7 Ağustos 2016 Pazar

İtaly / Murano 📍 Burano 📍Torcello 📍 Lido 📍

15-18 Temmuz 2016

Venedik gibi birer ada olan Murano, Burano, Lido ve Torcello İtalya'nın kuzeyinde yer almaktadır. Bu adalara ulaşım Venedik'ten ve diğer adalardan vaporettolar (su otobüsleri) ile de sağlanmaktadır.


MURANO

Murano cam sanatları ile dünyaya nam salmış bir adadır. Öyleki, İtalyan gözlük markası Rayban için gözlük camları ilk burada üretilmiş.
Venedik'te Büyük Kanal'daki Ferrovia (tren garı) durağından 12 no.lu vaporetto ile yaklaşık 45dk'da adaya ulaşabilirsiniz. Adada Piazzale Collona durağında indiğinizde solunuzda cam atölyeleri, sağınızda yine bir kanal görürsünüz. Cam fabrikalarını da gezme şansınız var. Cam ustaları camı üfleyerek şekillendiriyorlar. Kanal (Rio del Vetrai) boyunca orijinal Murano camı ile yapılmış ürünler (takı, dekorasyon, obje vb. eşyalar) satan dükkanları gezebilir, alışveriş yapabilir, kanalın orta yerinde cam obje ile fotoğraf çektirebilirsiniz. Bu ürünlerin fiyatları bu dükkanlarda biraz pahalı, üstelik kredi kartı ile alışverişe bazı dükkanlar tutar için alt limit uyguluyorlar. Alacağınız ürünlerde ise Murano'da  üretildiğine dair bilgi olmasına dikkat etmenizde fayda var.

Murano'da gezilecek yerler özetle;

-Museo del Vetro ( Museo Vetrario, Murano Cam Müzesi)
-Canale degli Angeli (fotoğraf çektirebileceğiniz ışığı güzel bir kanal)
-Basilica del Santi Maria Donato (12. yy'dan kalma bir kilise, kulelerinden çevreyi seyredebilirsiniz.)


BURANO

Rengarenk evleri olan danteli ile ünlü ada. 12 no.lu vaporetto buraya da gidiyor, Murano'dan binebilirsiniz. Dantelinin hikayesi Kıbrıs'a kadar uzanıyor. Leonardo da Vinci Kıbrıs'a gidip bu işlemeleri görünce Milano Katedrali için kullanmış, daha sonra Last Supper tablosunda da nakışı resme dökmüş. Şimdilerde ise sokaklarında danteller Çin'den getirdikleri naylon danteller. El emeği dantelleri ise The Lace Museum'da sergilenmektedir.
Fotoğraf çekme adası :) rengarenk evleri (Rio di Terranova boyunca) ile kameranızı bir an olsun elinizden düşürmeyeceksiniz burada. Evlerinin renkli olmasının hikayesi ise; sarhoş balıkçıların evlerini tanıyıp bulabilmeleri içinmiş.
Ayrıca 'esse' adını verdikleri Burano'ya özgü kurabiyelerden de tadabilirsiniz. Yemek yiyebileceğiniz uygun ve cıvıl cıvıl bir ada.


Burano'da gezilecek yerler özetle;

-San Martino Kilisesi
-Museo del Merletto (The Lace Museum, dantel müzesi)


TORCELLO

Bu adalar arasında en sakin, ıssız ada desek doğru olur. Yerleşimin olduğu bölge az. Burano'dan N hatlı vaporetto ile Torcello'ya gidebilirsiniz. İndiğinizde sağınıda kalan kanal (dere demek daha uygun olabilir) boyunca yürürseniz merkezi yerlerini gezmiş olursunuz.


Torcello'da gezilecek yerler özetle;

-Torcello Katedrali (Santa Maria Assunta Katedrali)


LIDO / LIDO DI VENEZIA

Buraya Torcello'dan direkt ulaşım olmadığından başka bir adadan aktarma yaparak ulaştık. Coğrafi şekli nedeniyle Venedik için doğal yolla olmuş adeta bir dalgakıran görünümünde. Diğer adalara ve Venedik'e benzemeyen daha modern panoraması olan ve lüks yaşamların sürüldüğü bir ada izlenimi uyandırdı.
Bu arada araçlar var, hatta Adriyatik Denizi'ne de girme şansı yakalayacağınız güzel kumsalları da var. Bunun yanı sıra, 1, 2 ve 4 kişilik bisikletler ile adayı turlayabilirsiniz. Gran Viale Santa Maria Elisabetta bulvarında dondurma ve yemek yiyip, bira içebileceğiniz güzel mekanlar mevcut.
Ayrıca, Venedik Bienali'nin bir parçası olan Venedik Film Festivali'ne her yıl Lido adası ev sahipliği yapmaktadır.


Bol eğlenceli ve keyifli seyahatler...






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder