8 Ağustos 2016 Pazartesi

Malta / Repubblika ta' Malta / Mjalta / Gozo / Ggantija / Comino Adaları

16-19 Temmuz 2015


'Kutsal Ada', 'Şövalyeler Adası' olarak da anılan Malta, İtalya'nın güneyinde (çizmenin ön kısmında) yer alan küçük bir Akdeniz adasıdır. Rodos'taki şövalyeler zamanla buraya gelmiş. Çok sayıda yeraltı ve üstü tapınakları olduğundan, adanın kutsal olduğuna inanılırmış.

Türkiye'den Malta'ya direkt uçuşlar var. Saat farkında ise Malta, bizden 1 saat gerideki zaman diliminde. 'Maltaca' diye bir dilleri var, İngilizce olduğunu düşündüren ancak cümle içinde değişik kelimelerin de olduğu bir dil. Arap ve İngiliz kültürlerinin ülke üzerindeki etkisini dillerinde, yemeklerinde ve şehrin yapılarında görmek mümkün. Schengen vizesi ile adaya gidilebiliyorsunuz.

3 adadan oluşuyor kuzeyde Gozo ve Comino ve güneyde Valetta merkezi olan Malta. Gidilmesi gereken zaman ise Mayıs, Haziran, Eylül ve Ekim ayları. 

Game of Thrones tutkunları, dizinin birçok sahnesi Malta'da çekiliyor. ;)

Havaalanından şehrin her yerine otobüsler var, dilerseniz araç da kiralayabilirsiniz ancak firmalar genelde uluslararası ehliyet ve yüksek depozito talep edebiliyorlar. Bu yüzden, Malta'da belediye otobüslerini kullanmak doğru tercih olabilir. Hatta belediye otobüsleri ile tüm adayı gezebilirsiniz, adadaki seferler bu denli fazla düzenlenmiş. 

Eski tip, burnu uzun (yabancı filmlerdeki okul otobüsleri) otobüsleri ile meşhurmuş ancak son yıllarda bu otobüsleri ulaşımdan kaldırmışlar. Ancak liman bölgesinde bu nostaljik 'Malta Otobüsleri' otobüsler ile kısa turlar yapılabiliyormuş. Bu otobüsleri en çok hediyelik eşyalarda göreceksiniz. 

Valetta, Malta'nın merkezi, kıyı şehridir. Adanın en popüler merkezlerinden. Valetta ismini; şövalye Jean Parisot De La Valette'den almış. Haftasonları müthiş kalabalık oluyor. Her daim müzik sesi ya da sanatsal etkinlik var. Tatilinizin her anını keyifle geçireceksiniz.

Malta'nın güneyindeki Marsaxlokk ise bir balıkçı kasabası. Limandaki rengarenk tekneleri (Luzzu, Guzzo) görmelisiniz; üzerlerinde ise 'Osiris Gözü' diye bilinen bir figür var. Malta tuzu bulursanız almayı unutmayın.

Bizim bildiğimiz 'Malta eriği' ise adada yok :) Malta balı çok meşhur, arılar özel çömleklerde yapıyormuş. Frenk inciri şurubundan tadabilirsiniz. Et deyince Malta'da tavşan eti ima ediliyor, her restaurantta da bulunuyor. Bunun yanında, İtalyan mutfağı da ön planda. Malta ayrıca şaraplarıyla meşhur.

Gozo'ya, Malta'nın kuzeyindeki Cirkewwa limanından (belediye otobüsüyle gidilebilir) feribotla gidilmektedir. 'City tour' (hop on - hop off) otobüsleri ile Gozo'yu dolaşabilir, plajlarına ulaşabilirsiniz. Adadan zeytinyağı da alabilirsiniz. Azure Window'da yüzdükten sonra sahildeki duşları ücretsiz kullanabilirsiniz. 

Malta her bütçeye uygun bir ülke, yeme, içme ve konaklama bakımından fiyatlar makul seviyelerde. Sanırım tek pahalı olan yerleri duty freeleri.


Malta ve Gozo (Ggantija) adalarında gezilecekler yerler özetle; 

-Sliema şehri (renkli evleri ike en güzel yerlerinden biri diyebilirim) ve Mellieha, Mdina şehirleri.

-Comino Adası (Meşhur Blue Lagoon bu adada, dalış yapıyorsanız mutlaka gidiniz. Santa Marija koyu da alternatifiniz olsun.)

-Mnajdra Tapınağı/Temples

-Hagar Qim Tapınağı/Temples

-Tarxien Tapınağı/Temples (Dünya Kültür Mirası listesinde)

-Hypogeum Tapınağı/Temples (Hal Saflieni; Mısır piramitlerinden daha eski tarihi geçmişe sahip ve gitmeden rezervasyon yaptırdıysanız gezme şansınız oluyor.)

-St John Katedrali (mutlaka görün)

-Popeye Village (Çizgi film karakteri Temel Reis'in köyü)

-Blue Grotto (mağara)

-St Paul Catacombs (yeraltı mezarlıkları)

-Valetta Waterfront (liman)

-Grand Master Sarayı (Osmanlı dönemindeki Malta kuşatmasını anlatan tablolar var)

-Azure Window (bu rengi daha önce gördüğünüzü sanmıyorum. Kayalarla aynı desende olan minik yengeçlere dikkat edin)


Tüm bu bilgilerden sonra, Malta'ya gitmek için uygun aylarda olduğumuzu hatırlatalım.


Bol eğlenceli ve keyifli seyahatler...







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder