25 Ağustos 2016 Perşembe

Beyrut / Beirut / Beyrouth / Lübnan / Lebanon


Türk vatandaşlarına vize uygulamayan (vizesiz gidilen) Beyrut,  ülkemizin güneyinde, Lübnan'ın kıyı şeridinde, Akdeniz'de yer alır. Ülke daha önce Fransız sömürgesi olduğundan Fransız ve Arapça ana dilleridir. Halkın %80'i ise İngilizce de biliyor. Lübnan Lirası (LBP) ve Amerikan Doları (USD) ülkede geçerli olan para birimleridir (adisyonlarda her iki para birimi de yer alır). 1 dolar ~ 1500 Lübnan Lirasıdır. Şehirde Hristiyan ve Müslüman halk birarada yaşıyor. Beyrut Akdeniz'in Paris'i olarak anılıyor. Bence doğu-batı sentezinin net olarak yaşandığı bir şehir. Çok lüks; otomobilleri, semtleri, mağazaları sizi şaşırtabilir ancak merak etmeyin gerçekten Beyrut'tasınız. ☺️

Beyrut'a direkt uçuşlar var ve 1,5 saat kadar sürüyor. Şehire 9-10km uzaklıktaki Rafic Hariri uluslararası havaalanından şehir merkezine taksilerle (20usd) gidebilirsiniz. Şehir içi ulaşımı ise otobüs ve taksilerle sağlanıyor. Taksileri sıkı pazarlık yaparak kullanmanızı tavsiye ederiz. 

Kıbrıs'taki savaş döneminde Beyrut'un popülerliği daha da artmış. Halen de Beyrut'ta eğlence gırla devam ediyor. Eğlence kültürü sizi şaşırtabilir; oldukça kaliteli ve elit bir eğlence anlayışları var. Şehir çok modern ve biraz pahalı bir şehir. Su fiyatı yaklaşık 2,5-3TL, pizza 25-40 TL. Burdan yola çıkarsak eğlenmek, yemek içmek de semtten semte farklılık gösteriyor ve fiyatlar daima artıyor ☺️

Ülkede 1991 yılına kadar iç savaş vardı, savaşın etkilerini şehirde her an görebiliyorsunuz. Beyrut'ta hala devletin yıkmadığı savaştan kalma binalar ile yeni yapılar yan yana; insanlar savaşın ne kadar kötü olduğunu unutmasın diye. Şehirde elektirik ise tekel yönetiminde, akşam saat 18:00 itibariyle tüm şehirde elektrik kesiliyor ve herkeste bulunan jeneratörler devreye giriyor (bu kesinti anına ise en iyi Harissa tepesinden şahit olabilirsiniz). UN tanklarını ise sokaklarda hala görebiliyorsunuz. 

Konaklamayı ise El Hamra bölgesinde uygun fiyatlara (30-80USD) yapabilirsiniz. Lüks otelleri ise kıyı şeridinde yer alıyor. Hamra'dayken ucuza alışveriş yapma imkanınız da var. Yeni şehir olarak adlandırılan Downtown'da kalabileceğiniz uygun oteller bulmak mümkün. Alışveriş için bir başka alternatif ise Beirut Souks çarşısı olabilir.

Corniche kordon boyunda gezerken bol bol fotoğraf çektirip, cafelerde vakit geçirebilirsiniz. Kıyıdaki şekilli kayalar (Pigeon Rocks) farklı bir görünüm sağlamakta. Bay Rock Cafe'de gün batımını izleyebilir ve Almaza marka yerel biralarından tadabilirsiniz.

Yeme içme yönünden Beyrut'ta sıkıntı yaşamayacağınıza eminim. Türk mutfağına çok yakın bir mutfak kültürleri var. Özellikle Hatay mutfağını sevenler ve yemeklerin isimlerine hakim olan benzer tat ve isimleri Beyrut'ta da bulacaklardır. Beyrutlular sabahları ekmek arası künefe yiyorlar, işe giderken ellerinde sıkça görebilirsiniz. Künefe ise aslında bizim revani görünümünde. Tavsiyemiz ise tadın, ancak oldukça küçük bir parça olsun ☺️ Pizzaya benzeyen manqouse ise farklı bir lezzettir, tadı biraz şekerlidir. Falefel dedikleri köfteler ise gerçekten oldukça lezzetli. Humus, tabbouleh (favorim), fattouch, shawarma buraya özgü lezzetler. Arak dedikleri hafif içimli rakılarını deneyebilirsiniz. Yemek için bazı mekanlar; Le Chef (rezervasyonsuz gitmeyin), Liza (biraz pahalı ama en iyilerden), Studio Beirut, Artist, Abdel Wahab.

Yedik, içtik, gezdik derken öyle hemen otele dönmek yok. Eğlencenin merkezindesiniz efendim, hayat Beyrut'ta gece de tüm enerjisiyle devam ediyor.  Bunun için yeni şehir Downtown (Solidere) bölgesini tercih edebilirsiniz. Buradaki Uruguay Street hareketli bir cadde, burada vakit geçirebilirsiniz. Birkaç mekan önerisi; B018 klübü (rezervasyonlu), Bobo, Godot, Anise, White Beirut, Music Hall (rezervasyonlu), Sky Bar (rezervasyonlu, en elit bar), Junkyard Beirut (biz en sık buraya gittik).

Eğer yaz aylarında gitmeyi tercih ederseniz bir pazar günü şehirde kalınız. Plajlarda 'One Big Sunday' adıyla partiler düzenleniyor. 

Vaktiniz olursa Beyrut'a yakın olan Byblos kasabasını da ziyaret edin. Dünyanın en eski şehri ve İncil'e (Bible) adını veren şehir olarak biliniyor. Farklı bir yer, kale ve liman bölgesi ilginizi çekebilir. Hatta günübirlik Jeita Grotto-Harissa-Byblos turlarına (80-120USD) katılabilirsiniz. Meşhur Chez Pepe restaurantından birşey yemek isterseniz, oranın biraz pahalı olduğunu hatırlatalım. 

Tannourine kasabasının Balaa köyündeki doğa harikası 3 katlı çukur şelale olan Baatara Gorge Waterfall / Baatara Pothole ise sizi büyüleyecektir.

Bekaa Vadisi de Lübnan'da çok bilinen turistik yerlerden ancak güncel durumda bölgeye yakın yerlerdeki karışıklıklar (Bekaa Suriye sınırına yakın) nedeniyle bu gezinizde gitmemenizi tavsiye ederiz.

Unesco'nun korumasındaki Qadisha Valley/Vadisi (Kadisha Gorge, The Holy Valley) de görülmesi gereken yerlerden ancak tabi tercih size kalmış. 


Beyrut'ta gezilecek yerler kısaca; 

  • Harissa Tepesi : Jounieh semtindedir. Lady of Lebanon (Meryem Ana Heykeli) anıtı yer alır. Teleferik ile çıkılabiliyor.
  • Place de I'Etolie : Downtown bölgesindeki popüler meydan. 
  • Saint George Maronite Katedrali : Yanında cami var. İki yapının yan yana olması enterasan duruyor.
  • El Omar Camii : 7. yy'da yapılmış. Öncesinde ise Roma Tapınağı olduğuna dair bulgulara rastlanmış. İçinde Osmanlı ve Memlük hazineleri sergileniyor.
  • Jeita Grotto : Beyrut'a 20km uzaklıkta. Sarkıt ve dikitlerin olduğu, içinde tekneler ile geziler yapılan büyük bir doğal sanat eseri mağara.
  • Sursock Museum : Ashrafieh bölgesinde yer alan sanat müzesi.
  • Rene Moawad Garden : Doğaseverler için güzel bir park.
  • Mzaar Kfardebian : Ünlü kayak pistlerinin olduğu dağ. Kışı gezileri için aklınızda bulunsun.
  • Saint George Greek Ortodoks Katedrali : Ortodoks Başpisikopoluğu'nun merkezi olan eski bir kilisedir. 
  • Roman Baths Vestiges : Roma  Hamamları, Lübnan parlemento binasının arkasında yer alıyor.


Bol eğlenceli ve keyifli seyahatler..









2 yorum: