9 Ağustos 2016 Salı

SAMSUN / AMİSOS

Samsun, "Atatürk'ün Şehri"... 

19 Mayıs 1919'da, Kurtuluş Savaşı'nın başlatıldığı, Karadeniz'in güzide bir kıyı şehridir. Tarihi hakkındaki önemli bilgilere değinmeyeceğim. Araştırmak isteyenler, internette çok sayıda faydalı bilgiye erişebilir.

Samsun'da eski tarihlerde yaşayan halklar arasında; Amazonlar, Hititler, Persler, Bizanslılar sayılabilir.

Samsun'da Ankara, Adana, Bursa gibi 'büyükşehir' ünvanına sahiptir. Türkiye'nin birçok ilinden Samsun'a hava ya da kara yolları ile ulaşım sağlanmaktadır. Şehirde ise; şehir merkezinde taksi dolmuşlar (kırmızı, yeşil, mavi hatlar), merkez ilçeleri (Canik, Atakum, Türk-iş, Atakent) için tramvay veya minibüsler (dolmuşlar) ya da şehrin her noktasına seferi bulunan belediye otobüsleri ulaşım sağlanmaktadır. Samsun'un havaalanı Çarşamba ilçesinde bulunur. Havaalanından şehir merkezine otobüsle ya da araç kiralayarak varabilirsiniz. 

İlde konaklama için çok sayıda alternatif vardır; lüks oteller, moteller, pansiyonlar. Şehir merkezi olarak adlandırılan lokasyonları; 56'lar, Bahçelievler, Çiftlik, Mecidiye, Saathane ve 100. yıl Bulvarı semtleridir. Dolmuşlar ile; 20dk uzaklıktaki ilçesi Atakum, 30dk uzaktaki Türk-iş, 45dk uzaktaki ilçesi ise Atakent'tir. Tüm lokasyonlarda konaklama imkanı mevcuttur. 

Karadeniz Bölgesi'nde bulunması nedeniyle yağmuru eksik olmaz, denizde yüzerken bir anda yağmurun başladığını görebilirsiniz. Samsun yolculuğunuzda, yaz kış, yanınıza almanız gereken en önemli eşyanız şemsiye olmalı. :) Ayrıca, Samsun tipik Karadeniz illerine benzemez; şehir mimarisi,  şivesi, sosyal yaşamı, yemek kültürü, turistik yerleri vs. Karadeniz'in diğer illerinden farklıdır. 

Fransız bir şehir plancısının şehrin ilk imar planını yaptığı bilinir. Şehirdeki büyük caddeler/bulvarlar kıyıya paralel, bunları birbirine bağlayan ara sokaklar ise denize dik olarak şehir merkezi inşa edilmiştir. Yani Samsun'un merkezinde yokuş aşağı yürüdüğünüzde yollar sizi sahile çıkarır. 

Samsun mutfağı oldukça zengin ve lezzetlidir. Özellikle Çiftlik'teki dürümcülerinde dürüm, Bafra'ya gidip pide, merkezdeki Cumhuriyet Caddesi'ndeki balıkçılarda taze balık/hamsi tava, Saathane Meydanı'nda sakatat yemeden dönmeyiniz. Samsun halkı pazar günleri genelde brunchtadır. Pazar kahvaltıları ise pideden oluşur. Evlerinde ya da restaurantlarda pazar günleri pide yenir. Bunun yanı sıra Samsun'a gittiğinizde, karalahana çorbası, tirit, Çarşamba kıvratması, Bafra nokulu, fasülye turşusundan yapılan kavurma, acıbadem kurabiyesi vb. lezzetleri tatmanızı öneririz. 

Samsun'da eğlence genelde yaz aylarında coşkuludur. Özellikle Atakum-Atakent sahili bunun merkezidir. Sahilde çok sayıda kafe, otel, restaurant ve çay bahçeleri vardır. Akşam saatlerinde kafelerden yükselen müzik sesi ve ışıklar, yaşayan bir şehrin işaretidir. Atakum sahilinde akşamları yürüyüş yaparken, sahilde ateş yakıp şarkı söyleyen gençlerle karşılaşabilirsiniz. Yazlıkların bulunduğu ve şehrin batısında (Bafra ilçesi tarafında) kalan yerlere (İncesu) ise yine dolmuşlarla ya da belediye otobüsleri ile gidebilirsiniz. Sakin ve yeşillik bir yerlerde piknik yapalım derseniz de Çakırlar Korusu bunun için iyi bir adrestir.


Samsun'da yapılacaklar kısaca;

-Bandırma Vapuru & Müzesi

-Kurtuluş İskelesi

-Atatürk Anıtı (Valiliğin karşısındaki parkın içindedir)

-İlkadım Anıtı (Protokol Yolu'nun paralelindedir)

-Samsun Kent Müzesi

-Samsun Arkeoloji Müzesi

-Gazi Müzesi

-Saat Kulesi (Saathane Meydanı'ndadır.)

-Tekkeköy Mağaraları

-Amazon Köyü ve Amisos Tepesi (orijinal değildir ancak görülmeye değer, Batıpark üzerindedir, köyden tepeye teleferik ile çıkılabilir)

-Çetinkaya Köprüsü (Bafra ilçesindeki Kızılırmak üzerinde kurulmuş, Cumhuriyet tarihinde yapılmış bir köprüdür. Ritüeli ise, düğün günü gelin ve damadın köprüde yürümesidir.)

-Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti (Bafra'nın Doğanca köyündedir)


Bol eğlenceli ve keyifli seyahatler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder