6 Ağustos 2016 Cumartesi

VENEDİK

15-18 Temmuz 2016

Venedik / Venice / Venezia

Haritalarda yeri işaretlenmeyen ancak dünyaca bilinen romantik, renkli, tarihi, sulu şehir... Venedik'teyiz :)

İtalya'da, kıyı ile bağlantısı (Mestre şehri) sadece uzunca bir kara ve demiryolu olan, ada içinde büyük küçük su kanalları bulunan ve kara parçalarının birbirine tarihi köprülerle bağlandığı, ülkenin kuzeyinde, Adriyatik Denizi'nde, yer alan, Dünya Kültür Mirası listesine girmiş çok güzel bir şehir. Kuzeyinde Mestre şehri güneyinde adalar ve Adriyatik Denizi var. Kameranızı elinizden bir an olsun bırakmayın; gün ışığının harika açılarla yansımasıyla çok çok güzel fotoğraflar çekeceğinizi unutmayınız.
Şehrin altında milyonlarca kazık olduğunu ve bu sayede tarih boyunca sapasağlam kalabildiğini öğrendik. Venedik 170 adet kanal, 400 civarında köprü ve 118 adet adacıktan oluşuyor. Suyun derinliği ise 1-2 metre arasında imiş, suyun rengi bulanık ancak görünürde pis durmuyor. Sanırım dipteki balçıktan kaynaklanıyor. 
Tarihe şahitlik etmiş ve alt katlarına güneş ışığı sızdırmayan yüksek binaları İtalya'da olduğunuzu hissettiriyor. Bu binalar arasında, ki zaman zaman 1 kişinin ancak geçebildiği 'geçitler', şehirde 'sokak' ya da 'cadde' olarak adlandırılıyor. Buna neden değindik; adreslerinizi bulmada size yardımcı olması için. Adres bulmaya çalışırken büyük sokakların isimlerine bakarken, bu minik sokakların da isimlerine bakmanızda fayda var.

Venedik'te bir rehbere ihtiyaç duymazsınız, her sokağında ve meydanlarında bulunduğunuz yerin isimleri ve gitmek istediğiniz yönler büyük puntolarla yazılı, öyleki bu duvar tabelalarını takip ederek şehirdeki tarihi her yerleri ve yapıları yürüyerek kolayca gezebiliyorsunuz. Adanın kara bağlantısı olmasına rağmen şehire araç girmiyor, tüm araçlar şehir girişindeki (otobüs ve tramvay istasyonu karşısındaki) otoparklara araçlarını bırakmak zorunda.

Gezi tarihlerimiz yazın sıcak dönemi görünsede, İstanbul'un daha kuzeyinde olması sebebiyle havası o tarihlerde oldukça güzeldi, gezerken fenalık geçirmedik. zaten meydanları dışında, sokakları güneşe maruz kalmıyor. Ayrıca Venedik ve adalarını (Murano, Burano, Torcello ve Lido) gezmek için 3 tam gün yeterli.
Venedik Marco Polo havaalanı binası küçük ancak bina alanı epey büyük. Şehrin ambiyansına uygun olması için havaalanından Venedik'in merkezine vaporetto ile gidelim dedik. Havaalanından çıkıp 15dk. yürüdük ve kıyıdaki gişelerden vapur bileti alıp, açık havadaki yolcu alanlarında vapur saatini bekledik, yaklaşık 45 dakika. Bu yüzden tavsiyem, havaalanı otobüsü ile Venedik ya da Mestre'ye (hangi merkezde kalacaksanız) gitmeniz en kısa ve makul seçenek. Fiyat da uygun.

Yürümeyi sevenlerdenseniz, otelinizin Venedik'in hangi semtinde olduğunun pek önemi yok, yürümek keyifli ve mesafeler kısa sayılır, yorulduğunuzda ise şehrin ortasından geçen Büyük Kanal (Grande Canal, 'S' harfi şeklindedir) üzerindeki vaporetto duraklarından ilgili vaporettoya binip semtinize en yakın kıyı durağında inebilirsiniz. Bunun için kalacağınız gün sayısına göre toplu ulaşım bileti almanız yeterli, bu kartları deniz, demir, karayolu toplu ulaşım araçlarında ve gün içinde dilediğiniz sayıda in bin yaparak kullanıyorsunuz. Örneğin; bu kartlardan 48 saatlik olanının fiyatı 30Eur. Bu biletler sadece, havaalanı ulaşımında kullanılmıyor. Şehire gidince bir vapur/feribot haritası edinmenizde fayda var. Gondolları (gondole, gondola, kayık) ise kısa tur 80 eur uzun tur 110 eur (gondolun ücretidir, pazarlıksızdır, kişi sayısına göre değişmez) ancak sizin dışınızda ve en fazla 6 kişi olacak şekilde başkalarıyla binerseniz, bu fiyatı paylaşmış olursunuz.

Venedik ada olarak konaklamanın biraz pahalı, bağlı olduğu anakara Mestre (modern şehir, vaktiniz olursa bir akşamüstü gidebilirsiniz) ise bu fiyatların daha uygun olduğu ve birçok tur şirketinin konaklamada tercih ettiği iki merkezdir. Ancak her gün Mestre'ye yaklaşık yarım saat süren ve tıka basa dolu olan tramvay/otobüslerle gidip gelmemek için Venedik'te konaklamak daha mantıklı. 

Yeme içme de Venedik'te biraz pahalı ancak uçuk kaçık değil. Şarap, tiramisu, deniz ürünleri, dondurma, pizza ve makarna, şekerlemeler ve değişik tatlıları vs. tatmanızı tavsiye ederiz. Örneğin; dondurmanın 1 topu 1,5-2 Eur, tiramisu 5-7 Eur arası. Kalamar pizza 2 bira ise 40 eur.

Alışveriş yönünden ise Cannaregio (Yahudi mahallesi olarak da geçiyormuş) bölgesi oldukça uygun, hediyelik eşyalarda kampanyalar bile var. Hatta Murano'ya özgü cam eşyaları da buradan alırsanız daha ucuz olur. Örneğin; Venedik maskeli ortaboy bir magnet 1eur. Venedik Karnavalı ise kış mevsiminde ve genelde Şubat ayında düzenleniyor.

W. Shakespeare'in yazdığı Romeo ve Juliet eserinin geçtiği Verona ise Venedik'e (Mestre'ye) yakın, vaktiniz olursa gidin ve Juliet'in balkonunda (ev ise Via Cappello'da) fotoğraf çektirin. :)


Venedik'te gezilecek yerler kısaca;

-San Marco meydanı ve Bazilikası (Venedik'in en dinamik noktası. Bazilika ise muhteşem, dışındaki altın varaklar bile etkileyici ve Sultan Ahmet Meydanı'ndan çalınan atlar bu sarayın üzerindedir, önünde ise yem bekleyen ve her an üzerinizde uçan samimi güvercinler var) 

-Palazzo Ducale (meydandan denize doğru yürürken sol köşedeki şato, saray; içini gezmek için ise "Sırlara Tur" olarak düzenlenen geziye katılabilirsiniz)

-Aziz Mark Çan Kulesi (St. Mark Saat Kulesi; meydandadır, orijinali yıkılmış şimdi kule 1900'lü yıllarda tekrar inşa edilmiş ve kulelerine asansörle çıkıp şehirdeki kanallar hariç tüm adayı ve çevresini izleyebilirsiniz)

-Accademia Galeri (içindeki eserler yaklaşık 500 yıllıkmış)

-Büyük Kanal (13. yy'da inşa edilmiş, gondol ve vaporettolar ile gezilebilir)

-Rialto köprüsü (üzerinde alışveriş dükkanlarının bulunduğu köprü)

-Ahlar köprüsü (Ponte dei Sospiri; idam mahkumlarının şehri son kez görüp de "iç çektikleri" köprü, San Marco meydanından denize doğru yürüyüp soldan devam ettiğinizdeki ilk köprü)

-Frari Santa Maria Gloriosa Bazilikası (Gotik bir kilise ve rahiplerce inşa edilmiş)

-Santa Maria della Salute Bazilikası (Hz. Meryem'e ithafen yapılmış) 

-Scuola Grande di San Rocco (İhtişamlı, etkileyici bir yapı, içerdeki tablolar da ilgi çekici, bazen konserler de düzenleniyor)

-Ca' d'Oro (müze, büyük kanal üzerinde)

-Fontego dei Turchi (kanal üzerindeki Türk Hanı, doğal tarih müzesine dönüştürülmüş)

-Palazzo Contarini del Bovolo (dönen merdivenleri olan saray)

-Ponte della Constituzione (garın yanındaki, toplu taşıma merkezine giden cam köprü)

-I Gesuati (Santa Maria del Rosario kilisesi, içi görkemli bir yapı)


Gelecek yazımda Venedik'e yakın olan Murano (Cam Adası), Burano, Torcello ve Lido'dan bahsedeceğim.


Bol eğlenceli ve keyifli seyahatler...





2 yorum:

  1. Yazilarinizi okuduktan sonra anladim ki tatile cikmak icin fazla dusunmeye gerek yokmus,tavsiyeleriniz aklima takilan tum sorulari cevapladi.Tesekkur ederim.Ama size iki sorum olacak otele ulaşımı nasıl yaptınız bir de diğer yazınızdaki adalara günübirlik gidip gelinebilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, ben teşekkür ederim.

      Evet, Murano, Burano ve Torcello için günübirlik gezi yeterli. Lido'yu da ister adalar turunuza dahil edersiniz, isterseniz de (bisikletle tüm adayı dolaşır, denize girerim derseniz) ayrı bir gün için gezi planı yaparsınız.

      Venedik'te araç olmadığından eğer h.alanından shuttle ile giderseniz tren garının 50mt yakınındaki durakta ineceğiniz için, garın önündeki vaporetto durağından (Ferrovia) otelinize en yakın durağı olan vaporetto ile gidebilir (istasyonlarda hat no.ları ve durakları yazılı) ya da Venedik'i, otelinizi bulmaya çalışırken yürüyerek gezmeye başlayabilirsiniz (biz ikisinin karışımı bir yol izledik ) ☺️

      Sil