8 Ağustos 2016 Pazartesi

ASSOS / BEHRAMKALE / Türkiye / Turkey

ASSOS



Assos, Türkiye' nin batısında Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale köyündeki Antik Kent olmasına rağmen, bulunduğu lokasyon tümden Assos (Behramkale) olarak adlandırılıyor. Tarihi ise MÖ 1. yy'a kadar uzanıyor, tarihini merak edenler, internetten faydalı bilgiler edinebilirler.

Aristoteles'in, ilk felsefe okulunu burada açtığı söylenir. Hristiyan misyonerlerden Aziz Pavlus (Tarsuslu Saul; St Paul) ve Aziz Luka da bu kenti ziyaret etmişler; yani Hristiyanlar için kutsal şehirlerden. Kazılarda çıkarılan tarihi eserlerin çoğu ise Çanakkale'deki müzelerde serginlenmekte.

Küçük, sakin ve güzel bir beldedir. Kazdağları'na da yakın olması sebebiyle havasının bir başka güzel olduğunu söyleyebilirim. Aynı zamanda sit alanı olduğundan, kent inşaya kapalıdır. Son yıllarda İstanbul'dan özellikle haftasonları için gidenlerin sayısı her geçen gün arttığından, karayolunda (İstanbul-Çanakkale-Assos ve İstanbul-Balıkesir-Assos istikametleri) müthiş bir trafik yoğunluğu oluştu. İstanbul'dan yaklaşık 8 saatlik uzaklıktadır. Asos'tan görünen büyük ada ise Yunanistan'ın Midilli Adası'dır. Vizeniz varsa, adaya vapurlar ile gidilebiliyor. 

Assos'a kara yolu ile gidilebildiği gibi havayolu ile Balıkesir/Edremit havaalanından da gitmek mümkündür. Havaalanından gidecekler için, otobüslerle, minibüslerle ya da araç kiralayarak Küçükkuyu'ya buradan da dolmuşlar ile Assos'a kolayca gidilir. Otobüs ile gidecekseniz, biletinizi Küçükkuyu beldesine almanız gerekli, hemen hemen tüm firmaların beldeye seferi var; otobüsten terminalde inip en geç saat 20:00'a kadar olan dolmuşlarla Assos istikametine doğru gidebilirsiniz. Otelinizi söyleyince dolmuş şoförleri sizi ilgili yerde indiriyor, ineceğiniz yere göre 5-8TL arasındaki dolmuş ücreti değişebiliyor.

Assos'ta yeme içme konusunda ise sıkıntı yaşamazsınız. Günlük taze deniz ürünleri, geleneksel tatlar vs. hepsi çok lezzetli ve fiyatları da uygun. Sahil çizgisi boyunca ilerlediğinizde, birçok restoran var. 

Konaklama ise sahildeki pansiyonlar ve eski palamut depolarından dönüştürülen otellerin yanı sıra, sahile 500m uzaklıktaki lokasyonlardaki motellerde de kalabilirsiniz. Haftasonu gidecekseniz, kalacağınızın yerin rezervasyonunu gitmeden önce yaptırmanızda fayda var. Elinizde bir alternatifiniz yoksa, otel kapılarındaki "boş oda yok" panolarını görmek can sıkıcı olabilir. Biz Sivrice (Bektaş Köyü'nden inilen sahil şeridi) veya Kadırga tarafında kalmayı tercih ediyoruz, bu koylar güzel, deniz 'çarşaf gibi' ve çok temiz, deniz suyu ise Eylül ayında da girilebilir sıcaklıkta.


Assos'ta yapılacaklar;

-Athena Tapınağı (M.Ö. 6.yy'da inşa edilmiş.)

-Hüdavendigar Cami ve Köprüsü (14. yy'dan kalmadır)

-Amfitiyatro (M.Ö. 3. yy'da inşa edilmiş)

-Behramkale Köyü (Arnavut kaldırımları ve taş evleri ilginiz çekebilir)

-Apollon Smintheus

-Nekrapol (Lahit mezarlıklar)

-Kadırga Koyu/Plajı (Mavi bayraklı popüler bir koy)

-Sivrice Koyu/Plajı (taşlık ve denizi temiz bir plaj)

-Sokakağzı Koyu/Plajı (kum ve temiz denizli bir plaj)


Bol eğlenceli ve keyifli seyahatler...

ASSOS (BEHRAMKALE) 

Assos (as known as Behramkale) exists west of the Turkey in the Çanakkale province Ayvacık region that is archaic city and tourism center. It is also exists Aegean seaside.

It has been known Aristotle opened his first philopsphy academy in there. Christian missionarys Saint Paul (Sha'ul ha-Tarsi / Saul of Tarsus / Paul the Apostle) and Evangelist Luka (St. Luka) visited this town. Because of this reason the town accepted as a numinous city.

Sarcophaguses found at the town made andesit rock exported Lebanon, Greece and Rome. This rock makes for sudden corrasion of death bodies.

It is a small, calm and nice town. The air conditions are relax because of  its nearby to 'Kaz Mountains'. The distance between town and Istanbul around 8 hours by road. The island that is seen from Assos is Mitilini (Mithymna / Greek island).

You can travel to Assos from every point of Turkey by bus. Also you can use Istanbul – Balıkesir/Edremit airline for flight. After yur flight you shoud use bus or rental cars.

In Assos, you can taste delicious Turkish cuisine, fresh seafoods and 'Turkish raki'. It is a advice to buy olive oil, oregano and homemade tomato souce and prepare delicious spaghetti at your home.

Estates exists  at athe seaside and 500 meters to sea. For the goverment tourism restrictions to construct hotels is not allowed also some old holders re-constructed as a hotel and opened. Night clubs is not common also you can walk at he seaside.


To Do List At Assos;

-Temple of Athena (Constructed B.C. 6th century'. 'Dorik' architecture build)
-Hüdavendigar Mosque and Bridge (From 14th century)
-Amfiteatr (Constructed B.C. 3th century)
-Behramkale Village (Maybe you can interest Rough cobblestone pavement and rock houses)
-Apollon Smintheus
-Nekrapol (Sarcophagus braves)
-Kadırga Sea inlet/Beach (Blueflag sea inlet)
-Sivrice Sea inlet/Beach (rock based and clean water beach)
-Sokakağzı Sea inlet/Beach (sand and clean water beach)


Enjoy your trip...

















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder