5 Ağustos 2016 Cuma

Switzerland / Schweiz / Suisse / İsviçre / Zurich / Zürih

25-28 Mart 2016

Switzerland / Schweiz / Suisse / İsviçre / Zurich / Zürih

Yazımda İsviçre'den kısa notlar aktardıktan sonra ülkenin en büyük şehri olan Zürih ile devam edeceğim. (Basel yazımda da İsviçre'den bahsettim.)

İsviçre, ötenazinin uygulandığı, çok zengin insanların kasa olarak kullandığı banka hesaplarının bulunduğu, kışın kayak merkezlerinin dolup taştığı bir ülke olarak bilinse de, tabiat severlerin mutlaka görmesi gereken bir ülke, yeşilini bile diğer Avrupa ülkelerinde görmediğinize eminim. Alp Dağları (Alpnach) arasında yolunu bulan Ren Nehri (Rhein) boyunca dolaşmak, çocukluğumuzun çizgi film karakteri olan Heidi 'nin (Heidi&Peter) köy ve dağ evinde gezinmek (Heididorf, Heidiland), ülkenin dünyaca ünlü Victorinox metal markasından evinize bıçak ya da sevdiklerinize hediye çakılar ve saat tutkunlarının yakından bildiği 'Swiss made' olan çeşitli markalardaki kol saatlerini buradan almak, Belçika'dan daha lezzetli olduğuna kanaat getirdiğim çikolataları tatmak, dağların yamaçlarından geçen metro (tramvayları), muhteşem doğasıyla Interlaken bölgesindeki huzuru iliklerinizde hissetmek ve Pilatus Dağı'ndaki (mtpilatus) kırmızı tren (Jungfraujoch railway) ile adrenalini maksimuma çıkarmak, Landwasser Viyadüğü'nün fotoğraflarını çekmek, vs. Bu kadarı bile sanırım, İsviçre'yi tatil planlarınız arasına eklemeye yeterli oldu :)
Bu arada İsviçre'ye gittiğimiz tarihler Easter tatiline denk geliyor. Biletlerimizi Şubat ayında alalım dedik ve o sıralar THY bilet fiyatı 2 kişi gidiş dönüş toplam 1200TL civarındaydı. Bu rakam, gidişimize 2 hafta kalıncaya kadar düşmeye devam etti ve en son 1007TL oldu :) Bazen, biletleri hemen satın almayıp, birkaç gün fiyat çizelgesi tutmak işe yarayabilir.


Zurich / Zürih

İsviçre'nin kuzeyinde yer alır. Havaalanından (Kloten) Zurih card alarak şehir merkezine S2, S16 no.lu trenler ile gidebilirsiniz (bu kartı hayvanat bahçesi ve birçok müzede de kullanabilirsiniz). Şehir içinde de tramvaylarla gezebilirsiniz, duraklarda o durakta duracak olan otobüslerin ve tramvayların no.ları ayrıca durağa ne zaman ulaşacağına dair birçok detaylı mevcut. Otomobil ile geziyorsanız, park için otoparkları kullanmayı unutmayın (Basel yazımda detaylı bilgi yer almaktadır).
Zürih'te Teknopark (Technoparkstrasse) bölgesinde konakladık, şehirleşme olmadığı için ihtiyacınız olan şeye ulaşmanız zor olur, bu yüzden şehir merkezine yakın lokasyonlarda konaklamak doğru olacaktır. Fiyat dengesi fark etmiyor, her lokasyon pahalı.
Her dakika kuralların işlediği ve sükunetin hakim olduğu bir şehir.
Futbolseverler için, FIFA merkezi bu şehirdedir. UEFA ise İsviçre'nin Nyon şehrinde.
Pahalı bir şehirde olduğunuz için, tüm ihtiyaçlarınızı tren istasyonundaki alışveriş yerlerinden yapmanız daha ekonomik olur. İstasyon içinde de İsviçre çikolatacılarını bulabilirsiniz.
Coop adlı marketlerden tüm içecek yiyecek ihtiyacınızı, daha uygun fiyata, karşılayabilirsiniz; üstelik bu markette, hem İsviçre'nin hem de Avrupa'nın diğer ülkelerinin de alkollü içeceklerini bulabilirsiniz.
Ayrıca, Zürih Apple mağazasının fiyatlarının Türkiye'ye göre uygun olduğundan bahsedilir ancak biz Münih Appstore'un daha uygun olduğunu düşünüyoruz.
Bahnhofstrasse (İstasyon Caddesi) sanırım Avrupa'da daha önce görmediğim markalara/mağazalara ev sahipliği yapıyor. Müthiş gösterişli ve çok uzun bir bulvar.
Migros bildiğiniz üzere İsviçre markası, hatta Zürih'te müzesi de var :)


Bizce Zürih'te görülmesi gereken yerler özetle;

-Zürih Gölü (Zürichsee, 2 tane adası var)

-Swiss National Museum (ülkeyi tanımak, genel kültür için de faydalı olabilir)

-Grossmünster Katedrali (kulelerinden şehri seyredebilirsiniz tabi 180 küsürlük merdivenleri çıkabilecekseniz)

-Fraumüsnter Kilisesi (mavi uçlu bir çan kulesi var) ve Sankt Peterskirche (dünyadaki en büyük saat kadranı bu çan kulesindeymiş)

-Kunsthaus museum (17no.lu tramvayla gidilebilir)

-Uetliberg gözlem yeri (hava sisli değilse şehir panoramasını izlersiniz. Tramvayla S10 no.lu hatla gidiliyor)

-Lindt çikolatalarının fabrika mağazasının olduğu Kilchberg (bence burada da çikolata pahalı)

-Im viadukt (tren rayları altındaki tasarımı farklı olan alışveriş yerleri. 14 ve 13 no.lu tramvayla gidilebilir)

-Schober Peclard pastanesinin çikolataları ve kekleri

-Schwarzenbach dükkanı (Münstergasse 19 bölgesinde, içerisinde yok yok)

-Rheinfalls (Avrupa'nın en büyük şelalesi; Schaffhausen bölgesinde, Zürih'e 60km mesafede ve kuzeyinden, havaalanından biraz daha kuzeyde kalıyor)

-Tramvay Museum (2 kere gittik her ikisinde de kapalıydı)

İsviçre'de gezmeye devam... Luzern, Lozan ve Cenevre yazılarımı da kısa süre sonra yayımlayacağım.


Bol eğlenceli ve keyifli seyahatler...












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder