22 Ağustos 2016 Pazartesi

Münih / München / Munich / Almanya / Germany / Deutschland





Oktoberfest yaklaşıyor millet, vizeleri alın Münih'e gidiyoruz     ✈️ 🍻🍺🍺
Münih, ülkemizin kuzeyinde Almanya'nın güneyinde yer alan, gezerken yabancılık hiç yaşamayacağınız ve Bavyera eyaletinde bir şehir. 

Eskiden keşişlerin şehri olması nedeniyle armalarında rahip simgesi var. Neden mi bahsettim rahipten, Almanya deyince akıllara bira geliyor, eski rahiplerin gelenekleriyle üretilen Weissbier bu şehre özgüdür. Yanılmıyorsam 1000 civarında çeşitli biralar üretiliyor Almanya'da. 

Münih havaalanından şehir merkezine S8 hatlı metro 35-40 dakikada gidiyor. Biletleri ise 5 kişilik 20eur. Aynı şekilde otobüslerlede 11eur ödeyip şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Tavsiyemiz, gitmeden önce internetten Münih Metro çizelgesi edinin. 

Konaklamayı Old Town bölgesindeki Marienplatz Meydan'ı ya da Hauptahnhof merkez tren istasyonu civarında yapabilirsiniz. Biz araç kiraladığımız için teknopark civarında konaklamıştık. Araç demişken söylemesi ayıp BMW 5 serisini 3 gün için yaklaşık 600-700TL arası bir fiyata kiraladık, araç kiralarının Münih'te uygun olduğunu düşünüyoruz. Trafik rahat ve yollar süper. Türk ehliyetiniz, kredi kartınız ve pasaportunuz havaalanından araç kiralamak için yeterli. 

Ulaşımın diğer tüm şehirlere göre daha rahat olduğunu söyleyebilirim. Gezmek istediğiniz hemen her noktaya raylı sistemler ile ulaşabiliyorsunuz. U-Bahn metro, S-Bahn banliyö, tramvay ve otobüsleri kullanabilirsiniz. MVV web sitesinden araçların saatlerini ve güzergahlarını izleyebilirsiniz. 

Münih sokaklarında dolaşırken meşhur simitinden yemeyi unutmayın, Kastamonu ya da Giresun simitleri gibi susamsız simit ancak tadın bakalım lezzeti nasılmış 😉. Birası meşhur dedik de bir de "blau" dedikleri alabalıkları da meşhur, aklınızda olsun. Viktualienmarkt pazarında ise biradan şaraba, Alman mutfağına kadar her türlü lezzeti bir arada bulabilirsiniz. Hofbrauhaus binasında da çeşitli biraları tadabilirsiniz. Karşısındaki Hard Rock cafeyi de çok seveceksiniz, ortamın enerjisi çok güzeldi.

Gezdik yorulduk demeyin, lüks klüpler için Maximilianstrasse veya bira bahçeleri ya da barlar için Kultfabrik bölgelerinde eğlenme zamanı..! Fiyatlar uygun girişler 5-8eur arası ücretli. S-Bahn banliyösü ile gidebilirsiniz, Ostbahnhof durağında inip yürümeniz gerekli. 

Alışveriş tutkunları Maximilianstrasse, Kaunfingerstrasse, Residenzstrasse caddeleri sizi bekliyor. 👜 Not; Münih Appstore mağazasının, Avrupa'daki en uygun mağazalardan biri olduğunu düşünüyoruz, 2 tane 6s telefona  5000TL civarında ödeme yaptık ve havaalanındaki tax freeden 100'er euroyu (200eur) çok kolayca nakit olarak geri aldık. 

Heilig Geist Kirche'yi aşağıdaki bulletlara eklemeyeceğim çünkü, yeşil (doğal) ve farklı mimaride bir kilise görmek istiyorsanız mutlaka ve mutlaka buraya gidiniz. 

Almanya demişken Naziler'i de unutmamak lazım. Nazi kampı olarak bilinen, halka açık olan ve fırınların olduğu Dachau Toplama Kampı'nı (Dachau Concentration Camp, Konzentrationslager Dachau) da gezebilirsiniz. Odalarını gezerken hüzünleneceğiniz, farklı duygulara yol açan bir yer.. Orada 23 tane de Türk hayatını kaybetmiş. 

Münih, gezmeye doyamadığım şehirlerdendi. Ayrıca, çocuklu gezginler için de Münih'te çok sayıda gezebilecekleri yerler var. 


Münih'te gezilecek yerler kısaca; 

  • Marienplatz Meydanı : Meryem Ana Meydanı; şehrin en canlı yeridir.
  • Mariensaüle :Meryem Ana sütunu, meydandadır.
  • Fischbrunnen : Havuz üzerindeki anıt, Oktoberfest zamanında burada etkinlikler oluyormuş.
  • Frauenkirche : Meryem Ana Kilisesi; Münih'in simgesidir. İçinde Bavyera Kralı Ludwig'in de olmak üzere çeşitli hazineler mevcut. 
  • Bavyerisches Nationalmuseum : Bavyere Ulusal Müzesi, Ortaçağ'dan kalma binada yer alır. Eserleri görmenizi tavsiye ederiz.
  • Peterskirche : 12. yy'da romanesk tarzında inşa edilmiş ancak yangından sonra gotik tarzda restore edilmiş.
  • Deutsches Museum : Alman Müzesi, dünyanın en büyük bilim müzesidir. Çocuğunuz içinse 
  • Museum Kinderreich'i gezmenizi tavsiye ederiz.
  • Münchner Stadtmuseum : Münih Şehir Müzesi, Bavyera bölgesine özgü Kukla Tiyatrosu Koleksiyonu etkileyici
  • Isartor Kapısı : Şehrin kurulduğu Isar Nehri yakınındaki Isartorplatz Meydanı'ndadır. Münih'teki 3 kapıdan biri olup, gotik tarzda inşa edilmiş. 
  • Residenz : Odeonplatz ve Max Joseph Platz meydanları arasında, Almanya'nın en büyük sarayıdır. Schatzkammer ve Antiquarium bölümlerini mutlaka geziniz.
  • Altes Rathaus : Belediyenin eski binası, Marienplatz'de yer alır, mavi uçları var. 
  • Neues Rathaus : Belediyenin yeni binası, yeni olduğuna bakmayın 1800'lü yıllarda gotik tarzda inşa edilmiş. Marienplatz meydanındadır. Tepesine çıkıp şehri izleyebilirsiniz. 
  • Neuschwanstein Şatosu : Schloss  Neuschwanstein; fotoğraflarını sıkça gördüğünüz meşhur şato. HonhenSchwangau kasabasına yakın bir tepe üzerindedir. Würzburg ile Füssen'i bağlayan Romantische Strasse (romantik yol) duraklarında bulunur.
  • BMW Museum : Bavyera Motoren Werke, Bavyera Motor Fabrikası; otomobil meraklıları için keyifli bir yer.
  • English Garden : Doğa tutkunları için görülmesi gereken yerlerden.


Bol eğlenceli ve keyifli seyahatler...



















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder