10 Ağustos 2016 Çarşamba

CHALKIDIKI / HALKIDIKI / GREECE / YUNANİSTAN

Ağustos 2014


Halkidiki ili, Yunanistan'ın doğusunda Selanik (Thessaloniki)' in güneyinde Ege Denizi'nde yer alan yarımadadır. Halkidiki'deki adalar '3 parmaklı el' şeklini oluşturmuş. Bu adalar Kassandra, Sithonia ve Athos'tur. Bunlardan sadece Kassandra ada sayılır, diğerleri yarımadadır. 

Halkidiki mavi bayraklı plajlarının yanı sıra, şarapları ile de ünlüdür. Hatta bölgede 'Şarap Yolu' adı altında uzunca bir yol da var burası için ise Selanik'ten turlar düzenleniyor.

İstanbul'dan uçakla ya da otobüslerle Selanik'e gelerek buradan otobüslerle 1 saatte Halkidiki'ye gidebilirsiniz. Uçak yolculuğu 1,5 saat, otobüsle ise 8-9 saatte ulaşabilirsiniz. Kendi aracınızla gidecekseniz, araç sigortasını ve çipli ya da Turing ehliyetinizi unutmayın. Otoyol ücretli ancak fiyatları uygun.

Türkçe'yi çok az biliyorlar, İngilizceleri fena sayılmaz. Geçmişten gelen bağlar nedeniyle kendinizi sıcak bir ortamda hissetmeniz kaçınılmaz. Şehirdeki hatta ülkedeki tüm tabelalar önceklikle Yunan alfabesi ile gösteriliyor, yol tabelaları aklınızı karıştırabilir, bu yüzden istikametinizin üzerindeki şehir vb. yerlerin Latince veya Yunanca yazılışlarını iyice araştırıp yola öyle çıkınız. (Örn; Selanik olarak bildiğimiz şehrin Latincesi Thessaloniki, Yunancası ise daha karışık :) )

Nea Marmaras'ı, Nea Moudania'yı hatta Neas Fokaias'ı gördüğünüzde isimleri size tanıdık gelecek, yaşamlar da tanıdık sayılır zaten :)

Halkidiki yeşil, mavi, turkuaz, altın sarısı ve laciverti bir arada göreceğiniz çok güzel bir yer. Tatilinizin sonunda " iyi ki gelmişiz" diyeceğinizi tahmin edebiliyorum.
Yunanistan'ın doğu illerindeki turizm merkezlerinde otel derecelendirmeleri ülkemizle aynı olmasına rağmen konfor ve içerik aynı değil. Şöyle ki; bizdeki gibi otellerde yıldızlar orada da var ancak örneğin, oralardaki 5 yıldızlı bir otelin konsepti bizdeki 2 yıldızlı otellerin konseptine denk gelebiliyor. Ayrıca, Kassandra'nın doğusundaki otel, motel, pansiyonlar oldukça eski binalarda hizmet veriyorlar. Chaniotis, Kallithea ve Pefkochori bu merkezler arasında. Batısına ise daha lüks denebilir. Sithonia için Nea Marmaras konaklamak için uygun bölgedir.

Yeme içme konusunda ise Kassandra'daki  Afytos kasabası fiyat yönünden oldukça uygun. Afytos'a  lüks taksilerle pazarlık yaparak ya da araç kiralayarak gidebilir ve Thea Thalassa adlı restaurantta (taverna) çok lezzetli olan deniz mahsüllerini ya da Yunan yemeklerini uygun fiyatlara yiyebilir, rakıları Ouzo'yu deneyebilirsiniz. Yemeğinizi gün batımına denk getirirseniz manzaraya da doyamayacağınıza eminim. Sonra da Afytos'un minik taşlı yollarında gezip, meydanda kendinize frappe ya da Yunan dondurması ısmarlayın (3-5eur).

Halkidiki'nin her yerinde denize girmek isteyeceksiniz, çünkü denizi çok güzel ve plajları mavi bayraklı, çok sayıda da plaj var.

Kassandra'daki plajları Sani, Paliouri, Polychorono, Siviri, Koursaros, Nea Fokea, Kryopigi, Posidi, Hanioti olarak sayabiliriz. Ancak siz de gezdikçe kendinize göre çok güzel koylar keşfedeceksiniz. Kassandra'nın batısı beyaz kumlu plajların olduğu yerler, doğusu ise sarı kumlu plajdır.


Yarımadadaki 3 parmaktan biri olan ortadaki Sithonia adasının büyük bölümü zengin bir işadamınınmış.
Sithonia'da ise plajlar Agios Ionnis, Ornage (Portakali), Sarti, Kriaristi, Tristinika,Nikiti, Koufos ve Toroni üstelik ücretsizler. Sithonia aynı zamanda camping alanları ile da meşhur. Kim istemez ki turkuaz denize 15-20 metre mesafede ki ağaçlık alanda çadır kurmayı, fiyatlar da uygun. Vourvouoru (Vurvuru) ise Sithonia'nın Bodrum'u olarak nitelendiriliyor. Gece hayatı için popüler mekanlar burada.


Athos bölgesi ise kutsal kabul edildiğinden (Mount Athos) çok azı turizme açıktır, manastırların bulunduğu bölgeye bayanlar gidemiyor, erkekler de sayı ile ve rezervasyonla alınıyor. Keşişler burada aylarca kalıp, manastırlarda dua ediyorlarmış. Buranın kuzeyindeki Ouranounpolis ise turistik yeridir.

Her 3 yarımadayı da tekne turlarına katılarak görme şansınız var. Aracınız var ise herbirini mutlaka görün derim. Ancak bunun için 8-9 gün Halkidiki'de kalmak gerekir.

Bol eğlenceli ve keyifli seyahatler...























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder