerçekten oldukça lezzetli. Humus, tabbouleh (favorim), fattouch, shawarma buraya özgü lezzetler. Arak dedikleri hafif içimli rakılarını deneyebilirsiniz. Yemek için bazı mekanlar; Le Chef (rezervasyonsuz gitmeyin), Liza (biraz pahalı ama en iyilerden), Studio Beirut, Artist, Abdel Wahab.

Yedik, içtik, gezdik derken öyle hemen otele dönmek yok. Eğlencenin merkezindesiniz efendim, hayat Beyrut'ta gece de tüm enerjisiyle devam ediyor.  Bunun için yeni şehir Downtown (Solidere) bölgesini tercih edebilirsiniz. Buradaki Uruguay Street hareketli bir cadde, burada vakit geçirebilirsiniz. Birkaç mekan önerisi; B018 klübü (rezervasyonlu), Bobo, Godot, Anise, White Beirut, Music Hall (rezervasyonlu), Sky Bar (rezervasyonlu, en elit bar), Junkyard Beirut (biz en sık buraya gittik).

Eğer yaz aylarında gitmeyi tercih ederseniz bir pazar günü şehirde kalınız. Plajlarda 'One Big Sunday' adıyla partiler düzenleniyor. 

Vaktiniz olursa Beyrut'a yakın olan Byblos kasabasını da ziyaret edin. Dünyanın en eski şehri ve İncil'e (Bible) adını veren şehir olarak biliniyor. Farklı bir yer, kale ve liman bölgesi ilginizi çekebilir. Hatta günübirlik Jeita Grotto-Harissa-Byblos turlarına (80-120USD) katılabilirsiniz. Meşhur Chez Pepe restaurantından birşey yemek isterseniz, oranın biraz pahalı olduğunu hatırlatalım. 

Tannourine kasabasının Balaa köyündeki doğa harikası 3 katlı çukur şelale olan Baatara Gorge Waterfall / Baatara Pothole ise sizi büyüleyecektir.

Bekaa Vadisi de Lübnan'da çok bilinen turistik yerlerden ancak güncel durumda bölgeye yakın yerlerdeki karışıklıklar (Bekaa Suriye sınırına yakın) nedeniyle bu gezinizde gitmemenizi tavsiye ederiz.

Unesco'nun korumasındaki Qadisha Valley/Vadisi (Kadisha Gorge, The Holy Valley) de görülmesi gereken yerlerden ancak tabi tercih size kalmış. 


Beyrut'ta gezilecek yerler kısaca; 

  • Harissa Tepesi : Jounieh semtindedir. Lady of Lebanon (Meryem Ana Heykeli) anıtı yer alır. Teleferik ile çıkılabiliyor.
  • Place de I'Etolie : Downtown bölgesindeki popüler meydan. 
  • Saint George Maronite Katedrali : Yanında cami var. İki yapının yan yana olması enterasan duruyor.
  • El Omar Camii : 7. yy'da yapılmış. Öncesinde ise Roma Tapınağı olduğuna dair bulgulara rastlanmış. İçinde Osmanlı ve Memlük hazineleri sergileniyor.
  • Jeita Grotto : Beyrut'a 20km uzaklıkta. Sarkıt ve dikitlerin olduğu, içinde tekneler ile geziler yapılan büyük bir doğal sanat eseri mağara.
  • Sursock Museum : Ashrafieh bölgesinde yer alan sanat müzesi.
  • Rene Moawad Garden : Doğaseverler için güzel bir park.
  • Mzaar Kfardebian : Ünlü kayak pistlerinin olduğu dağ. Kışı gezileri için aklınızda bulunsun.
  • Saint George Greek Ortodoks Katedrali : Ortodoks Başpisikopoluğu'nun merkezi olan eski bir kilisedir. 
  • Roman Baths Vestiges : Roma  Hamamları, Lübnan parlemento binasının arkasında yer alıyor.


Bol eğlenceli ve keyifli seyahatler..









22 Ağustos 2016 Pazartesi

Münih / München / Munich / Almanya / Germany / Deutschland





Oktoberfest yaklaşıyor millet, vizeleri alın Münih'e gidiyoruz     ✈️ 🍻🍺🍺
Münih, ülkemizin kuzeyinde Almanya'nın güneyinde yer alan, gezerken yabancılık hiç yaşamayacağınız ve Bavyera eyaletinde bir şehir. 

Eskiden keşişlerin şehri olması nedeniyle armalarında rahip simgesi var. Neden mi bahsettim rahipten, Almanya deyince akıllara bira geliyor, eski rahiplerin gelenekleriyle üretilen Weissbier bu şehre özgüdür. Yanılmıyorsam 1000 civarında çeşitli biralar üretiliyor Almanya'da. 

Münih havaalanından şehir merkezine S8 hatlı metro 35-40 dakikada gidiyor. Biletleri ise 5 kişilik 20eur. Aynı şekilde otobüslerlede 11eur ödeyip şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Tavsiyemiz, gitmeden önce internetten Münih Metro çizelgesi edinin. 

Konaklamayı Old Town bölgesindeki Marienplatz Meydan'ı ya da Hauptahnhof merkez tren istasyonu civarında yapabilirsiniz. Biz araç kiraladığımız için teknopark civarında konaklamıştık. Araç demişken söylemesi ayıp BMW 5 serisini 3 gün için yaklaşık 600-700TL arası bir fiyata kiraladık, araç kiralarının Münih'te uygun olduğunu düşünüyoruz. Trafik rahat ve yollar süper. Türk ehliyetiniz, kredi kartınız ve pasaportunuz havaalanından araç kiralamak için yeterli. 

Ulaşımın diğer tüm şehirlere göre daha rahat olduğunu söyleyebilirim. Gezmek istediğiniz hemen her noktaya raylı sistemler ile ulaşabiliyorsunuz. U-Bahn metro, S-Bahn banliyö, tramvay ve otobüsleri kullanabilirsiniz. MVV web sitesinden araçların saatlerini ve güzergahlarını izleyebilirsiniz. 

Münih sokaklarında dolaşırken meşhur simitinden yemeyi unutmayın, Kastamonu ya da Giresun simitleri gibi susamsız simit ancak tadın bakalım lezzeti nasılmış 😉. Birası meşhur dedik de bir de "blau" dedikleri alabalıkları da meşhur, aklınızda olsun. Viktualienmarkt pazarında ise biradan şaraba, Alman mutfağına kadar her türlü lezzeti bir arada bulabilirsiniz. Hofbrauhaus binasında da çeşitli biraları tadabilirsiniz. Karşısındaki Hard Rock cafeyi de çok seveceksiniz, ortamın enerjisi çok güzeldi.

Gezdik yorulduk demeyin, lüks klüpler için Maximilianstrasse veya bira bahçeleri ya da barlar için Kultfabrik bölgelerinde eğlenme zamanı..! Fiyatlar uygun girişler 5-8eur arası ücretli. S-Bahn banliyösü ile gidebilirsiniz, Ostbahnhof durağında inip yürümeniz gerekli. 

Alışveriş tutkunları Maximilianstrasse, Kaunfingerstrasse, Residenzstrasse caddeleri sizi bekliyor. 👜 Not; Münih Appstore mağazasının, Avrupa'daki en uygun mağazalardan biri olduğunu düşünüyoruz, 2 tane 6s telefona  5000TL civarında ödeme yaptık ve havaalanındaki tax freeden 100'er euroyu (200eur) çok kolayca nakit olarak geri aldık. 

Heilig Geist Kirche'yi aşağıdaki bulletlara eklemeyeceğim çünkü, yeşil (doğal) ve farklı mimaride bir kilise görmek istiyorsanız mutlaka ve mutlaka buraya gidiniz. 

Almanya demişken Naziler'i de unutmamak lazım. Nazi kampı olarak bilinen, halka açık olan ve fırınların olduğu Dachau Toplama Kampı'nı (Dachau Concentration Camp, Konzentrationslager Dachau) da gezebilirsiniz. Odalarını gezerken hüzünleneceğiniz, farklı duygulara yol açan bir yer.. Orada 23 tane de Türk hayatını kaybetmiş. 

Münih, gezmeye doyamadığım şehirlerdendi. Ayrıca, çocuklu gezginler için de Münih'te çok sayıda gezebilecekleri yerler var. 


Münih'te gezilecek yerler kısaca; 

  • Marienplatz Meydanı : Meryem Ana Meydanı; şehrin en canlı yeridir.
  • Mariensaüle :Meryem Ana sütunu, meydandadır.
  • Fischbrunnen : Havuz üzerindeki anıt, Oktoberfest zamanında burada etkinlikler oluyormuş.
  • Frauenkirche : Meryem Ana Kilisesi; Münih'in simgesidir. İçinde Bavyera Kralı Ludwig'in de olmak üzere çeşitli hazineler mevcut. 
  • Bavyerisches Nationalmuseum : Bavyere Ulusal Müzesi, Ortaçağ'dan kalma binada yer alır. Eserleri görmenizi tavsiye ederiz.
  • Peterskirche : 12. yy'da romanesk tarzında inşa edilmiş ancak yangından sonra gotik tarzda restore edilmiş.
  • Deutsches Museum : Alman Müzesi, dünyanın en büyük bilim müzesidir. Çocuğunuz içinse 
  • Museum Kinderreich'i gezmenizi tavsiye ederiz.
  • Münchner Stadtmuseum : Münih Şehir Müzesi, Bavyera bölgesine özgü Kukla Tiyatrosu Koleksiyonu etkileyici
  • Isartor Kapısı : Şehrin kurulduğu Isar Nehri yakınındaki Isartorplatz Meydanı'ndadır. Münih'teki 3 kapıdan biri olup, gotik tarzda inşa edilmiş. 
  • Residenz : Odeonplatz ve Max Joseph Platz meydanları arasında, Almanya'nın en büyük sarayıdır. Schatzkammer ve Antiquarium bölümlerini mutlaka geziniz.
  • Altes Rathaus : Belediyenin eski binası, Marienplatz'de yer alır, mavi uçları var. 
  • Neues Rathaus : Belediyenin yeni binası, yeni olduğuna bakmayın 1800'lü yıllarda gotik tarzda inşa edilmiş. Marienplatz meydanındadır. Tepesine çıkıp şehri izleyebilirsiniz. 
  • Neuschwanstein Şatosu : Schloss  Neuschwanstein; fotoğraflarını sıkça gördüğünüz meşhur şato. HonhenSchwangau kasabasına yakın bir tepe üzerindedir. Würzburg ile Füssen'i bağlayan Romantische Strasse (romantik yol) duraklarında bulunur.
  • BMW Museum : Bavyera Motoren Werke, Bavyera Motor Fabrikası; otomobil meraklıları için keyifli bir yer.
  • English Garden : Doğa tutkunları için görülmesi gereken yerlerden.


Bol eğlenceli ve keyifli seyahatler...



















20 Ağustos 2016 Cumartesi

Milano / Milan / İtalya / Italy

Nisan 2015


Modanın kalbi güzel şehir Milano 📍

Milano (Citta di Milano) İtalya'nın kuzeyinde, iç kesminde (İsviçre'ye yakın) yer alan, mimarisi, moda ve modacıları ile ünlü pahalı bir şehir. Şehrin zenginliği eski bankerlerden ileri gelmekteymiş.

Milano'ya Bergamo havaalanına inerek, oradan da otobüs ile ulaştık. Bergamo küçük bir kasaba. Havaalanındaki Terravision ya da Autostradale otobüsleri (5eur) ile Milano şehir merkezine (Duomo Meydanı) gidiliyor.

Şehirde metro ve tramvaylar (fotoğraf çektirin Milano'ya özgü diyebiliriz) ile her noktaya kolayca ulaşabiliyorsunuz. Fiyatlar ise gün sayısına göre 4-9eur arasında değişiyor, tek biniş ise 1,5eur.

Konaklamamızı Duomo civarındaki bir pansiyonda yapmıştık, meydana yürüme 2 dakika mesafede uygun fiyatlara otel ve pansiyonlar var. Bunun yanı sıra, Brera veya Navigli semtlerinde de kalabilirsiniz.

Porto Ticinese, Porto Nuova ve  Corso Como bulvarlarında gezin veya Via Monte Napoleone caddesindeki lüks mağazalarda ya da Brera bölgesindeki daha uygun fiyatlı mağazalarda alışveriş yapın.

Hemen otele dönme fikrini bir kenara bırakın ve Navigli District bölgesine doğru yola çıkın; kanal boyundaki cafelerde yemek yiyip birşeyler için, günbatımını izleyin. Fiyatlar biraz yüksek ancak görülmeye değer. İtalya'nın meşhur aperitif saatleri (aperitivo 18:00-21:30) olduğunu da hatırlatalım ve Milano'da bu saatleri iyi değerlendirin, bu saatler arasında alacağınız içkinin yanında atıştırmalıklar ücretsiz. Porto Ticinese'de bu mekanları bulabilirsiniz, ayrıca Trattoria Toscana, Pizzeria del Ticinese ve Bar Magenta cafelerinde bu lezzetlerden tadabilirsiniz. (Şarap 12eur, makarna 10-15eur) Milano moda şehri demiştik, bu akım restaurantlarına bile yansımış, öyle ki; ünlü markaların restaurantları var (epey pahalı) Armani Nobu, Just Cavalli Restaurant vs. Hazır İtalya'dayken sabah kahvesi (3-5eur)  içmeyi ve risotto yemeyi (10-20eur) ihmal etmeyiniz. ☕️🍚

Milano'ya yaklaşık 1 saat uzaklıkta, kuzeydeki Como Gölü'ne de gitmeyi unutmayın, belki George Clooney ile karşılaşırsınız. ☺️ Como'da tren garında indiğiniz zaman göl, 5-10 dakikalık yürüme mesafesi uzaklıkta.

Futbol meraklıları için ise Stadio Giuseppe Meazza stadyumu gezisi güzel olabilir.


Milano'da gezilecek yerler kısaca;

  • Santa Maria delle Grazie ("Son Akşam Yemeği" (The Last Supper / L'Ultima Cena) tablosu burada girişler ücretli ve bilet için çok önceden rezervasyon yaptırın)
  • Duomo di Milano (dünyadaki en büyük gotik katedral, merdiven ya da asansör ile tepesine çıkabilirsiniz 7-12 eur ücretleri)
  • Sforzesco Şatosu (Castello Sforzesco; ortaçağ kalesi, etkiyeliyici bir yapı ve çevre)
  • Galleria Vittorio Emanuele II (dünyaki en eski alışveriş merkezlerinden)
  • La Scala (dünyanın en büyük tiyatro opera binası, bilet alıp oyun izleyebilirsiniz)
  • Pinacoteca di Brera (sanat galerisi, İtalyan sanatını yakından görebileceğiniz bir yer)
  • Basilica di Sant'Ambrogio 
  • Museo del Novecento (Duomo Meydanı'nda görülmeye değer müze)
  • Arco della Pace (anıt, bolca fotoğraf çektirip etraftaki kafelerde takılın, fiyatlar makul)
  • Parco Nord Milano 

Bol eğlenceli ve keyifli seyahatler...










