25 Ağustos 2016 Perşembe

Beyrut / Beirut / Beyrouth / Lübnan / Lebanon


Türk vatandaşlarına vize uygulamayan (vizesiz gidilen) Beyrut,  ülkemizin güneyinde, Lübnan'ın kıyı şeridinde, Akdeniz'de yer alır. Ülke daha önce Fransız sömürgesi olduğundan Fransız ve Arapça ana dilleridir. Halkın %80'i ise İngilizce de biliyor. Lübnan Lirası (LBP) ve Amerikan Doları (USD) ülkede geçerli olan para birimleridir (adisyonlarda her iki para birimi de yer alır). 1 dolar ~ 1500 Lübnan Lirasıdır. Şehirde Hristiyan ve Müslüman halk birarada yaşıyor. Beyrut Akdeniz'in Paris'i olarak anılıyor. Bence doğu-batı sentezinin net olarak yaşandığı bir şehir. Çok lüks; otomobilleri, semtleri, mağazaları sizi şaşırtabilir ancak merak etmeyin gerçekten Beyrut'tasınız. ☺️

Beyrut'a direkt uçuşlar var ve 1,5 saat kadar sürüyor. Şehire 9-10km uzaklıktaki Rafic Hariri uluslararası havaalanından şehir merkezine taksilerle (20usd) gidebilirsiniz. Şehir içi ulaşımı ise otobüs ve taksilerle sağlanıyor. Taksileri sıkı pazarlık yaparak kullanmanızı tavsiye ederiz. 

Kıbrıs'taki savaş döneminde Beyrut'un popülerliği daha da artmış. Halen de Beyrut'ta eğlence gırla devam ediyor. Eğlence kültürü sizi şaşırtabilir; oldukça kaliteli ve elit bir eğlence anlayışları var. Şehir çok modern ve biraz pahalı bir şehir. Su fiyatı yaklaşık 2,5-3TL, pizza 25-40 TL. Burdan yola çıkarsak eğlenmek, yemek içmek de semtten semte farklılık gösteriyor ve fiyatlar daima artıyor ☺️

Ülkede 1991 yılına kadar iç savaş vardı, savaşın etkilerini şehirde her an görebiliyorsunuz. Beyrut'ta hala devletin yıkmadığı savaştan kalma binalar ile yeni yapılar yan yana; insanlar savaşın ne kadar kötü olduğunu unutmasın diye. Şehirde elektirik ise tekel yönetiminde, akşam saat 18:00 itibariyle tüm şehirde elektrik kesiliyor ve herkeste bulunan jeneratörler devreye giriyor (bu kesinti anına ise en iyi Harissa tepesinden şahit olabilirsiniz). UN tanklarını ise sokaklarda hala görebiliyorsunuz. 

Konaklamayı ise El Hamra bölgesinde uygun fiyatlara (30-80USD) yapabilirsiniz. Lüks otelleri ise kıyı şeridinde yer alıyor. Hamra'dayken ucuza alışveriş yapma imkanınız da var. Yeni şehir olarak adlandırılan Downtown'da kalabileceğiniz uygun oteller bulmak mümkün. Alışveriş için bir başka alternatif ise Beirut Souks çarşısı olabilir.

Corniche kordon boyunda gezerken bol bol fotoğraf çektirip, cafelerde vakit geçirebilirsiniz. Kıyıdaki şekilli kayalar (Pigeon Rocks) farklı bir görünüm sağlamakta. Bay Rock Cafe'de gün batımını izleyebilir ve Almaza marka yerel biralarından tadabilirsiniz.

Yeme içme yönünden Beyrut'ta sıkıntı yaşamayacağınıza eminim. Türk mutfağına çok yakın bir mutfak kültürleri var. Özellikle Hatay mutfağını sevenler ve yemeklerin isimlerine hakim olan benzer tat ve isimleri Beyrut'ta da bulacaklardır. Beyrutlular sabahları ekmek arası künefe yiyorlar, işe giderken ellerinde sıkça görebilirsiniz. Künefe ise aslında bizim revani görünümünde. Tavsiyemiz ise tadın, ancak oldukça küçük bir parça olsun ☺️ Pizzaya benzeyen manqouse ise farklı bir lezzettir, tadı biraz şekerlidir. Falefel dedikleri köfteler ise gerçekten oldukça lezzetli. Humus, tabbouleh (favorim), fattouch, shawarma buraya özgü lezzetler. Arak dedikleri hafif içimli rakılarını deneyebilirsiniz. Yemek için bazı mekanlar; Le Chef (rezervasyonsuz gitmeyin), Liza (biraz pahalı ama en iyilerden), Studio Beirut, Artist, Abdel Wahab.

Yedik, içtik, gezdik derken öyle hemen otele dönmek yok. Eğlencenin merkezindesiniz efendim, hayat Beyrut'ta gece de tüm enerjisiyle devam ediyor.  Bunun için yeni şehir Downtown (Solidere) bölgesini tercih edebilirsiniz. Buradaki Uruguay Street hareketli bir cadde, burada vakit geçirebilirsiniz. Birkaç mekan önerisi; B018 klübü (rezervasyonlu), Bobo, Godot, Anise, White Beirut, Music Hall (rezervasyonlu), Sky Bar (rezervasyonlu, en elit bar), Junkyard Beirut (biz en sık buraya gittik).

Eğer yaz aylarında gitmeyi tercih ederseniz bir pazar günü şehirde kalınız. Plajlarda 'One Big Sunday' adıyla partiler düzenleniyor. 

Vaktiniz olursa Beyrut'a yakın olan Byblos kasabasını da ziyaret edin. Dünyanın en eski şehri ve İncil'e (Bible) adını veren şehir olarak biliniyor. Farklı bir yer, kale ve liman bölgesi ilginizi çekebilir. Hatta günübirlik Jeita Grotto-Harissa-Byblos turlarına (80-120USD) katılabilirsiniz. Meşhur Chez Pepe restaurantından birşey yemek isterseniz, oranın biraz pahalı olduğunu hatırlatalım. 

Tannourine kasabasının Balaa köyündeki doğa harikası 3 katlı çukur şelale olan Baatara Gorge Waterfall / Baatara Pothole ise sizi büyüleyecektir.

Bekaa Vadisi de Lübnan'da çok bilinen turistik yerlerden ancak güncel durumda bölgeye yakın yerlerdeki karışıklıklar (Bekaa Suriye sınırına yakın) nedeniyle bu gezinizde gitmemenizi tavsiye ederiz.

Unesco'nun korumasındaki Qadisha Valley/Vadisi (Kadisha Gorge, The Holy Valley) de görülmesi gereken yerlerden ancak tabi tercih size kalmış. 


Beyrut'ta gezilecek yerler kısaca; 

  • Harissa Tepesi : Jounieh semtindedir. Lady of Lebanon (Meryem Ana Heykeli) anıtı yer alır. Teleferik ile çıkılabiliyor.
  • Place de I'Etolie : Downtown bölgesindeki popüler meydan. 
  • Saint George Maronite Katedrali : Yanında cami var. İki yapının yan yana olması enterasan duruyor.
  • El Omar Camii : 7. yy'da yapılmış. Öncesinde ise Roma Tapınağı olduğuna dair bulgulara rastlanmış. İçinde Osmanlı ve Memlük hazineleri sergileniyor.
  • Jeita Grotto : Beyrut'a 20km uzaklıkta. Sarkıt ve dikitlerin olduğu, içinde tekneler ile geziler yapılan büyük bir doğal sanat eseri mağara.
  • Sursock Museum : Ashrafieh bölgesinde yer alan sanat müzesi.
  • Rene Moawad Garden : Doğaseverler için güzel bir park.
  • Mzaar Kfardebian : Ünlü kayak pistlerinin olduğu dağ. Kışı gezileri için aklınızda bulunsun.
  • Saint George Greek Ortodoks Katedrali : Ortodoks Başpisikopoluğu'nun merkezi olan eski bir kilisedir. 
  • Roman Baths Vestiges : Roma  Hamamları, Lübnan parlemento binasının arkasında yer alıyor.


Bol eğlenceli ve keyifli seyahatler..









22 Ağustos 2016 Pazartesi

Münih / München / Munich / Almanya / Germany / Deutschland





Oktoberfest yaklaşıyor millet, vizeleri alın Münih'e gidiyoruz     ✈️ 🍻🍺🍺
Münih, ülkemizin kuzeyinde Almanya'nın güneyinde yer alan, gezerken yabancılık hiç yaşamayacağınız ve Bavyera eyaletinde bir şehir. 

Eskiden keşişlerin şehri olması nedeniyle armalarında rahip simgesi var. Neden mi bahsettim rahipten, Almanya deyince akıllara bira geliyor, eski rahiplerin gelenekleriyle üretilen Weissbier bu şehre özgüdür. Yanılmıyorsam 1000 civarında çeşitli biralar üretiliyor Almanya'da. 

Münih havaalanından şehir merkezine S8 hatlı metro 35-40 dakikada gidiyor. Biletleri ise 5 kişilik 20eur. Aynı şekilde otobüslerlede 11eur ödeyip şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Tavsiyemiz, gitmeden önce internetten Münih Metro çizelgesi edinin. 

Konaklamayı Old Town bölgesindeki Marienplatz Meydan'ı ya da Hauptahnhof merkez tren istasyonu civarında yapabilirsiniz. Biz araç kiraladığımız için teknopark civarında konaklamıştık. Araç demişken söylemesi ayıp BMW 5 serisini 3 gün için yaklaşık 600-700TL arası bir fiyata kiraladık, araç kiralarının Münih'te uygun olduğunu düşünüyoruz. Trafik rahat ve yollar süper. Türk ehliyetiniz, kredi kartınız ve pasaportunuz havaalanından araç kiralamak için yeterli. 

Ulaşımın diğer tüm şehirlere göre daha rahat olduğunu söyleyebilirim. Gezmek istediğiniz hemen her noktaya raylı sistemler ile ulaşabiliyorsunuz. U-Bahn metro, S-Bahn banliyö, tramvay ve otobüsleri kullanabilirsiniz. MVV web sitesinden araçların saatlerini ve güzergahlarını izleyebilirsiniz. 

Münih sokaklarında dolaşırken meşhur simitinden yemeyi unutmayın, Kastamonu ya da Giresun simitleri gibi susamsız simit ancak tadın bakalım lezzeti nasılmış 😉. Birası meşhur dedik de bir de "blau" dedikleri alabalıkları da meşhur, aklınızda olsun. Viktualienmarkt pazarında ise biradan şaraba, Alman mutfağına kadar her türlü lezzeti bir arada bulabilirsiniz. Hofbrauhaus binasında da çeşitli biraları tadabilirsiniz. Karşısındaki Hard Rock cafeyi de çok seveceksiniz, ortamın enerjisi çok güzeldi.

Gezdik yorulduk demeyin, lüks klüpler için Maximilianstrasse veya bira bahçeleri ya da barlar için Kultfabrik bölgelerinde eğlenme zamanı..! Fiyatlar uygun girişler 5-8eur arası ücretli. S-Bahn banliyösü ile gidebilirsiniz, Ostbahnhof durağında inip yürümeniz gerekli. 

Alışveriş tutkunları Maximilianstrasse, Kaunfingerstrasse, Residenzstrasse caddeleri sizi bekliyor. 👜 Not; Münih Appstore mağazasının, Avrupa'daki en uygun mağazalardan biri olduğunu düşünüyoruz, 2 tane 6s telefona  5000TL civarında ödeme yaptık ve havaalanındaki tax freeden 100'er euroyu (200eur) çok kolayca nakit olarak geri aldık. 

Heilig Geist Kirche'yi aşağıdaki bulletlara eklemeyeceğim çünkü, yeşil (doğal) ve farklı mimaride bir kilise görmek istiyorsanız mutlaka ve mutlaka buraya gidiniz. 

Almanya demişken Naziler'i de unutmamak lazım. Nazi kampı olarak bilinen, halka açık olan ve fırınların olduğu Dachau Toplama Kampı'nı (Dachau Concentration Camp, Konzentrationslager Dachau) da gezebilirsiniz. Odalarını gezerken hüzünleneceğiniz, farklı duygulara yol açan bir yer.. Orada 23 tane de Türk hayatını kaybetmiş. 

Münih, gezmeye doyamadığım şehirlerdendi. Ayrıca, çocuklu gezginler için de Münih'te çok sayıda gezebilecekleri yerler var. 


Münih'te gezilecek yerler kısaca; 

  • Marienplatz Meydanı : Meryem Ana Meydanı; şehrin en canlı yeridir.
  • Mariensaüle :Meryem Ana sütunu, meydandadır.
  • Fischbrunnen : Havuz üzerindeki anıt, Oktoberfest zamanında burada etkinlikler oluyormuş.
  • Frauenkirche : Meryem Ana Kilisesi; Münih'in simgesidir. İçinde Bavyera Kralı Ludwig'in de olmak üzere çeşitli hazineler mevcut. 
  • Bavyerisches Nationalmuseum : Bavyere Ulusal Müzesi, Ortaçağ'dan kalma binada yer alır. Eserleri görmenizi tavsiye ederiz.
  • Peterskirche : 12. yy'da romanesk tarzında inşa edilmiş ancak yangından sonra gotik tarzda restore edilmiş.
  • Deutsches Museum : Alman Müzesi, dünyanın en büyük bilim müzesidir. Çocuğunuz içinse 
  • Museum Kinderreich'i gezmenizi tavsiye ederiz.
  • Münchner Stadtmuseum : Münih Şehir Müzesi, Bavyera bölgesine özgü Kukla Tiyatrosu Koleksiyonu etkileyici
  • Isartor Kapısı : Şehrin kurulduğu Isar Nehri yakınındaki Isartorplatz Meydanı'ndadır. Münih'teki 3 kapıdan biri olup, gotik tarzda inşa edilmiş. 
  • Residenz : Odeonplatz ve Max Joseph Platz meydanları arasında, Almanya'nın en büyük sarayıdır. Schatzkammer ve Antiquarium bölümlerini mutlaka geziniz.
  • Altes Rathaus : Belediyenin eski binası, Marienplatz'de yer alır, mavi uçları var. 
  • Neues Rathaus : Belediyenin yeni binası, yeni olduğuna bakmayın 1800'lü yıllarda gotik tarzda inşa edilmiş. Marienplatz meydanındadır. Tepesine çıkıp şehri izleyebilirsiniz. 
  • Neuschwanstein Şatosu : Schloss  Neuschwanstein; fotoğraflarını sıkça gördüğünüz meşhur şato. HonhenSchwangau kasabasına yakın bir tepe üzerindedir. Würzburg ile Füssen'i bağlayan Romantische Strasse (romantik yol) duraklarında bulunur.
  • BMW Museum : Bavyera Motoren Werke, Bavyera Motor Fabrikası; otomobil meraklıları için keyifli bir yer.
  • English Garden : Doğa tutkunları için görülmesi gereken yerlerden.


Bol eğlenceli ve keyifli seyahatler...



















20 Ağustos 2016 Cumartesi

Milano / Milan / İtalya / Italy

Nisan 2015


Modanın kalbi güzel şehir Milano 📍

Milano (Citta di Milano) İtalya'nın kuzeyinde, iç kesminde (İsviçre'ye yakın) yer alan, mimarisi, moda ve modacıları ile ünlü pahalı bir şehir. Şehrin zenginliği eski bankerlerden ileri gelmekteymiş.

Milano'ya Bergamo havaalanına inerek, oradan da otobüs ile ulaştık. Bergamo küçük bir kasaba. Havaalanındaki Terravision ya da Autostradale otobüsleri (5eur) ile Milano şehir merkezine (Duomo Meydanı) gidiliyor.

Şehirde metro ve tramvaylar (fotoğraf çektirin Milano'ya özgü diyebiliriz) ile her noktaya kolayca ulaşabiliyorsunuz. Fiyatlar ise gün sayısına göre 4-9eur arasında değişiyor, tek biniş ise 1,5eur.

Konaklamamızı Duomo civarındaki bir pansiyonda yapmıştık, meydana yürüme 2 dakika mesafede uygun fiyatlara otel ve pansiyonlar var. Bunun yanı sıra, Brera veya Navigli semtlerinde de kalabilirsiniz.

Porto Ticinese, Porto Nuova ve  Corso Como bulvarlarında gezin veya Via Monte Napoleone caddesindeki lüks mağazalarda ya da Brera bölgesindeki daha uygun fiyatlı mağazalarda alışveriş yapın.

Hemen otele dönme fikrini bir kenara bırakın ve Navigli District bölgesine doğru yola çıkın; kanal boyundaki cafelerde yemek yiyip birşeyler için, günbatımını izleyin. Fiyatlar biraz yüksek ancak görülmeye değer. İtalya'nın meşhur aperitif saatleri (aperitivo 18:00-21:30) olduğunu da hatırlatalım ve Milano'da bu saatleri iyi değerlendirin, bu saatler arasında alacağınız içkinin yanında atıştırmalıklar ücretsiz. Porto Ticinese'de bu mekanları bulabilirsiniz, ayrıca Trattoria Toscana, Pizzeria del Ticinese ve Bar Magenta cafelerinde bu lezzetlerden tadabilirsiniz. (Şarap 12eur, makarna 10-15eur) Milano moda şehri demiştik, bu akım restaurantlarına bile yansımış, öyle ki; ünlü markaların restaurantları var (epey pahalı) Armani Nobu, Just Cavalli Restaurant vs. Hazır İtalya'dayken sabah kahvesi (3-5eur)  içmeyi ve risotto yemeyi (10-20eur) ihmal etmeyiniz. ☕️🍚

Milano'ya yaklaşık 1 saat uzaklıkta, kuzeydeki Como Gölü'ne de gitmeyi unutmayın, belki George Clooney ile karşılaşırsınız. ☺️ Como'da tren garında indiğiniz zaman göl, 5-10 dakikalık yürüme mesafesi uzaklıkta.

Futbol meraklıları için ise Stadio Giuseppe Meazza stadyumu gezisi güzel olabilir.


Milano'da gezilecek yerler kısaca;

  • Santa Maria delle Grazie ("Son Akşam Yemeği" (The Last Supper / L'Ultima Cena) tablosu burada girişler ücretli ve bilet için çok önceden rezervasyon yaptırın)
  • Duomo di Milano (dünyadaki en büyük gotik katedral, merdiven ya da asansör ile tepesine çıkabilirsiniz 7-12 eur ücretleri)
  • Sforzesco Şatosu (Castello Sforzesco; ortaçağ kalesi, etkiyeliyici bir yapı ve çevre)
  • Galleria Vittorio Emanuele II (dünyaki en eski alışveriş merkezlerinden)
  • La Scala (dünyanın en büyük tiyatro opera binası, bilet alıp oyun izleyebilirsiniz)
  • Pinacoteca di Brera (sanat galerisi, İtalyan sanatını yakından görebileceğiniz bir yer)
  • Basilica di Sant'Ambrogio 
  • Museo del Novecento (Duomo Meydanı'nda görülmeye değer müze)
  • Arco della Pace (anıt, bolca fotoğraf çektirip etraftaki kafelerde takılın, fiyatlar makul)
  • Parco Nord Milano 

Bol eğlenceli ve keyifli seyahatler...










18 Ağustos 2016 Perşembe

TATİL VALİZİ İÇERİĞİ

👜👜👜👜👜👜👜 






Diyelim ki 3 günlük kısa bir tatil yapacağım ve deniz kenarında bir yer tercih ettik; yanıma aldıklarımı aşağıdaki gibi özetleyebilirim:






Kısa bir yaz tatili için valizinizde neler olmalı;
  • Küçük boy valiz
  • 3 farklı üst 2 farklı alt giysi, 1 elbise (beyler için gömlek) ve 1 uzun kollu giysi
  • Bolca bikini, plaj kıyafeti, deniz aksesuarları, terlik, havlular, şapka ve kremler
  • Birkaç ilaç; ateş düşürücü, ağrı kesici gibi doktor tavsiyesi ile kullanılan ilaçlar
  • Kitap, dergi ve müzik çalar (e-book kullanıyorsanız daha iyi tabii)
  • Az sayıda makyaj malzemesi, oje, mini boy aseton, parfüm, aksesuarlar ve kişisel bakım eşyaları
  • 1 tane clutch ya da benzer minik bir çanta ve plaj çantası
  • Kamera, fotoğraf makinası



Bu tatilin 7-10 gün arasında olduğunu düşünürsek, o zaman da kıyafet sayısı artıyor ve valiz büyüyor.  

Denizden/havuzdan uzak kısa bir yaz tatili için;
  • Küçük valiz 
  • Yürüyüşe uygun bir ayakkabı ve terlik
  • Güneş ve günlük kremler
  • Kamera, fotoğraf makinası
  • Sırt çantası ve olası durumlar için minik bir çanta
  • Gün sayısına göre ve ortama uygun kıyafetler ve uzun kollu/bacaklı kıyafet
  • Şapka, bandana ve termos
  • Birkaç ilaç; ateş düşürücü, ağrı kesici gibi doktor tavsiyesi ile kullanılan ilaçlar
  • Kişisel bakım eşyaları



Bu başlıklar genelleme yapılarak sıralanmış olup, alışkanlıklarınız ya da diğer ihtiyaçlarınız doğrultusunda listeyi uzatabilirsiniz. 

Yurtiçi veya yurtdışı tatil olarak bir ayrıma gitmeden ve pasaport, kimlik, yolculuk biletleri, ödenmesi gereken harçlar/ekstra ücretler, konaklama bilgileri, iç giyim, çorap vb. yanımızda olması gereken diğer konuları başlıklara dahil etmeden hazırladım (cümlede bunları da yazdım ama 😃 )

Bunların yanında elektronik eşyalarınız ve bunların şarj, kulaklık, yedek/harici şarj, su geçirmez kılıf, kamera lens/mercekler vs. eklerden ihtiyaç duyacaklarınızı da yanınıza almayı unutmayınız. 👍🏼
Ayrıca, gideceğiniz şehrin hava durumuna, gitmeden önce, bakarak hazırlıklarınızı ona göre tamamlamanızda fayda var.  🌞🌤☁️🌧

Bu konudaki kendi fikirlerinizi de "yorumlar" bölümünde paylaşmanızdan mutluluk duyarız. ☺️


Tatiliniz bol olsun 😉😎











16 Ağustos 2016 Salı

MADRİD / MADRID / İSPANYA

Mayıs 2015

Boğa güreşi denince akla ilk gelen ve ağaçtan çilek yiyen ayı heykeli ile ünlü Madrid. 

İspanya'nın iç kesminde yer alan Madrid aynı zamanda ülkenin en büyük şehri ve başkentidir. Bolca meydanı vardır. Madrid için en fazla 3 gün ayırmak yeterlidir. 

Madrid Barajas havaalanından şehrin merkezine metro hatları ya da Aerobus otobüsleri ile  (5eur) ya da araç kiralayarak gidebilirsiniz. Şehir içinde ise gezilecek her yer birbirine oldukça yakın mesafede olduğundan yürümek doğru bir tercih derim. Gezip yoruldukça da sangria içip keyfinize keyif katınız. ☺️ Hemen her şehirde olduğu gibi Madrid'te de sightseeing turları var; mavi ve kırmızı tur olmak üzere, (birbiri ile bağlantılı olduğundan birleşme noktalarında turunuzu değiştirebilirsiniz) 2 seçeneğiniz var. (15eur civarında)

Şehrin en hareketli noktalarının başında ise Puerta del Sol ve Plaza Mayor meydanları gelir; her daim canlıdır buralar. Yeme-içme, konaklama işlerini buralardaki cafe/restaurantlarda ve otellerde yapabilirsiniz. 

Plaza Mayor meydanının ortasındaki alanda eskiden boğa güreşleri yapılırmış. Puerta del Sol meydanı ise Madrid'in "0" noktası / merkezi olarak kabul ediliyor; meşhur ayı heykeli de, yılbaşı kutlamalarına ev sahipliği yapan bu meydanda yer alıyor. Biraz gezelim, alışveriş yapıp birşeyler içelim derseniz Gran Via bulvarına doğru yolu koyulma vaktidir, oldukça işlek bir caddedir. Bu caddeye bağlanan ara sokaklar yemek konusunda fena sayılmaz, fiyatlar makul düzeyde. Biz bu bulvara çok yakın bir otelde konaklamıştık, konaklama fiyatları da uygun. Aynı zamanda, popüler Metropolis binası caddenin köşesinde yer alıyor. Gözünüz biraz daha marjinal görüntüler arıyorsa rotanızı Salamanca bölgesine çevirebilirsiniz; burası adeta tasarım bölgesi, ilginizi çekecektir. 

Madrid'e özgü chocolate con churros tatlısını da tavsiye ederiz; yağda kızartılmış hamurların çikolata sosu ile sunulduğu Madrid'in ünlü tatlısı (5eur civarında). Yemek yemek için birkaç mekan seçeneği aklınızda bulunsun; El Tiger, Fagitas del Querer, San Gines, Calle de La Cruz, Museo del Jamon. Bunların yanı sıra, şehre özgü Rioja şarabından tadabilir ya da marketlerde uygun fiyatlara satın alabilirsiniz. (5eur civarında)


Madrid'te gezilecek yerler kısaca;

-Prado Müzesi (Picasso'nun tablolarının bulunduğu müze;9,10,34,37 no.lu otobüslerle gidebilirsiniz)

-Buen Retiro Park (dünyaca ünlü bu park, saray bahçesinde yer alır ve içinde, üzerinde küçük sandallarla gezinti yapabileceğiniz bir göl ve sergi salonları mevcut; 9,19,28,79 no.lu otobüslerle gidebilirsiniz)

-Madrid Kraliyet Sarayı (resmi törenlerde kullanılan saray; 3,25,39 no.lo otobüslerle gidebilirsiniz)

-Debod Tapınağı (Templo de Debod; antik Mısır tapınağıdır, Mısır hükümetinin İspanya'ya bağışladığı tapınak)

-Plaza de Cibeles (Kibele Sarayı, 1700'lü yıllarda yapılmış ve adeta Madrid'in simgesi durumunda)

-Almudena Katedrali (Catedral de La Almudena; görkemli yapısı ilginizi çekebilir)

-Puerta de Alcala (Madrid'in kapılarından; kemerlerinin üzerinde oturan melek heykelleri var)

-Parque de Atracciones de Madrid (eğlence parkı, büyük lunapark) 

-Plaza de Castilla (Madrid'in simgelerindendir)

-Plaza Espana (Don Kişot'un heykelinin bulunduğu meydan)

-Las Ventas Arena (boğa güreşleri arenası)

-El Rastro (pazar günleri kurulan bit pazarı, pul koleksiyonerleri çoğunlukta)


Bol eğlenceli ve keyifli seyahatler... 








 





14 Ağustos 2016 Pazar

BARCELONA / BARSELONA / SPAIN / İSPANYA

Mayıs 2015

Flamenco, sangria şehri... ☺️ Avrupa'nın en modern ve güzel şehri... ☺️
Barcelona, ülkemizin batısında, İspanya'nın doğusunda Akdeniz'de yer alır. Barselona halkının çoğunu 'Katalanlar' oluşturur. Son yıllarda Barselona'da gezinirken çok sayıda hırsızlık olayının olması nedeniyle, toplu taşıma araçlarında, kalabalık meydanlarında polis yanınıza gelerek uyarabiliyor; "çantanıza dikkat edin, burada hırsızlık olayları çok fazla. "

Barcelona'da da toplu taşıma araçları şehrin her köşesine kadar var. Citytour otobüsleri ile tüm şehri keyifle turistik gezebilirsiniz. Barcelona Card alırsanız hem toplu taşıma araçlarıyla rahatça gezebilir, hem de birçok müzeye bu kartla indirimli giriş yapabilirsiniz, kartın fiyatları ise 40-55eur arasında. Havaalanından alabileceğiniz gibi şehirden de alabilirsiniz. Metro hatlarının ulaşım ücreti ise 3eur civarında. Dilerseniz kalacağınız gün sayısına göre de ulaşım kartlarından alabilirsiniz (10-30eur), Aerobus'te havaalanından şehir merkezine gidebileceğiniz bir seçenek olarak aklınızda bulunsun. Biz Barselona'ya uçakla Marsilya'dan gittik.

Konaklama için ise çok fazla seçenek var, en merkezi yer ise La Rambla, biz buraya çok yakın bir konumda konaklamıştık. Ayrıca, Plaça de Catalunya ya da Barceloneta'da konaklayabileceğiniz bölgeler arasındadır.

Yeme-içme yönünden ise hiç sıkıntı yaşamayacağınız, çok sayıda alternatiflerin olduğu bir şehir. Sangria (1 lt 10-15eur), Tapas (2-5 eur), Paella (5-10eur) ve Patatas Bravas (3-7eur); en popüler yemekleri de bunlar zaten, aromalı bir şarap türü olan sangria ise tam bir efsane. Marketlerde de şişelenmiş olarak satılıyor, hediye alabilirsiniz. Yeme içme yerleri ise yine şehrin hareketli ve turistik noktası olan La Rambla üzerinde çok sayıda var. Birkaç mekan seçeneği aklınızda olsun; Milk, Teresa Carles, 7 Portes, Euskal Etxea. Barselona pek ucuz bir şehir sayılmayabilir, neye ne kadar bütçe ayırdığınıza ve yeme-içme, konaklama işlerinize nerede ve ne kadar ödeyeceğinize bağlı olarak fiyatlar değişir.

Şehrin en popüler yeri La Rambla, cadde üzerinde çok sayıda Türk işyeri sahibi de görebilirsiniz. Yaz aylarında Barselona'da iseniz ve yüzmek isterseniz Barceloneta ya da Bogatell plajlara gidebilirsiniz, şehir merkezine de yakın. 

Hazır İspanya topraklarında iken Flamenco izleyelim derseniz, Plaça Reial meydanındaki Los Tarantos ya da Tablao de Carmen veya Palau Dalmeses adlı mekanlarda bu keyfi sürebilirsiniz (40eur'ya kadar içki dahil mekanlar var). Barselona'da cuma ve cumartesileri eğlenceli meşhurdur, sabaha kadar her an her yerde eğlence gırla. 

Şehirde 2 tane bulunan boğa güreşi arenaları ise (Plaça Espanya) artık alışveriş merkezi olarak kullanılıyormuş. Şehir merkezindeki marinada (Port Vell) ise çok lüks yatları görmeniz mümkün, marinaya gelirken göreceğiniz heykel ise Christoph Colomb (Amerika'yı işaret ediyormuş). Eylül ayının sonlarına doğru ise La Merce (insan kuleleri) festivali düzenleniyormuş, Barcelona'ya önümüzdeki günlerde gitmek için bir sebebiniz daha oldu. :)


Barselona'da gezilecek yerler kısaca;

-La Sagrada Familia (Gaudi'nin eseri olan kilisenin yapımı devam ediyor, sivri uçlu kubbeleri olan yapıt oldukça heybetli bir görünüme sahip)

-Parc Güell (Gaudi'nin mozaikli olarak tasarladığı yerleşim yeri, park olmuş)

-Gothic Quarter (mimarisini beğeneceğiniz yerlerden)

-Casa Batllo (dışı renkli ve farklı mimarisi olan Antoni Gaudi'nin farklı bir eseri)

-Montjuic Tepesi (Museo Nacional d'Art de Catalunya, Montjuic Kalesi ve olimpiyat köyü yer alıyor) 

-Camp Nou (futbol meraklılarının en çok keyif alacağı ve alışveriş yapacağı ünlü stad)

-Plaza de Cataluna (aslında merkez nokta denebilir, tüm ulaşım araçlarının birleştiği yer. )

-Passeig de Gracia (Casa Batllo ve Casa Mila binalarının da üzerinde bulunduğu popüler bir cadde, alışveriş için de gezinebilirsiniz)


Bol eğlenceli ve keyifli seyahatler...







































11 Ağustos 2016 Perşembe

MARSİLYA / MARSEILLE / FRANSA

Nisan 2015


Lavanta = Marsilya

Marsilya, Fransa'nın güneybatısında, Cote d'Azur bölgesinde yer alan liman kentidir. Kurabiyeleri / bisküvileri ile de meşhurdur, satan dükkanlar sıkça karşınıza çıkacak. Lavantayı herşeyde kullanmışlar; sabunlarından almanızı ve şekerlerini tatmanızı tavsiye ederim. 

Biz Cannes'dan hızlı tren ile Marsilya'ya geldik. Trendeki bir mösyönün :) bizi bilgilendirmesi üzerine, sahil şeridi boyunca ilerlerken kameramızı elimizden düşürmedik; "Fransa'da görebileceğiz en güzel manzaraları bu tren hattı boyunca yakalarsınız" demişti.

Şehirde ulaşım ağı çok gelişmiş, bu yüzden istediğiniz her yere her an ulaşma imkanı bulursunuz. Şehri gezmeye ise eski limandan (Le Vieux-Port) başlayabilirsiniz. Bizim konaklama için tercihimiz de burası olmuştu, fiyatlar uygun. 

La Table Cinq, Schilling, O'Malley's, Green Bear, Laz Tasca, Au Coeur du Panier gibi güzel mekanlarda 5-30 eur arasında değişen fiyatlara yeme-içme işlerinizi halledebilirsiniz. Ünlü yemeklerinden biri olan 'bouillabaisse', bir tür deniz ürünleri yemeği/çorbası, biraz pahalı olabilir ancak deneyin (Chez Fonfon veya Miramar restaurantları bunun için güzel adresler). Ayrıca, midye sevenler için Marsilya bir cennet. :) Maureque kokteylinin anasonlu tadı size rakıyı çağrıştırabilir. İçki fiyatları ortalama 7-20eur arasında.

Ünlü sokaklarından biri La Plaine'dir. Her an hareketli, cıvıl cıvıl bir cadde. Benzer şekilde Les Goudes' te buna örnek gösterilebilir. Le Cours Julien meydanı ise barların, restaurantların olduğu eğlence merkezlerinden. Le Crystal mekanı ise elinizde bir alternatif olarak bulunsun. Rue Sainte, Rue Paradis, Rue Lulli sokaklarındaki butiklerden alışverişinizi uygun fiyatlara yapabilirsiniz.

Denize girmek isterseniz de size şehir merkezindeki Katalanlar plajını (Plage des Catalans) önerebiliriz, limana 20-25dk uzaklıkta. Calanque de Morgio ve Ratonneau da denize doyacağınız güzel yerler arasında. 


Marsilya'da gezilecek yerler kısaca;

-Chateau d'If (if şatosu; şehrin güvenliği için yapılan şato daha sonra hapishaneye çevrilmiş, günümüzde ise eğlence mekanı)

-Old Port of Marseille (Vieux-Port, kafelerinde bir kahve molası verdiğiniz zaman, sokak sanatçılarının etkinliklerini izleyebilirsiniz.)

-Cathedral de la Major (büyük kubbeleri olan katedral)

-La Panier (trafiğe kapalı, rengarenk, keyifli bir cadde, Atelier dükkanından hediyeler alabilirsin)

-Palais Longchamp (Saray, müze. Mutlaka görün) 

-Notre Dame de la Garde (Bazilika, hediyelik eşya kısmındaki fiyatlar uygun. Ayrıca, buradan tüm şehri seyredebilirsiniz; eski porttan otobüslerle gidebilirsiniz)

-Eglise des Reformes (görkemli bir kilise)

-Saint-Charles Tren Garı (eski limana doğru inebileceğiniz tepede yer alan, şehrin tren garı)


Bol eğlenceli ve keyifli seyahatler...