18 Ağustos 2016 Perşembe

TATİL VALİZİ İÇERİĞİ

👜👜👜👜👜👜👜 






Diyelim ki 3 günlük kısa bir tatil yapacağım ve deniz kenarında bir yer tercih ettik; yanıma aldıklarımı aşağıdaki gibi özetleyebilirim:






Kısa bir yaz tatili için valizinizde neler olmalı;
  • Küçük boy valiz
  • 3 farklı üst 2 farklı alt giysi, 1 elbise (beyler için gömlek) ve 1 uzun kollu giysi
  • Bolca bikini, plaj kıyafeti, deniz aksesuarları, terlik, havlular, şapka ve kremler
  • Birkaç ilaç; ateş düşürücü, ağrı kesici gibi doktor tavsiyesi ile kullanılan ilaçlar
  • Kitap, dergi ve müzik çalar (e-book kullanıyorsanız daha iyi tabii)
  • Az sayıda makyaj malzemesi, oje, mini boy aseton, parfüm, aksesuarlar ve kişisel bakım eşyaları
  • 1 tane clutch ya da benzer minik bir çanta ve plaj çantası
  • Kamera, fotoğraf makinası



Bu tatilin 7-10 gün arasında olduğunu düşünürsek, o zaman da kıyafet sayısı artıyor ve valiz büyüyor.  

Denizden/havuzdan uzak kısa bir yaz tatili için;
  • Küçük valiz 
  • Yürüyüşe uygun bir ayakkabı ve terlik
  • Güneş ve günlük kremler
  • Kamera, fotoğraf makinası
  • Sırt çantası ve olası durumlar için minik bir çanta
  • Gün sayısına göre ve ortama uygun kıyafetler ve uzun kollu/bacaklı kıyafet
  • Şapka, bandana ve termos
  • Birkaç ilaç; ateş düşürücü, ağrı kesici gibi doktor tavsiyesi ile kullanılan ilaçlar
  • Kişisel bakım eşyaları



Bu başlıklar genelleme yapılarak sıralanmış olup, alışkanlıklarınız ya da diğer ihtiyaçlarınız doğrultusunda listeyi uzatabilirsiniz. 

Yurtiçi veya yurtdışı tatil olarak bir ayrıma gitmeden ve pasaport, kimlik, yolculuk biletleri, ödenmesi gereken harçlar/ekstra ücretler, konaklama bilgileri, iç giyim, çorap vb. yanımızda olması gereken diğer konuları başlıklara dahil etmeden hazırladım (cümlede bunları da yazdım ama 😃 )

Bunların yanında elektronik eşyalarınız ve bunların şarj, kulaklık, yedek/harici şarj, su geçirmez kılıf, kamera lens/mercekler vs. eklerden ihtiyaç duyacaklarınızı da yanınıza almayı unutmayınız. 👍🏼
Ayrıca, gideceğiniz şehrin hava durumuna, gitmeden önce, bakarak hazırlıklarınızı ona göre tamamlamanızda fayda var.  🌞🌤☁️🌧

Bu konudaki kendi fikirlerinizi de "yorumlar" bölümünde paylaşmanızdan mutluluk duyarız. ☺️


Tatiliniz bol olsun 😉😎











16 Ağustos 2016 Salı

MADRİD / MADRID / İSPANYA

Mayıs 2015

Boğa güreşi denince akla ilk gelen ve ağaçtan çilek yiyen ayı heykeli ile ünlü Madrid. 

İspanya'nın iç kesminde yer alan Madrid aynı zamanda ülkenin en büyük şehri ve başkentidir. Bolca meydanı vardır. Madrid için en fazla 3 gün ayırmak yeterlidir. 

Madrid Barajas havaalanından şehrin merkezine metro hatları ya da Aerobus otobüsleri ile  (5eur) ya da araç kiralayarak gidebilirsiniz. Şehir içinde ise gezilecek her yer birbirine oldukça yakın mesafede olduğundan yürümek doğru bir tercih derim. Gezip yoruldukça da sangria içip keyfinize keyif katınız. ☺️ Hemen her şehirde olduğu gibi Madrid'te de sightseeing turları var; mavi ve kırmızı tur olmak üzere, (birbiri ile bağlantılı olduğundan birleşme noktalarında turunuzu değiştirebilirsiniz) 2 seçeneğiniz var. (15eur civarında)

Şehrin en hareketli noktalarının başında ise Puerta del Sol ve Plaza Mayor meydanları gelir; her daim canlıdır buralar. Yeme-içme, konaklama işlerini buralardaki cafe/restaurantlarda ve otellerde yapabilirsiniz. 

Plaza Mayor meydanının ortasındaki alanda eskiden boğa güreşleri yapılırmış. Puerta del Sol meydanı ise Madrid'in "0" noktası / merkezi olarak kabul ediliyor; meşhur ayı heykeli de, yılbaşı kutlamalarına ev sahipliği yapan bu meydanda yer alıyor. Biraz gezelim, alışveriş yapıp birşeyler içelim derseniz Gran Via bulvarına doğru yolu koyulma vaktidir, oldukça işlek bir caddedir. Bu caddeye bağlanan ara sokaklar yemek konusunda fena sayılmaz, fiyatlar makul düzeyde. Biz bu bulvara çok yakın bir otelde konaklamıştık, konaklama fiyatları da uygun. Aynı zamanda, popüler Metropolis binası caddenin köşesinde yer alıyor. Gözünüz biraz daha marjinal görüntüler arıyorsa rotanızı Salamanca bölgesine çevirebilirsiniz; burası adeta tasarım bölgesi, ilginizi çekecektir. 

Madrid'e özgü chocolate con churros tatlısını da tavsiye ederiz; yağda kızartılmış hamurların çikolata sosu ile sunulduğu Madrid'in ünlü tatlısı (5eur civarında). Yemek yemek için birkaç mekan seçeneği aklınızda bulunsun; El Tiger, Fagitas del Querer, San Gines, Calle de La Cruz, Museo del Jamon. Bunların yanı sıra, şehre özgü Rioja şarabından tadabilir ya da marketlerde uygun fiyatlara satın alabilirsiniz. (5eur civarında)


Madrid'te gezilecek yerler kısaca;

-Prado Müzesi (Picasso'nun tablolarının bulunduğu müze;9,10,34,37 no.lu otobüslerle gidebilirsiniz)

-Buen Retiro Park (dünyaca ünlü bu park, saray bahçesinde yer alır ve içinde, üzerinde küçük sandallarla gezinti yapabileceğiniz bir göl ve sergi salonları mevcut; 9,19,28,79 no.lu otobüslerle gidebilirsiniz)

-Madrid Kraliyet Sarayı (resmi törenlerde kullanılan saray; 3,25,39 no.lo otobüslerle gidebilirsiniz)

-Debod Tapınağı (Templo de Debod; antik Mısır tapınağıdır, Mısır hükümetinin İspanya'ya bağışladığı tapınak)

-Plaza de Cibeles (Kibele Sarayı, 1700'lü yıllarda yapılmış ve adeta Madrid'in simgesi durumunda)

-Almudena Katedrali (Catedral de La Almudena; görkemli yapısı ilginizi çekebilir)

-Puerta de Alcala (Madrid'in kapılarından; kemerlerinin üzerinde oturan melek heykelleri var)

-Parque de Atracciones de Madrid (eğlence parkı, büyük lunapark) 

-Plaza de Castilla (Madrid'in simgelerindendir)

-Plaza Espana (Don Kişot'un heykelinin bulunduğu meydan)

-Las Ventas Arena (boğa güreşleri arenası)

-El Rastro (pazar günleri kurulan bit pazarı, pul koleksiyonerleri çoğunlukta)


Bol eğlenceli ve keyifli seyahatler...